Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Ett stim av smakfulla matevenemang hos Buhres på Kivik i vår

Ett stim av smakfulla matevenemang hos Buhres på Kivik i vår

av Livets Goda

Buhres på Kivik har verkligen vaknat och sprattlar ordentligt efter några veckors vinterdvala. Ambitionen är hög att hålla öppet det mesta av året och det visar sig inte minst i antalet matevent. Redan har man avverkat ett fullbokat kockgästspel, fullbokade räkaftnar och en alla hjärtans-kväll för Österlens turturduvor. Våren fortsätter med en rad härliga mathändelser i både butiken, restaurangen och Sillaluckan berättar Henrik Nilsson, chef för huset med fina skorstenen nere i Kiviks hamn.

Henrik Nilsson chef Buhres på Kivik

Mat & Musik med Jonathan Wallin från Skillinge
Den 14 mars tar Jonathan Wallin plats med sin gitarr i restaurangen:
– Jonathan Wallin är en riktigt duktig musiker. Han bor i Skillinge så flera känner nog till honom. Han är en trygg och proffsig musiker med många års erfarenhet. Hans repertoar sträcker sig från 60-talets hits till dagens låtar samt med inslag av eget skrivet material, säger Henrik Nilsson.
Köket ackompanjerar med en hemmalagad Fish & Chips och en rolig dessert kallad Banoffee.

Ölprovning & Mat med Johan Holmberg, Skånes bäste?
Till den 28 mars har Buhres bjudit in ölexperten Johan Holmberg för en riktigt intressant ölprovning där tillbehören är signerade Buhres köksmästare Kristian Ohlsson. Johan har valt ut några mycket intressanta ÖLSORTER som serveras i tur och ordning till maten.
Johan Holmberg är probably the best på öl i hela Skåne. Men oftast är det restaurangägare och branschfolk i Malmöregionen som anlitar honom för privata provningar, efter stängning, för att de vill uppleva de där speciella ölsorterna som de ännu inte ens själva kan finna och erbjuda sina gäster.

Johan driver bland annat intressegruppen CraftBeer – Hantverksöl som importerar öl som medlemmarna är nyfikna på men som inte går att köpa i Sverige. På gruppens Facebook recenserar Johan Holmberg dessutom en flödande nyhet varje dag.
Sedan sex år tillbaka brygger han också själv i liten skala under namnet Bay Mountain Brewery. Han gör aldrig om samma recept utan provar sig passionerat fram med nya smaker och sorter. Hans egna favorittyper är IPA, stout och suröl (som egentligen är just den eleganta spontanjästa som oftast belgisk öl är).

– Johan är även en duktig matlagare och just kombinationerna med öl och god kvalitet, snarare än kvantitet, gör det extra roligt att han tar sig tid att gästa oss denna provningskväll och få smaklökarna och lira tillsammans med vår köksmästare, säger Henrik Nilsson.

Två kockgästspel under våren
I februari gästade André Lindell från Sushinu vårt kök och restaurangen var fylld till brädden. Det serverades en 6-rätters asiatisk meny, givetvis med tonvikt på sushi. Den 25 april är det dags för ännu ett gästspel.
Enoteca Maglia skapar italiensk magi med grönsakslandets Skånes egna utsökta råvaror
Marcel Nilsson, köksmästare och sommelier, hos Enoteca Maglia i Göteborg, gästar Buhres på Kivik lördagen den 29 augusti för att tillsammans med Buhres köksteam skapa en unik gastronomisk upplevelse med italienska toner där Marcel vill lyfta fram grönsakslandets Skånes egna utsökta råvaror.

– För Marcel går alltid vinet och maten hand i hand och det handlar om att finna balans. Den italienska matlagningen som är hans passion, beskriver han som ärlig, enkel och rakt upp och ner – så vi hälsar både honom och er varmt välkomna till en kväll som vi tror blir helt fantastisk, berättar Henrik Nilsson som själv jobbade med Marcel på Åhus Gästgivaregård för ett antal år sedan.

Marcel Nilsson är Skånepågen som likt Nils Holgersson flugit vida omkring full av lust att upptäcka nytt och lära sig mer – i Marcels fall handlade det om mat och vin. Han föddes mitt i grönsakslandet Skåne och med föräldrar som konstnärer döptes han till Marcel Karl Nilsson. Marcel efter den franske bildkonstnären Marcel DuChamp. Kanske har det präglat hans gastronomiska kreativitet.
Familjen flyttade från Malmö till Stockholm och sedan hamnade de i tilbaka i Åhus. Och redan på gymnasiet var siktet inställt på mat och råvaror.

–  Första kockjobbet var på Åhus Gästgivaregård. När jag var 22 år stack jag till London för att söka jobb, men fick höra att den danske stjärnkocken Stephan Oppenhagen just börjat som kökschef på Thornbury Castle nära Bristol på Englands västkust, berättar Marcel som längtar efter att få gästa hemtrakten.

Thornbury sägs vara restaurangen som tog det franska köket till England och har sedan dess varit ett superluxuöst slottshotell. Han tog kontakt och var välkommen dit, arbetade tolvtimmarsdagar, sju dagar i veckan som man kör engelska restaurangvärlden och lärde sig massor om både mat och branschen.

När Marcel återvände till Sverige igen blev han köksmästare hos Pontus by the Sea i Stockholm för att därefter landa på 28+ i Göteborg, restaurangen som i 29 år nu försvarat och behållit sin Michelinstjärna. Vingarna bar sedan vidare till Svenska Ambassaden i Bryssel för en tid och sedan tillbaka till Göteborg. Han jobbade som köksmästare/sommelier hos Håkan Thörnström och sedan på Hällsnäs Herrgård innan han nu ägnar sig åt italienska smaker på just Enoteca Maglia.

OM ENOTECA MAGLIA
En lättsam och modern Italieninspirerad restaurang i hjärtat av Majorna, Göteborg. Där lagas genuin mat i yppersta klass. Mat och vin står i fokus och man jobbar med en dynamisk meny som sätts dagligen, allt för att kunna jobba med och servera de färskaste råvarorna. Mat och vin i kombination är en självklarhet och därför har de också Sveriges kanske bredaste sortiment ut av Italienska viner. För de riktigt intresserade erbjuder de ”Enoteca Wine Club”.

Restaurangen ägs av Robert Maglia som själv grundade den. Bakgrunden är enkel, Robert har plockat ihop ett härligt gäng medarbetare som i första hand har en gedigen utbildning inom restaurangyrket. De flesta har jobbat på både 1, 2 och 3-stjärniga restauranger runt om i världen. Enkelhet och Passion är ledord och visionen är att Enoteca Maglia skall vara en mötesplats för mat och vinintresserade, där maten lagas av passionerade kockar. I köket skall fantasin flöda men utan att man krånglar till det, fantastiska råvaror behandlas med respekt och serveras på ett föredömligt sätt. Samtidigt är köket öppet så gästerna kan möta ”matlagarna” – elt enkelt ”Gastronomi för folk i Jeans”.

HELA KALENDARIET… SÅ HÄR LÅNGT!
RÄKBUFFÉ
Fredagar och lördagar våren 2020
6-7 mars
20-21 mars
2 maj
Tid: kl 18:00-21:00
Pris/person 250 kr/p

Boka på bokning@buhres.se. För en komplett bokning, uppge Namn, Tid, Antal personer och Telefonnummer.

MAT & MUSIK 14 MARS
LIVEMUSIK MED JONATHAN WALLIN
Kom till oss för en bit mat och skön stämning.
Mat & Musik 250:-
Start kl 18:00
Jonathan börjar spela kl 18:30, och spelar 2 x 45 minuter.
Bokning görs endast på bokning@buhres.se. Skriv Namn, Antal personer, Önskat datum och Telefonnummer, tack!

ÖLPROVNING & MAT 28 MARS
Med Johan Holmberg
395 kr/pers
Vill du säkra plats så maila. Bokning görs endast på bokning@buhres.se. Skriv Namn, Antal personer, Önskat datum och Telefonnummer, tack!

PÅSKBUFFÉ VID HAVET
Fira påsken med vårt härliga påskbord fyllt med sillinläggningar, lax från det egna rökeriet, samt ett flertal andra rätter och delikatesser från havet med goda och fräscha tillbehör. Kaffe och något sött efteråt.
Pris 395 kr/pers
SKÄRTORSDAG – PÅSKDAGEN kl. 12:00 – 21:00 Bokningsbara tider: 12:00, 12:30, 15:00, 15:30, 18:00, 18:30
ANNANDAG PÅSK kl. 12:00 – 16:00 Bokningsbara tider: 12:00, 12:30
Tid per sittning 2,5 h.

Mejla till bokning@buhres.se. För en komplett bokning, uppge Namn, Tid, Antal personer och Telefonnummer.

LUCKÖPPNING 9-13 APRIL
SILLALUCKAN ÖPPNAR I PÅSK
Boka in en tur till Österlen i påsk! Kom förbi Sillaluckan i hamnen och njuta av en klassisk stekt sill med mos, en krispig fish and chips eller en bit varmrökt lax och skåla in våren med en Sillapilsner?! Vi längtar efter att se er!

OLAS BELGISKA AFTON
18 APRIL KL 18:00
Pris 190 kr/person
När musslorna är helt magiskt fina är fisk- och skaldjursexperten Ola Werngren helt lyrisk och vill bjuda in till en belgisk afton… Och vad passar då bättre än riktigt god moules frites och belgisk klosteröl!

Välkommen att boka på mejl bokning@buhres.se. Var snäll och uppge namn, antal personer och telefonnummer.

GÄSTSPEL MED MARCEL NILSSON
från Enoteca Maglia
29 AUGUSTI kl 18:00

MENY
CARNE CRUDO
Havängslamm – tryffel – Pecorino – Ostron

RISOTTO
Risotto – tupplever – beta

CAPESANTE
Pilgrimsmussla – kummin – selleri – koriander – kål

GUANCIALE
Griskind – lök – polenta – aska

FORMAGGIO
Parmesan – oliv – citron – honung

PANNA COTTA
Grädde – vanilj – espresso – blåbär – kanel

Pris 595 kr/person.
Välkommen att boka! Endast på mejl bokning@buhres.se. Var snäll och uppge namn, antal personer och telefonnummer.

RÄKBUFFÉ 2 MAJ
Se ovan.

BUBBEL & SKALDJURSPROVNING 9 MAJ
Mer information kommer!

SPARGEL ABEND 16 MAJ
Sparris- och fiskmeny 495 kr/pers.
Mer information kommer!

SMAKA PÅ BUHRES 21-24 MAJ UNDER MATRUNDAN
Öppen rök, filéskola, och härlig Smaka-på-Buhres-Buffé
Mer information kommer!

OSTENS DAG 27 MAJ
Mer information kommer!

MORS DAGSBUFFÉ 30-31 MAJ
Mer information kommer!

KRÄFTKALASET 8 AUGUSTI
Mer information kommer!

OSTRONDAGEN 5 SEPTEMBER
Mer information kommer!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING