Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Ett regn av Michelinstjärnor över Danmark

Ett regn av Michelinstjärnor över Danmark

av Livets Goda

Genom att lägga till ytterligare en 3-stjärnig restaurang på listan har Danmark än en gång bekräftat sin status som en global kulinarisk huvudstad vid årets Michelin Guide Ceremony Nordics som ägde rum den 27 maj i Helsingfors, Finland.

44 Michelin-stjärnor till Danmark foto Daniel Rasmussen

I år såg Danmark en ökning av Michelin-stjärnor och Bib Gourmand samt nya Green Star-utmärkelser till innovativa restauranger TRI och Alimentum, vilket belyser kreativiteten, skickligheten och engagemanget hos danska kockar och deras team. Danmark fick 44 Michelin-stjärnor fördelade bland 31 restauranger.

Huvudstaden i Danmark, Köpenhamn, är nu den enda nordiska huvudstaden med tre högst rankade Michelin-restauranger. Förutom de ikoniska restaurangerna noma och Geranium är Restaurant Jordnær i Gentofte det senaste tillskottet till denna framstående lista, vilket gör Köpenhamn till den ledande nordiska huvudstaden i alla Michelin-kategorier. “Det här är som en saga,” sa den synligt rörda kocken Eric Kragh Vildgaard, som driver Jordnær, ett namn som översätts till “nära jorden” eller till och med “jordnära” i Gentofte bara 15 minuter norr om Köpenhamn. I linje med namnet svarade han på frågan om hur han skulle fira: “Vi kommer att gå hem och göra service imorgon och göra fler gäster glada.”

Det enda nya danska tillskottet till Michelin-listan, Restaurant Aure, har erkänts med en stjärna efter att ha varit öppen i bara 81 dagar. Den 29-åriga köksmästaren på Restaurant Aure, Nicky Arentsen, fick också det prestigefyllda talangpriset, Young Chef Award. Nicky Arentsen har en bakgrund med Michelin-restauranger Aoc och Jordnær.

Andra hedrande omnämnanden inkluderar arkitektoniska underverket Lyst, beläget i Vejle Fjord där den danska restaurangchefen och vinspecialisten Tobias M. Nilsson fick Service Award 2024, för enastående service, och Damiano Alberti, från den danska restaurangen Enomania, som säkrade titeln Sommelier of the Year.

RELATERAD LÄSNING