Ett glas vin från världens äldsta land

Livets Goda 9 Nov, 2018
Vin Med mer än 60 olika vinregioner och 100 olika druvsorter är Australien mångfaldens vinland. Det är känt för att producera fylliga och smakrika viner som erbjuder hög kvalitet. Var kommer den variationsrikedomen ifrån? Treasury Wine Estates har tittat på Australiens vinmakartraditioner, klimatet och jordmånen i deras jakt på svar.

Barossa Valley

Med mindre än 300 år av vinproduktion anses Australien tillhöra Nya Världen, dit kolonisatörer från Europa (som kallas Gamla Världen) kom och tog med sig traditioner och kunskap inom vinframställning. Något som de däremot lämnade kvar var ett flertal restriktioner som fortfarande styr den europeiska vinproduktionen. I slutet av 1700-talet i Australien gjorde vinmakare de första försöken att producera vin och i mitten av 1800-talet var flera vinhus etablerade, såsom Penfolds och Lindeman’s som båda startades av kolonisatörer från Europa. Med sin nyvunna frihet från regler och restriktioner hade de möjlighet att upptäcka och utveckla nya traditioner att skapa vin.

Gammal jord perfekt för vinodling 
En ytterligare aspekt, som gör Australien intressant, är att även om vinmakartraditionerna ïnte har så många år på nacken är så har landet, eller snarare jordmånen, det. Forskare har nämligen funit mineralrester i Australien som är upp till 4,3 miljarder år gamla. När Chris Hatcher, chefsvinmakare för Wolf Blass, var på besök i Stockholm tidigare i år förklarade han att med den australiska kontintentens ålder kommer även gammal jord. Jordmån som är mager, inte alltför näringsrik och därför perfekt för vinproduktion.

- Barossa Valley, Wolf Blass hemtrakter, växer inte stora träd men för vinrankor är det optimalt, säger  Chris Hatcher, chefsvinmakare på Wolf Blass

Olika klimatzoner – olika vin – samma land 
Man ska dock inte glömma att Australien är stort, jordmånen skiljer sig mellan vinregionerna och det gäller även klimatet. I norra Australien är det tropiskt klimat och här är vinproduktionen ytterst begränsad. Söder om Australien ligger Antarktiska Oceanen som bidrar med kalla och fuktiga vindar som drar över Australiens södra kustområden.

- I Australien har du svalt klimat liksom varmt klimat och klimatskillnaderna ger möjlighet att skapa olika typer av vin, förklarar Chris Hatcher. Australien är ett mångfacetterat vinland!

En lagom näringsrik jordmån, stora ytor som ger flexibilitet när det kommer till urval av odlingsområde, och dessutom ett pålitligt väder är goda förutsättningar för vinproduktion. Tillsammans med många och långa soltimmar kan vinmakarna i Australien skapa högkvalitativa viner med utrymme för variation. En variation som kan tillfredställa de flestas tycke och smak när det gäller vin. 


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet