Ett glas vin från världens äldsta land

Livets Goda 9 Nov, 2018
Vin Med mer än 60 olika vinregioner och 100 olika druvsorter är Australien mångfaldens vinland. Det är känt för att producera fylliga och smakrika viner som erbjuder hög kvalitet. Var kommer den variationsrikedomen ifrån? Treasury Wine Estates har tittat på Australiens vinmakartraditioner, klimatet och jordmånen i deras jakt på svar.

Barossa Valley

Med mindre än 300 år av vinproduktion anses Australien tillhöra Nya Världen, dit kolonisatörer från Europa (som kallas Gamla Världen) kom och tog med sig traditioner och kunskap inom vinframställning. Något som de däremot lämnade kvar var ett flertal restriktioner som fortfarande styr den europeiska vinproduktionen. I slutet av 1700-talet i Australien gjorde vinmakare de första försöken att producera vin och i mitten av 1800-talet var flera vinhus etablerade, såsom Penfolds och Lindeman’s som båda startades av kolonisatörer från Europa. Med sin nyvunna frihet från regler och restriktioner hade de möjlighet att upptäcka och utveckla nya traditioner att skapa vin.

Gammal jord perfekt för vinodling 
En ytterligare aspekt, som gör Australien intressant, är att även om vinmakartraditionerna ïnte har så många år på nacken är så har landet, eller snarare jordmånen, det. Forskare har nämligen funit mineralrester i Australien som är upp till 4,3 miljarder år gamla. När Chris Hatcher, chefsvinmakare för Wolf Blass, var på besök i Stockholm tidigare i år förklarade han att med den australiska kontintentens ålder kommer även gammal jord. Jordmån som är mager, inte alltför näringsrik och därför perfekt för vinproduktion.

- Barossa Valley, Wolf Blass hemtrakter, växer inte stora träd men för vinrankor är det optimalt, säger  Chris Hatcher, chefsvinmakare på Wolf Blass

Olika klimatzoner – olika vin – samma land 
Man ska dock inte glömma att Australien är stort, jordmånen skiljer sig mellan vinregionerna och det gäller även klimatet. I norra Australien är det tropiskt klimat och här är vinproduktionen ytterst begränsad. Söder om Australien ligger Antarktiska Oceanen som bidrar med kalla och fuktiga vindar som drar över Australiens södra kustområden.

- I Australien har du svalt klimat liksom varmt klimat och klimatskillnaderna ger möjlighet att skapa olika typer av vin, förklarar Chris Hatcher. Australien är ett mångfacetterat vinland!

En lagom näringsrik jordmån, stora ytor som ger flexibilitet när det kommer till urval av odlingsområde, och dessutom ett pålitligt väder är goda förutsättningar för vinproduktion. Tillsammans med många och långa soltimmar kan vinmakarna i Australien skapa högkvalitativa viner med utrymme för variation. En variation som kan tillfredställa de flestas tycke och smak när det gäller vin. 


Arlandas bästa caféer

Övrigt Varje år konsumeras cirka 500 miljarder koppar kaffe världen över…
21 Nov, 2018

Den 1 december lanseras La Farra Prosecco Superiore Rive di Solago

Vin Vinet är producerat endast av druvor från ”Rive dei Nardi”…
21 Nov, 2018

Baileys och Chokladfabriken tolkar den klassiska pralinasken till jul

Övrigt Enda sedan 1940-talet är den klassiska pralinasken en viktig jultradition…
21 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Lansering av Roodeberg Grythyttan Edition

Vin I maj tävlade 33 sommelierstudenter på Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan…
21 Nov, 2018

Italiens mest ansedda utmärkelse till Speri Amarone

Vin Speri Amarone Della Valpolicella Classico 2013 har fått 94 poäng,…
21 Nov, 2018

En trio exklusiva viner från Domaine Marquis d´Angerville

Vin Domaine Marquis de Angerville anses vara en av de främre…
21 Nov, 2018

Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018
Artikelarkivet