Hem Vinvärlden Ett extraordinärt matvin!

Ett extraordinärt matvin!

av Livets Goda

Jag stötte på dolcetto tidigt i min vinpassion och det var kärlek från första sipp. Åtminstone om vi talar om de mer okomplicerade versioner av druvan som hade det där underbart lättsamma och saftiga i uttrycket och som svalt rann ner som vatten i strupen när man satt där med sin pizza vid piazzan. För det är precis det som druvan gör så snyggt, passar till maten, får allt att kännas rätt bekymmersfritt, även om druvan i grunden har en rätt astringent tanninstruktur inte helt olik nebbiolo. Men varsam vinifiering är melodin för att få dolcetton på rätt spår då den relativt låga syran i druvan inte uppmuntrar till långlagring.

Nyheten Sarrocco från klassiska Giacosa Fratelli tickar alla boxar för just älskvärd dolcetto i transparent stil och borde närmast vara stapelvara hemma för sin fina kvalitet. Att det dessutom då är ljuvligt till tomatbaserade rätter gör ju knappast saken sämre.

Niklas om 2018 Sarrocco, Dolcetto d’Alba

Unga viner har något förförande över sig i frukten och denna är verkligen inget undantag. Redan den transparenta färgen indikerar vad man kan förvänta sig. Färska blåbär, syrliga körsbär och hallon hänger här med örtiga inslag, lakrits och blommighet som flörtar friskt med nosen.

”Matvin extraordinaire helt enkelt!”

 Det lite kärva i smaken sätter igång matsuget omedelbums och skogsbären har en skön mognad över sig utan att vinet för den delen ens har en antydan till fruktsötma. Lägg till fin syrlighet, trädgårdskänsla och saftig struktur och fram växer bilden av en charmig och druvtypisk dolcetto i den lättare skolan. Matvin extraordinaire helt enkelt!

Intrycket:
88 LGP

2018 Dolcetto d’Alba Sarrocco från Giacosa Fratelli kostar 89 kronor, har artikelnummer 71709 (12,5%) och beställs till din föredragna Systembolagsbutik här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING