- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Ett morgonmöte med Fred Loimer och Martin från Zalto Wineglass

“I Kamptal, Österrike huserar Weingut Fred Loimer, ett område som bland annat kännetecknas av mikroklimat med stora temperaturskillnader. ”Vi har stora skiftningar i temperaturen under dygnet, det är ett mikroklimat som passar våra druvor väldigt bra”, berättar Fred. Man odlar fem druvsorter, där fokus naturligtvis ligger på gruner veltliner och riesling, men även en del chardonnay, pinot gris och pinot noir får vara med och leka. Sedan 2006 är odlar man enligt biodynamiska principer, vilket gäller alla viner under etiketten Loimer. Till vinerna under etiketten Lenz köper man dock in noggrant utvalda druvor. Dagen till ära provade vi igenom sju stycken viner i olika storlekar och årgångar. De som provade var: 2011 Loimer Riesling Lenz (art.nr 4350, 79 kr) 2011 Loimer Grüner Veltliner (art.nr 82819, 142 kr) 2011 Loimer Steinmassl, endast HoReCa (årgång 2009 finns på SB för 279 kr, art:nr 99766) 2011 Loimer Riesling Magnum, endast HoReCa 245:- ex moms 2010 Loimer Spiegel, endast HoReCa 269:- ex moms 2010 Loimer Steinmassl, slut i lager 2011 Loimer Spiegl, Horeca 269 ex moms. 2011 Loimer Riesling Lenz finns sedan några månader tillbaka på det fasta sortimentet på Systembolaget, vilken bjuder på en pigg och ren struktur, med päron och citrussmaker och en lätt kryddighet i eftersmaken. En bra standard riesling för dagligt bruk. Vinerna Loimer Steinmassl bjuder däremot på större djup och komplexitet, 2011 som Fred benämner som ett ”Hot´n´dry year” är ett utmärkt exempel på det. Ett balanserat, rent och elegant vin med en örtig mineralitet, citrus, grapefrukt, ananas frukter och en diskret honungstouch. Dekanteras med fördel. Årgång 2010 var en kallare och blötare årgång, vilket märks till skillnad från föregående vin. Det är nästan en liten botrytis i vinet som för tankarna till en auslese. Syran är mycket mer påtaglig, likväl citrustonerna – men vinet håller fortfarande en god kvalité Zalto vinglas – en uppstickare I samband med dessa viner så fick vi även möjligheten att prova igenom några glas från tillverkaren Zalto, en ung firma som inte har mer än ca sex år på nacken. Att de skulle blåsa glas var ingen utstackad väg, Martin från Zalto berättar: ”Vi hittade glaset första gången på en restaurang i Wien och blev intresserade och nyfikna på vad det var för något. Det visade sig att det enbart var en prototyp, och därifrån började det” Martin fortsätter, ”Min kollega frågade om jag inte var intresserad av att ta glaset vidare, vilket jag tyckte lät bra, men jag ville max lägga två dagar i veckan på projektet”, något som inte höll speciellt länge och det kan vi vara glada för. Efter att ha tagit över prototypen så provade man glasen i 1,5 år på marknaden innan man tillslut hittade rätt. Idag har man vad Martin kallar ”fyra riktiga vinglas”, samt ett sött- och champagneglas. Man har även digestif, vatten och ölglas, men det var inget som fokuserades på här. Målsättningen är att man vill göra funktionella och snygga handblåsta glas, som tål maskindisk och som alla förstår och har råd med. Det är också anledningen till att man inte har det största sortimentet på glas anpassade till varje enskild druva, vanligt folk ska utan större investering ha möjligheten att ha ett fullgott sortiment i hemmet. Glasen är extremt tunna, lätta och smidiga och de positiva reaktionerna har inte låtit vänta på sig. ” The glasses that have most impressed me recently, from Zalto … are the thinnest and most delicate I have come across, yet seem springy and almost elastic in the hand. … and would give any serious wine lover a real thrill over the closeness of contact they offer.” – Jancis Robinson, Financial Times. “For me the best glasses to express terroir and character, I use them everyday” – Aldo Sohm, “best sommelier of the world 2008” Såväl vinerna som glasen importeras av Gullberg by Stockwine.