Hem Vinvärlden Ett strålande exempel på betydelsen av vieilles vignes, gamla rankor!

Ett strålande exempel på betydelsen av vieilles vignes, gamla rankor!

av Livets Goda

När en ranka anses vara gammal och en producent kan känna sig bekväm med att ange begrepp som Vieilles Vignes eller Old Vines på etiketten varierar. För det är sällan, om ens någonstans, som termen definieras i respektive vinregion och därför blir det ett subjektivt utlåtande. Men ju mer historia en plats har med sig i bagaget och ju större renommé en producent åtnjuter, desto större är sannolikheten att rankorna uppnått en ansenlig ålder om dessa återges på etiketten.

Någonstans kring 25-års strecket händer det vanligtvis något med vinrankan, produktiviteten försämras exempelvis vilket innebär färre druvklasar. I en relativt ny vinregion kan 25 år anses vara en betydande ålder men om du är i Rhônedalen däremot så lär få seriösa vinmakare använda sig av termen om det nu inte är direkt uppenbart att rankan är av ansenlig ålder och har ett mindre antal druvklasar än en ung och högproducerande.

Gamla välskötta vinrankor som genererar mindre frukt har ett mer djupgående rotsystem och frukten har en helt annan smakrikedom, struktur och djup. Klasarna har ju inte tvingats dela näringen med en massa andra. Grenache-experten Xavier Vignons ekologiska 2016 Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes är ett strålande exempel på just detta, vad gamla rankor betyder för slutresultatet – vinet. Här är de yngsta rankorna minst 50 år (!) och det finns även bra mycket äldre exemplar i vingårdarna. Grenache står för merparten av vinets sammansättning men det ingår även 15% syrah vilket är en klassisk Côtes-du-Rhône komposition.

Niklas om 2016 Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
Två saker märks omgående i vinet; djupet i doften men även att vi med 2016 har en strålande årgång som skänker en extra dimension. Här bjuds det på en läcker mörkbärig frukt, tänk framförallt björnbär och körsbär, men det finns också örtiga nyanser, svarta oliver, ett stänk tobak, saltlakrits och en charmerande violblommighet med bland doftintrycken. Smaken uppvisar ett vin med struktur, täthet, stenkrossmineralitet, solmogna men likväl svala mörka bärtoner, örtkryddighet och en fin nyans av violpastill. Avslutet är torrt, bärigt och skönt kvardröjande. Med andra ord, ett strålande exempel på betydelsen av vieilles vignes!

Niklas intryck: 88 LGP

Visst kan du lagra vinet ett par år om så önskas men charmen i Xaviers Côtes-du-Rhône är den energi och renhet som årgången utstrålar och den känslan maximerar du bäst med några örtmarinerade lammkotletter på grillen samtidigt som du skänker vinet lätt kylt, max 16 C.

2016 Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
Nr 2151, 14,5% (75 cl), 99 kr

Vinet finns för närvarande på 372 Systembolag. Hitta vinet i din butik >>

Receptinspiration: 
Svamprisotto med lamm och sparris
För 4 personer

Risotto
25 + 25 g smör
2 schalottenlökar, fint hackade
4 dl avorioris
2 dl fylligt rött vin, använd gärna Xavier
1,5 liter svampbuljong
2 dl riven parmesanost
1 msk bra balsamvinäger
1-2 tsk tryffelolja
1 tsk lätt regn med fint rivet citronskal

Svamp
500 g valfri svamp, grovt hackad

Lamm
4 st lammfiléer (innerlår)
Curry

Sparris
8 st gröna sparrisar

Vi använder till alla ingredienser
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

GÖR SÅ HÄR
RISOTTO
Koka upp en kastrull med svampbuljong som du håller varm. Bryn löken i en stekpanna i en klick smör. Tillsätt riset och rör kontinuerligt tills det blir glansigt. 
Tillsätt sedan vinet och låt det koka in ordentligt. Fortsätt därefter att tillsätta en eller två slevar buljong i taget och låt det koka in innan du tillsätter mer. Rör hela tiden och fortsätt tills all vätska sugits upp av riset och konsistensen är ”al dente”, dvs riskornet ska fortfarande ha en kärna kvar. Rör ner resten av smöret och riv ner osten och låt allt smälta. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner balsamvinägern och tryffelolja. Blanda.

SVAMP
Medan du gör risotton så steker du upp svampen i en blandning av smör och olja tills den är gyllene i färgen. Smaka av med salt och svartpeppar.

LAMM
Ta fram filéerna i god tid innan och gnudda in dom med curry, salt och peppar. Låt dra en halvtimme. Stek dom sedan snabbt på hög värme i en blandning av smör och rapsolja. Se till att alla sidor får en stekyta. Det här tar 3-4 minuter max. Låt sedan köttet vila sig i form ca 5 min.

SPARRIS
Knäck av nedre delen på sparrisen och hacka upp resten. Bryn snabbt i smör ett par minuter. Smaka av med salt.

SERVERING
Servera risotton i botten och fördela ut svamp och risotto. Avsluta med att riva över lite extra parmesan.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING