Hem Vinvärlden Ett urval från dagens lansering på SB

Ett urval från dagens lansering på SB

av Anders Enquist

Från dagens lansering lyfter vi bland annat fram en strålande port från Fonseca, Alain Brumont´s  Château Montus i en ny stark utgåva, en säregen chardonnay från Springfield Estate i Sydafrika och en lite udda pinotfågel från Oregon. Häng med…  

Livets Goda på Instagram: @livetsgoda_magazine – följ oss du med!

Vin, mousserande 

Exton Park Reserva Blend RB 32 Brut
Storbritannien / England / Exton Park / 750ml / 95085 / 369 kr / 89
Engelskt ”bubbel” spås de facto en lysande framtid och här en reserva blend bland annat innefattandes firmans äldsta viner – vingårdarna planterades 2003 – med 60% pinot noir och 40% chardonnay i blenden som fått minst tre år i butelj i källaren. Det är en klar och distinkt brut med livlighet i krydda, syra och mineraliskt trimmad fruktighet som drar med citrus, unga päron och mer mogna gröna äpplen och viss brioche i akterspegeln.

Vin, vita

Wild Yeast Chardonnay 2020
Western Cape / Sydafrika / Springfield Estate / 750 ml / 90259 / 185 kr / 91
Exotisk lagd chardonnay med sina inslag av honungsmejslad ananas, persika, mango och mogna päron i vinets citrus- och apelsin botten. Inga fat utan concretes i en 6-9 månaders vinifieringsprocess och med tanke på det är viskositeten-, syran- och kryddighetens kombinationsspel i vinet lätt imponerade. Tanninerna drar dessutom ut med fruktspänst och ger längd. Ett vin som med välbehag konsumeras idag och som sticker ut på rätt sätt.

Westhofener Riesling 2020
Rheinhessen / Tyskland / Weingut Wittmann / 750 ml / 92881 / 259 kr / 92
Fin syra och bra intensitet med bevarad friskhet, elegans och ett kalkrikt mineraliskt silkigt snöre i tanninstrukturen. Uttrycksfull årgång således av denna riesling och citrusfruktigheten ackompanjeras stilfullt med inslagen av krusbär, päron, gröna äpplen, vit persika och fläder, småpenslat med lite honungssötma. Stilsäkert och bra, som alltid med Wittman.

Vin, röda 

Pike Road Willamette Valley Pinot Noir 2019
Oregon / USA / Pike Road Wines / 750 ml / 90635 / 189 kr / 90
Vi bjuder på ett småleende åt det ”folkliga buteljutseendet”, och det här är en Oregon pinot med tilltalande tillvägagångssätt och eget uttryck som attraherar ungt. Örthintad fruktighet med körsbär, vinbär, röda äpplen och mogna hallontoner liksom en bra mineralisk bottenmatta som ger vinet en välstämd struktur med vissa blodcitrusnyanser i fruktigheten. Den åtta månader långa lagringen i franska fat ger vinet rätt kryddighet och avslutet är fint torrt med fortsatt bra frukthäng. Ett vin som öppnar upp till omedelbar dans, utan att förlora sin integritet. Serveras svalt, max 13 grader, gärna 12…    

Château Montus 2017
Madiran / Frankrike / Alain Brumont / 750 ml / 92208 / 259 / 92
Ett vin som har släktdrag med Bordeaux men som otvivelaktigt går sin egen väg i detta. Även första årgången där man lagrat vinet i både barrique och 8 000 liters fat, 2 respektive 1 år. Det har gett den annars långtidsöppnande tannat druvan, 80% i vinet och sedan 20% cabernet sauvignon, större tillgänglighet ungt, utan att förlora sin lagringskapacitet, här finns 10+ år till att plocka ut. 2017 bjuder även på ett sensitivt fruktdriv i inslagen av blåbär, körsbär, plommon, vinbär och mogna hallon. Det ligger finstämd kryddighet och bra känsla från druvskalen, tanninerna är tydligt markerande men finstämda och faten ifrån sig välanpassade cederdrag i slutsteget. Ett stort litet vin.

Portvin

Fonseca Vintage Port 2007
Douro / Portugal / Fonseca Guimaraens / 375 ml / 93883 / 399 kr / 95
Ytterst stilsäker och ombonad port som alltid från detta fina porthus. Druvan touriga francesa spelar huvudrollen och sedan bistår druvor som bland annat touriga nacional plus några till med att fylla ut skådespelet med fint vital mogen frukt där stringent och kryddetsad körsbär, plommon, fikon och russin lever ut med lätt choklad i vindarna. Elegant och attraktivt inbjudande.

Rom

Dillon XO Rhum Agricole AOC 43%
Martinique / Frankrike / Bardinet / 700 ml / 11788 / 409 kr / 91
”Rhum Agricole” är en karibisk romstil som reflekterar sitt ursprung, som i detta fall är Martinique. Denna AOC klassificerade rom har fått minst 9 års lagring i små ekfat och den tiden har gett rommen markerande men silkigt slipade kanter, luftig intensitet, bra kryddgrepp och tydlighet i just terroir. Det innebär fin sälta med lätt lakrits i den karamelliserade sötmans arrak, sockerrör och choklad nyanser samt palmblad, ananas, orange citrusfrukt med maritim prägel. Snygg och smakfull rom med en mycket angenäm prislapp.

Provat av Niklas Jörgensen

2018 Pax Sonoma-Hillsides Syrah
Sonoma County / USA / Pax Mahle Wines / 750 / 95682 / 549 kr, 93 p
Syrah i osminkat utförande och från svalvuxna vingårdar i Sonoma landar helt rätt när avsändaren Pax Mahle så skickligt visar upp druvans aromatisk köttiga och animaliska uttryck. Ingen ek utan enbart cement ger ett vin i expressivt utförande med vitpeppriga toner, körsbär och hallon samt rökt korv. Viss stjälkighet som bidrar till att locka fram det blomaromatiska hittar vi också och smakbilden visar upp ett vin i slank men ändå rik stil med rökta toner, rödbäriga instick och ett pepparkryddigt anslag. Juicy men likväl med ett härligt djup i frukten och fästande eftersmak.

Juan Teixeira, vinmakare vid Justino’s

Justino’s Madeira Malvasia 10 Years
Madeira / Portugal / Justino’s Madeira Wines / 750 / 93184 / 349 kr / 91 p
Justino’s viner blir bara bättre och bättre och det kan i mångt och mycket tillskrivas vinmakaren Juan Teixeira som långsamt återuppbyggt denna anrika producent.  Malvasian, ibland benämnd malmsey, är den mest kraftfulla och aromatiska druvan man jobbar med på ön och husets 10-åring är ett alldeles utmärkt exempel på detta. Doften uppvisar försiktiga blomparfymerade nyanser och som backas upp av mognadsnyanser i form av torkade frukter, bränt socker, orientaliska kryddor, valnötter, honung och pomerans. Smaken bjuder på druvans klassiska sötma men balanseras upp av en tydlig syra som dämpar det söta. Fin intensitet, kryddiga trätoner och ett kvardröjande fräscht avslut med liten apelsintwist. Drick kyld, vid 10-12 C för bästa upplevelse.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING