Hem Vinvärlden Ett intimt möte med Rudolf Rabl från Weingut Rabl.

Ett intimt möte med Rudolf Rabl från Weingut Rabl.

av Livets Goda

”Familjeföretaget Rabl grundades redan 1750 men som så många andra österrikiska vinegendomar dateras den moderna historien till tiden efter andra världskriget. Idag ansvarar Rudolf Rabl för både vingårdar och vinifikationer. Han har utvecklat en liten egendom på några hektar till den aktuella ytan som spänner över 70 hektar ekologiskt odlad mark. Samtliga vingårdslägen vinifieras separat och de dominerande jordarna är Loess, vilket kan liknas vid en sandblandad lucker jord, och ett granitliknande urberg. Rabl odlar en rad olika druvsorter men det är huvudsakligen grüner veltliner och riesling som används för produktion av vitt vin. Under provningen gick vi totalt igenom 24 viner, varav ett ””Crazy Wine””, återkommer till detta senare. Vi gick igenom alla vita viner från den kommande årgången 2011, gjorde ett par instick på 2010:orna, innan vi gick över till de röda och söta vinerna. Generellt var det en märkbar skillnad på de två årgångarna 2011 och 2010, där den förstnämnda var av generellt sett väldigt god kvalité. Rudolf själv sa att det kan vara en av de bättre årgångarna på länge. De kännetecknades av en strålande balans mellan stor generös frukt och påtaglig mineralitet och syra. ””Jag gör levande viner, inte coca cola”” – uttryckte Rudolf när han berättade om skillnaderna i vinerna. ””Ibland lyckas man otroligt bra, ibland går man på nitar – men det är så jag jobbar””, fortsätter han i en diskussion rörande bransch-kollegor som i större utsträckning gör viner enligt devisen att de ska smaka likadant år för år. Nedan följer ett sammandrag av några av de viner som provades. Grüner Veltliner Käferberg 2011 och 2010 (tillfälligt sortiment 1:a augusti, art.nr: 97033, 189 kr) 2011:an var frikostigt generös direkt från början, härlig stenig mineralitet i kombination med äpple, citrus och vissa inslag av tropisk frukt. Balanserad och elegant! 88 poäng 2010 var lite tuffare i stilen och mer mineralisk, med en citrus och äppelhint. Inte samma fruktiga kropp som föregångaren. Fräsch och väldigt ””rakt på””. 87 poäng. Chardonnay Vinum Optimum 2011 Rudolf tyckte att denna årgång av detta vin visar upp det han vill åstadkomma, gentemot vissa tidigare årgångar som inte hade samma balans och komplexitet. Härligt balanserad, med en snygg smör-brioche hint, tropiska frukter och en diskret avslutande krydda. Väldigt god och fräsch. 88 poäng. Zweigelt Rosé 2011 (art.nr: 72564, 89 kr) Generöst fruktig med en mineralisk och fräsch struktur. Syrlig citrus i kombination med hallon, jordgubb och körsbär, ganska lång eftersmak i aptitretande form. Passar utmärkt till en sommarsallad med kyckling och sparris exempelvis. 83 poäng. Pinot Noir Vinum Optimum 2009 (Tillfällig lansering 1:a augusti, art.nr: 97034, 159 kr Ren pinot-frukt i en fyllig och elegant stil med en diskret kryddhint. Väldigt gott vin som visar på att Rudolf även behärskar den röda sidan av vinspektrat. Passar utmärkt till confit de canard. 89 poäng Grüner Veltliner Eiswein 2008 (Tillfällig lansering 1:a augusti, art.nr: 97035, 199 kr) Rik med tydlig sötma och mogna gula stenfrukter. Komplex smak med fin koncentration i kombination med en snyggt balanserad syra och fräschör. Gott! 90 poäng. Crazy Wine På slutet av provningen fick vi in en flaska som till utseendet närmst påminde om en bärgad flaska från Vasa-skeppet. En djupt koncentrerad och krämig textur infann sig i glaset, med en mogen doft. Smaken var däremot inte vad vi förväntade oss. Vinet var fantastiskt livfullt och piggt, naturligtvis med en mogen koncentration. Uppskattningen var att det eventuellt kunde röra sig om ett vin från tidigt 90-tal. Slutligen fick vi reda på att det var ett vin från Rudolfs farfar, en riesling från Schenkenbichl och årgång 1969, vilket var mycket imponerande med tanke på spänsten i vinet trots åldern.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING