Hem Whisky & Bourbon Ett fast grepp och sedan… en kram

Ett fast grepp och sedan… en kram

av Livets Goda

Evan Williams Bottled-in-Bond är uppkallad efter Evan Williams som år 1783 öppnade Kentuckys första kommersiella destilleri längs stranden av floden Ohio. Många år senare produceras deras bourbon fortfarande med samma metoder som Evan Williams gjorde för flera hundra år sedan, och det destilleras bara några kvarter från den plats där Evan själv byggde sitt destilleri.

Precis som för skotsk single malt whisky finns det tydliga regler för att en bourbon ska få märkas med kvalitetsstämpeln Bottled-in-Bond*, och så sent som förra året blev denna butelj Systembolagets första Kentucky straight bourbon av kvalitén ”Bottled-in-Bond” i fast sortiment.

Chefredaktör Anders Enquist om Evan Williams Bottled-in-Bond 50%

Fortfarande ett underskattat fenomen i Sverige: ett rejält brett, lågt glas, en rejäl skopa is och en lika stor skopa bourbon. Kalla det – med kärlek – grillbastarden nr 1. Lika okomplicerat som njutbart, gäller bara att ha rätt bourbon till detta ”simpla” koncept vilket inte är ett ”bara”. Inte för extravagant, inte för torr, inte för svag i ”proof”, inte för osöt, inte för lätt och inte för en hel del annat. Även om Evan Williams Bottled-in-Bond också sitter bra med en cigarill och mer serverad som en kall avec med mindre is och en apelsinskiva i, så är den också just en perfekt ”big on the rocks” bourbon.

Här finns rondör i kraften, det finns ett bett och krydda i det charmigt söta, det finns citrusinstick i fruktigheten som även ger ifrån sig fina fallfruktsäpple och vegetala inslag av mynta. Den fatdistinkta hållningen ger krydda med vissa båtoljehintar och skapar samtidigt en fylligt stram och kolnad elegans i konturerna där en karamelliserad vaniljhintad sockersötman med chokladslöja ligger som en kalorifattig (ja, faktiskt) godisbomb och tjusar.
Denna bourbon håller andan samtidigt som den andas. Ett fast grepp och sedan en kram i samma veva, det är en konstart som bra bourbon, som den här, uppvisar.

Avslutet tonar av balanserat och blir närapå mjukt i längden som bär länge och även lockar fram både söt, torr tobak och lakrits ur fickan mycket gentilt. Det hela är mer Fleetwood Mac anno andra hälften av 70-talet än AC-DC. Sofistikerat laidback men med mycket känslor och temperament.Lyssna på Fleetwood Mac´s odödliga Rumours från 1977 så kanske lite klarnar, gärna då till ett glas med denna utsökta bourbon.

Farlig känslokombo det…

93 LGP

Evan Williams Bottled-in-Bond
Nr 414 (700 ml) 50%, 389 kr
Kentucky, USA

Drinktipset – Old Fashioned

Ingredienser
6 cl bourbon
1,5 cl sodavatten
1 råsockerbit
3-4 stänk Angostura Bitters
1 skiva apelsinskal

Så gör du:
Lägg sockerbiten i bourbonglaset och droppa några stänk Angostura på den. Tillsätt sodavattnet och krossa försiktigt isbiten med en muddlare i trä, sked eller liknande verktyg. Skaka runt glaset försiktigt tills sockret lösts upp. Lägg i en stor isbit och toppa upp med bourbon och avsluta med en skiva apelsinzest.

Bottled-in-Bond – amerikanernas single malt

För att en produkt ska få märkas med Bottled-in-Bond krävs att produkten är destillerad under en och samma säsong (januari-juni eller juli-december) och från endast ett destilleri på samma grunder som skottarna gör sin single malt. Spriten måste ha lagrats i ett federalt lager (bonded warehouse) under amerikansk myndighetstillsyn i minst fyra år och buteljerat vid 100 proof (alkoholhalt 50%). Etiketten på flaskan måste tydligt identifiera destilleriet. Endast sprit tillverkad i USA kan ha märkningen Bottled-in-Bond.

RELATERAD LÄSNING