Hem Vinvärlden Ett urval från dagens lansering: 2012 Fleur de Passion 95p

Ett urval från dagens lansering: 2012 Fleur de Passion 95p

av Anders Enquist

I dagens lansering hittar vi bland annat en mycket snygg Bordeauxblend från Sydafrika, en sober champagne i form av 2012 Fleur de Passion samt en läcker och frodig cava. Häng med…

Foto: Livets Goda

CHAMPAGNE

2012 Fleur de Passion
Champagne / Frankrike / Diebolt-Vallois / Nr 93316 / 999 kr / 95p
100% strålande chardonnay från vinstockar upp till 75 år i grand cru byn Cramant som ger ifrån sig vackert blommig citrusfruktighet med apelsin och röda äpplen i djupet och brioche i mognadstonerna. Syran och friskheten i vinet är av ytterst elegant slag och tillsammans med det mineraliska spelet ger det vinet en fint krämig struktur. Harmoni och balans råder och avslutet bär länge med rikedom. Ännu en vacker 12:a har presenterat sig.

CAVA 

2010 Clos Nostre Senyor Gran Reserva
Cava / Spanien / Cava Mestres / Nr 92959 / 329 kr / 92p
En rakt igenom strålande cava som får sin jäsning och lagring först 10 månader i kastanj barriques och sedan en andra gång i butelj under drygt sex år. Processen har gett en särprägel med både djup och frisk mognad i frukten som bär en läcker sötma med mörka mogna bärnyanser i sin ljusa stringens i vindarna av äpple, päron, citrus och aprikos. Det är aromatisk elegant och vi har en läcker och frodig cava. 

RÖTT

2017 Tokara Director´s Reserve
Western Cape / Sydafrika / Tokara / Nr 95969 / 229 kr / 93p
En mycket strukturellt slimmad och läcker Bordeaux-druvblend som är det perfekta vinet till köttet, pommesen´ och bean´. Mörk och dov och kramandes med ceder, cassis, tobak och rostade kaffebönor. Tanninerna lindar om halsen som en halsduk i kashmir. I detta ligger ändock en syrlig string som ger vinet en viss edge och sval bris i det silkigt smekande. Det är närapå löjligt gott och väldigt angenämt!

VITT 

2011 Château La Louvière Blanc
Bordeaux / Frankrike / André Lurton / Nr 93207 / 259 kr / 92p
André Lurton må ha äntrat den finaste vinhimlen av dem alla, men hans vingärning lever vidare och kommer så att göra så länge mänskligheten vill ha vin. Här har vi den klassiska – och sällsynt  underskattade – vita La Louvière i sin en blend av sauvignon blanc och semillon som slutlagrats 12 månader i ekfat innan buteljering. Det är ett vin i bländande form med elegant orangehintad citrusfrukt i huvudrollen färgat av krusbär, nöt, svarta vinbärsblad och blommigt gräsiga trädgårdsvindar i det vegetala utspelet. Tanninerna drar med mineralisk sammet i skärpan och kryddan i vinet präglar frukten med viss aromatik liksom fint anishintad sötma. Inta idag och om 7-10 år.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING