Ett extraordinärt matvin!

Niklas Jörgensen 4 Sep, 2019
Vin Har italienarna förstatjing på röda viner som tycks som gjorda för att matcha tomatbaserade maträtter? Eller är det helt enkelt som så att italienarens kärlek till tomaten har utvecklat det kulinariska samspelet med landets viner? Kanske druvorna också har sitt att säga, som sangiovese och barbera, två fantastiska tomatvänner. Men det finns många fler, inte minst norditalienaren som vinner allt fler vänner, dolcetto. Något som nyheten Sarrocco från anrika Giacosa Fratelli visar med råge, inte minst när du serverar din långkokta ragù bolognese.

Jag stötte på dolcetto tidigt i min vinpassion och det var kärlek från första sipp. Åtminstone om vi talar om de mer okomplicerade versioner av druvan som hade det där underbart lättsamma och saftiga i uttrycket och som svalt rann ner som vatten i strupen när man satt där med sin pizza vid piazzan. För det är precis det som druvan gör så snyggt, passar till maten, får allt att kännas rätt bekymmersfritt, även om druvan i grunden har en rätt astringent tanninstruktur inte helt olik nebbiolo. Men varsam vinifiering är melodin för att få dolcetton på rätt spår då den relativt låga syran i druvan inte uppmuntrar till långlagring.

Nyheten Sarrocco från klassiska Giacosa Fratelli tickar alla boxar för just älskvärd dolcetto i transparent stil och borde närmast vara stapelvara hemma för sin fina kvalitet. Att det dessutom då är ljuvligt till tomatbaserade rätter gör ju knappast saken sämre.

Niklas om 2018 Sarrocco, Dolcetto d'Alba

Unga viner har något förförande över sig i frukten och denna är verkligen inget undantag. Redan den transparenta färgen indikerar vad man kan förvänta sig. Färska blåbär, syrliga körsbär och hallon hänger här med örtiga inslag, lakrits och blommighet som flörtar friskt med nosen.

"Matvin extraordinaire helt enkelt!"

 Det lite kärva i smaken sätter igång matsuget omedelbums och skogsbären har en skön mognad över sig utan att vinet för den delen ens har en antydan till fruktsötma. Lägg till fin syrlighet, trädgårdskänsla och saftig struktur och fram växer bilden av en charmig och druvtypisk dolcetto i den lättare skolan. Matvin extraordinaire helt enkelt!

Intrycket:
88 LGP

2018 Dolcetto d'Alba Sarrocco från Giacosa Fratelli kostar 89 kronor, har artikelnummer 71709 (12,5%) och beställs till din föredragna Systembolagsbutik här >>


Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet