Hem Vinvärlden Ett nedslag i Fontanafredda

Ett nedslag i Fontanafredda

av Livets Goda

2010 Serralunga d’Alba Barolo DOCG
Har ett tillgängligt, stramt motstånd i tanninerna. Dominerande körsbärsfrukt med violinslag. med bra mognad. Småläckra hintar av vanilj och tobak förlustar. Elegant och balanserat med fin längd i avslutet. 100 procent nebbiolo och slutlagring 1 år i barriques och två år i 2 000 liters ekfat. Slutligen ett år minst i butelj. NR 2305 / 239 KR / 92

1997 Serralunga d’Alba Barolo DOCG
Fortfarande mycket elegant och vital och ett bevis på att man gjorde bra vinner även innan Danilo. Fräsch i kraften, inget som är dött. Sensuell, erotisk och småköttig. 92

2013 Ebbio Langhe Nebbiolo
Ett rent vin i en ren årgång med transparent, elegant och charmfullt uppförande. Rödyppig, mogen körsbärsfrukt, småblommig och väl legerade inslag av ört/viol-lakrits. Bra karaktär med en behaglig tyngd, eller en smekande lättsamhet om man så vill. Gott är det hursomhelst för en ringa slant. 100 procent nebbiolo och slutlagring minst 8 månader i ekfat och avslutande 2-3 månader i butelj. NR 22300 / 99 KR / 87

2011 Barbaresco DOCG Ett vin i mer klassisk, traditionell områdesstil. För övrigt en lysande årgång av vinet med sin komplexitet och balans. Närapå en smått rostad pinot frukt-elegans. Bra krydda, syra och mineralisk botten. 100 procent nebbiolo, 12 månader i fat och sedan ett år i butelj. NR 75182 / 169 KR / 90

2010 Barolo DOCG Så här har vi skrivit om detta vin i vårt Dryckestips, och så här skriver vi igen: honnörsorden för denna slanka barolo harmoni, elegans och balans. Frukten är ren och tydlig med en del mörkare körsbärsavyttringar och toner av tobak, ört liksom en mjuk men taktfast kryddighet ger en fin komplexitet. Tillgängligheten i karaktären utan att tappa skärpa och närvaro, är frapperande snyggt. 100 procent nebbiolo, slutlagring två år i stora slovenska ekfat och en liten del i barriques. Till sist ett års vila i butelj. NR 70227 / 189 KR / 91

2008 Vigna La Rosa Barolo DOCG
Ett vin med lätt rostad, rustik elegans och stor koncentration. Känns både här och nu samtidigt som det finns en bra framtid. Elegant örthintad mogen körbärsfruktfrukt med inslag av nypon och blommor. Finns en ytterst tilltalande finlemmad sötma i fuktstrukturen och mineralisk balans. Elegant. 100 procent nebbiolo. Lagringsstatus två år i fat och minst 18 månaders vila i butelj. NR 78590 / 549 KR

1996 Vigna La Rosa Barolo DOCG
En favoritårgång för Danilo som menar att det var en typisk sådan för Barolo: kallt när det ska vara kallt. Det finns inte mycket att säga emot om det. Vinet har en strålande täthet och struktur, utvecklar spänstig tryffelmognad och frukten har bra kraft. Återigen ett bevis på att ”huset” inte varit stendött mellan 1930- och 2000-talet.

1982 Vigna La Delizia Barolo DOCG
Lite sälta, lakrits och tobak. Dessvärre finns lite russintendenser, men vinet har annars en skönt avslappnad spänst. Lite amerikansk västkust, som Fleetwood Mac 1975 typ. 100 procent nebbiolo. 87

1989 Barolo Riserva DOCG
Fin, skogsfärgad frukt med salvia, tryffelsvamp och hela kalaset. Dock börjar lite trötta russintoner visa sig och den ädla drycken har nått sitt utgångsdatum. Idag slutlagras vinet ett år i barriques och två år i 2 000-liters ekfat samt minst ett år i butelj beroende på årgång. 88

1974 Barolo
Aningen trött, men bättre i smak än i nosen då det finns lite syrlighet. Jo, det finns lite liv kvar även om utgångsdatumet passerats. Jordiga frukttoner, aromatisk ört, plommon, russin, dadlar och svamp. 85 BollaCiao Alta Langha DOCG Extra Brut Har en läcker rödbärig frukt adderat med lite äpple och citrus, elegant, finlemmad, lätt torr sötsälta, småaromatisk och en mjuk, rund syra. Ett snyggt bubbel på druvorna pinot nero (70 procent) och chardonnay att servera nyss anlända och törstiga gäster. Danilo vill addera nebbiolo i den här framöver, och det känns som ett intressant drag. Borde kunna ta plats på SB. 87

Hundred Fifty Six Brut
Bubblet som görs varje år och döps till så många år Fontanafredda har varit verksamma. Och här finns inga bestämda mallar för vilken druva eller vingårdsläge det ska vara. Allt varierar från år till år beroende på hur Danilo känner vad som passar. I detta år 100 procent pinot nero från åren 1999 och 2000 och som fått ligga sex år på sin jästfällning. Har en skönt, nötig, mogen ton med bra syra och mineralitet. Frukten bärs på inslag av äpplen och citrus. NR 77259 / 159 KR / 89

2011 Marin Langhe Bianco DOC
Har en naturligt slank och stramt, torr fyllig kropp med pistolkrutiga minerala och blommigt örtvegetala toner. Svävar lite tropiska vindar med inslagen av honungsbeklädda persiko- och nektarinslag. Inga fat, och två års vila i butelj beroende på årgång innan säljstart. Ett vin med bra livslängd. Riesling och nascetta med 50/50 fördelning. NR 95060 / 119 KR / 89

Moncucco Moscato d’Asti
Ett mousserande, sött vitt vin som känns riktigt bra. Om årgång 2004 säger vi underfundig mognad med lugn och fin syra. Lite chokladmint med fatkänsla. Kul och gott – 92. Om årgång 2013 säger vi örtig spritsighet med fruktig sötma som har finess. Pigg och elegant – 92. NR 70607 (ÅRG 2009) / 109 KR 500 ML.

RELATERAD LÄSNING