Ett naturligt vinval - Cacique Maravilla Vino Naranja

Livets Goda 11 Feb, 2019
Vin Moscatel de Alejandria är en karaktärsfull druvsort med mycket smak och uttryck som ursprungligen kommer från norra Afrika, därav namnet. Cacique Maravilla Vino Naranja har dock sitt ursprung från Chile, där tradition och kunskap ligger till grund för denna lansering på Systembolaget.

Cacique Maravilla är en av de äldsta vinproducenterna i Chile. Familjen Gutierrez som idag driver verksamheten sköter vingården som man har gjort i sju generationer, för hand, utan miljöpåverkande tillsatser och med hjälp av hästar. 

Naturviner har under de senaste åren gått från att vara en liten, nischad trend till att bli ett etablerat och respekterat sätt att framställa vin. På många vis är detta en tillbakagång till hur vin ursprungligen gjordes innan forskning och utveckling förde in ny teknik i odlingen och i framställningen av vin. Traditionell vintillverkning som denna kräver dock ett stort kunnande, förståelse och en helhetssyn för alla led i produktionen - från skötsel av vingård och vinrankor, hur och när man skördar druvorna, hur druvorna hanteras i vineriet till hur det färdiga vinet framställs. Centralt för hur framställning av naturviner sker är att man låter druvans naturliga egenskaper och uttryck träda fram liksom jordmånen och den kringliggande naturens påverkan på det slutliga vinet.

Cacique Maravilla har en hektar odling av Moscatel de Alejandria och denna är bland Chiles äldsta odlingar. Genom bibehållandet av gamla vinstockar och det faktum att skördeuttaget är litet, så får de fram en stor koncentration i druvorna. Druvorna skördas för hand under mars månad och efter avstjälkning så läggs de i stora öppna jäskar. För de flesta vita viner så separerar man bort skalen från druvmusten efter en kort tid, men här låter men skalen ligga kvar i två månader. Beroende på dagstemperaturen så startar sedan efter tre till fyra dagar en spontan jäsning genom naturliga jästsvampar som finns i vingården och i vineriet. Jäsningen tar mellan 8-12 dagar och vinet separeras sedan från skalen och förs över till tankar där vinet får ligga och vila och bevara sin karaktäristik innan det slutligen buteljeras.


PRODUKTFAKTA
Alkoholhalt: 12,5 % vol
Artikelnummer: 90653
Exklusiv lansering av 1 200 flaskor i ett fåtal utvalda Systembolagsbutiker
Pris: 139 kr, 750 ml
Lanseringsdatum: 2019-02-15

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

Prisbelönta ölet Parabola på återbesök i Sverige

Whisky och Bourbon Hösten 2017 lanserades ett av världens mest eftertraktade öl i…
26 Apr, 2019

Findus på turné genom Sverige för att bjuda på klimatsmart mat

Mat och Restaurang Med start på festivalen Åre Sessions den 26-27 april rullar…
26 Apr, 2019

Carlsberg hyllar Liverpool FC – helt i rött

Whisky och Bourbon 1964 tog tränaren Bill Shankly det modiga beslutet att byta…
26 Apr, 2019

Hernö Gin intar Sveriges två största flygplatser och SAS flygningar

Whisky och Bourbon Nu kan resenärer köpa Hernö Gin på Stockholm Arlanda Airport,…
25 Apr, 2019

Nyheter från High Coast Whisky - Origins

Whisky och Bourbon High Coast är en mycket speciell plats, ett världsarv där…
25 Apr, 2019

Viña El Pison, El Carretil och Valdeginés 2016 från Artadi släpps idag som webblansering

Vin Artadi ligger i byn Laguardia och är en del av…
25 Apr, 2019

Braun lanserar unik stavmixer med grönsakssvarv

Mat och Restaurang Med den nya stavmixern Braun MQ 5 Vario Fit tillkommer…
25 Apr, 2019

Nya restaurang ÄNG öppnar upp det halländska skafferiet

Mat och Restaurang Ästad Vingård fortsätter satsningen på mat och dryck. På restaurang…
25 Apr, 2019

Välstöpt med Scanpan

Mat och Restaurang Hur tillverkas Scanpans prisvinnande pannor? Följ med Thomas Sjögren bakom…
25 Apr, 2019

Dagens Webblansering från dansk vinstjärna

Vin Den danska vinmakaren Peter Sisseck är ett av vinvärldens stora…
25 Apr, 2019

Mogen Chablis hos Winefinder

Vin Chablis La Pierrelée är La Chablisiennes traditionella Chablis som lätt…
25 Apr, 2019

Löfbergs storsatsar på Cold Servings

Mat och Restaurang Konsumtionen av kalla kaffedrycker ökar kraftigt, framför allt i Japan…
25 Apr, 2019

Vårens nyheter från Peroni

Whisky och Bourbon Nu utvidgar det italienska parumärket Peroni Nastro Azzurro sitt sortiment…
24 Apr, 2019

Gardshol Wines till Göteborg Vin & Deli

Whisky och Bourbon Hantverksmässiga viner står i fokus hos Gardshol Wines som ställer…
24 Apr, 2019

Dugges Bryggeri gästar Flippin' Burgers, Dogfood och LÅDAN med sin största tap-takeover någonsin

Whisky och Bourbon För tredje året i rad kommer Dugges bryggeri och tar…
24 Apr, 2019

Tre av tio produkter i dagligvaruhandeln är nu handelns egna varor

Mat och Restaurang Handelns egna märkesvaror (EMV) står för en allt större del…
24 Apr, 2019

Nya Sportlunch Caramel

Övrigt Vårens nyhet från chokladfabriken är ännu en Sportlunch chokladbar med…
24 Apr, 2019

Världens enklaste mat

Mat och Restaurang För alla som vill äta enkelt men ändå gott är…
24 Apr, 2019

Hernö Gin och Birka Cruises bjuder in till årets ginkryssning med nya upplevelser

Whisky och Bourbon Den sjuttonde maj är det dags för årets ginkryssning i…
24 Apr, 2019

Västerbottensost – I topp bland de varumärken som kvinnor uppskattar mest

Mat och Restaurang Västerbottensost® placerar sig på en stolt åttondeplats när YouGov BrandIndex…
24 Apr, 2019
Artikelarkivet