Ett glas vin från världens äldsta land

Livets Goda 9 Nov, 2018
Vin Med mer än 60 olika vinregioner och 100 olika druvsorter är Australien mångfaldens vinland. Det är känt för att producera fylliga och smakrika viner som erbjuder hög kvalitet. Var kommer den variationsrikedomen ifrån? Treasury Wine Estates har tittat på Australiens vinmakartraditioner, klimatet och jordmånen i deras jakt på svar.

Barossa Valley

Med mindre än 300 år av vinproduktion anses Australien tillhöra Nya Världen, dit kolonisatörer från Europa (som kallas Gamla Världen) kom och tog med sig traditioner och kunskap inom vinframställning. Något som de däremot lämnade kvar var ett flertal restriktioner som fortfarande styr den europeiska vinproduktionen. I slutet av 1700-talet i Australien gjorde vinmakare de första försöken att producera vin och i mitten av 1800-talet var flera vinhus etablerade, såsom Penfolds och Lindeman’s som båda startades av kolonisatörer från Europa. Med sin nyvunna frihet från regler och restriktioner hade de möjlighet att upptäcka och utveckla nya traditioner att skapa vin.

Gammal jord perfekt för vinodling 
En ytterligare aspekt, som gör Australien intressant, är att även om vinmakartraditionerna ïnte har så många år på nacken är så har landet, eller snarare jordmånen, det. Forskare har nämligen funit mineralrester i Australien som är upp till 4,3 miljarder år gamla. När Chris Hatcher, chefsvinmakare för Wolf Blass, var på besök i Stockholm tidigare i år förklarade han att med den australiska kontintentens ålder kommer även gammal jord. Jordmån som är mager, inte alltför näringsrik och därför perfekt för vinproduktion.

- Barossa Valley, Wolf Blass hemtrakter, växer inte stora träd men för vinrankor är det optimalt, säger  Chris Hatcher, chefsvinmakare på Wolf Blass

Olika klimatzoner – olika vin – samma land 
Man ska dock inte glömma att Australien är stort, jordmånen skiljer sig mellan vinregionerna och det gäller även klimatet. I norra Australien är det tropiskt klimat och här är vinproduktionen ytterst begränsad. Söder om Australien ligger Antarktiska Oceanen som bidrar med kalla och fuktiga vindar som drar över Australiens södra kustområden.

- I Australien har du svalt klimat liksom varmt klimat och klimatskillnaderna ger möjlighet att skapa olika typer av vin, förklarar Chris Hatcher. Australien är ett mångfacetterat vinland!

En lagom näringsrik jordmån, stora ytor som ger flexibilitet när det kommer till urval av odlingsområde, och dessutom ett pålitligt väder är goda förutsättningar för vinproduktion. Tillsammans med många och långa soltimmar kan vinmakarna i Australien skapa högkvalitativa viner med utrymme för variation. En variation som kan tillfredställa de flestas tycke och smak när det gäller vin. 


Världen hyllar High Coast

Whisky och Bourbon På High Coast Whisky är man stolta som tjädertuppar där…
18 Jan, 2019

Ben & Jerry’s nya glass kommer i rosa fudge, hjärtan, chunks och swirls

Övrigt Lagom till Alla Hjärtans Dag lanseras Ben & Jerry’s Topped…
18 Jan, 2019

Nordic Choice Hotels prisar Löfbergs

Vin Kafferosteriet Löfbergs prisas återigen för sitt hållbarhetsarbete. Den här gången…
18 Jan, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Fredagstips från Winefinder: 96-poängs Brunello di Montalcino

Vin Nummer 11 på Wine Spectators Top 100 - 2017 -…
18 Jan, 2019

Hotel At Six skapar ny arena för samtidskonst

Mat och Restaurang At Six strävar efter att omdefiniera begreppet hotellkonst. Petter Stordalens…
17 Jan, 2019

Grattis Tintin - 90 år!

Whisky och Bourbon Utlandskorren Tintin fyller 90 år och den älskade, men även…
17 Jan, 2019

Inspiration: Nacka/Koreansk kycklingsallad med nudlar

Mat och Restaurang Premium I det kalla januarivädret så inspirerar Livet Goda redaktionen här…
17 Jan, 2019

Tobaksfria Onico i ny smak

Övrigt Onico, en tobaks- och nikotinfri prilla, är Swedish Match tobaks-…
17 Jan, 2019

Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

Mat och Restaurang Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år…
17 Jan, 2019

Glenburgie 18 YO lanseras den första mars på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 1 mars lanseras ytterligare en familjemedlem i Ballantine’s Single…
17 Jan, 2019

Divines nyheter under februari

Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och…
17 Jan, 2019

We & Wine lanserar ny årgång av Zuccardi’s välrenommerade vin Tito

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Jan, 2019

SIA Glass väljer bort palmolja

Övrigt - Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja…
17 Jan, 2019

Mathias Dahlgren och Staffan Naess öppnar bistro och vinbar på The Sparrow Hotel

Mat och Restaurang Den 1:a februari, endast ett stenkast från Stureplan i Stockholm,…
16 Jan, 2019

Nu är skrei-säsongen igång

Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den…
16 Jan, 2019

Vinkällan förstärker med en driftansvarig

Vin Under hösten 2018 har Vinkällan haft intervjuer med personer som…
16 Jan, 2019

Par tar över vingård i storsäljande författarens nya bok

Övrigt Tove Alsterdal är bästsäljande och prisbelönt deckarförfattare, känd för att…
16 Jan, 2019

Årets Viltkock koras

Vin Lördagen den 2 februari avgörs vem som blir Årets Viltkock.
16 Jan, 2019

Mest prisvärda röda vin 2018 enligt Munskänkarna

Vin Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015, har tilldelats…
16 Jan, 2019
Artikelarkivet