Hem Vinvärlden Ett urval från tisdagen lansering på Systembolaget – 28/9

Ett urval från tisdagen lansering på Systembolaget – 28/9

av Anders Enquist

Lanseringsdags på Systembolaget ånyo och i vårt urval har vi en 1er Cru från Olivier Leflaive, en viril riesling från Rabl, klass calvados från Christian Drouhin och en stilig rökare från det lilla men naggande goda Speyside destilleriet. Häng med…

Vin, vita

Montagny 1:er Cru Bonneveaux 2019
Bourgogne / Frankrike / Olivier Leflaive / 750 / 95630 / 329 kr / 92
Mineraler och nöt i inledande nosspel, sedan korsar vinet en honungsexotisk ananas-, aprikos och persika fruktighet med kalkmineraliskt trimmad citrus- och grön äppelfrukt på ett ytterst attraktivt vis. Elegant stram fyllighet präglar gomkänslan och det ligger ett riktigt bra och långt sugande fruktdriv med tilltalande kryddighet i avslutet. Ett vin som tar för sig på rätt sätt och sitter dessutom på ett väldigt bra pris.

Riesling Steinhaus Rote Erde 2018
Kamptal / Österrike / Weingut Rudolf Rabl / 750 / 92697 / 219 kr / 91
Varm årgång med för lite regn som skapade en (för)tidig växtsäsong men Rabl hanterade detta galant och här i vinet vilar en ”stor” känsla och en viss ”late harvest” utan att vara vare sig det ena eller andra. Det handlar mer om rikedom i en vitalt vegetal färgad vindans och en stark mineralisk ådra.
Stram sötma med fina honungstoner i den lime, persika, apelsin och aprikospräglade fruktigheten och en smått krämig tanninstruktur. I avslut fin kryddighet och frukthäng.

Calvados

Expérimental de Christian Drouin 9YO High Coast Angels
Normandie / Frankrike / Christian Drouin / 700 / 40973 / 649 kr / 94
Lite läckert småtoabaks rökig i nosspelet – vilket även visar sig i avslutet – och i gom fyllig, rik och med ett fint bett. Nyanserat nöthintad torkad mandarin- och aprikos i den äppelrika fruktigheten, där en viss sötlakrits ligger och drar. Ren och elegant hela vägen. Det är klass på det här.

Whisky

Benromach Peat Smoke First Fill Cask Matured 2010 46%
Speyside / Skottland / Benromach Distillery / 41023 / 649 kr / 94
Rökig Speyside whisky i nivå med Islay i ppm tillhör inte regeln, men Benromach kör på här med deras mest bourbonlagrade rökiga pjäs och det sitter som smäck i alla hörn. Elegant och imponerande balanserat med underbart lierad sötma med honung, vanilj och lakritssälta i den citrus fina fruktigheten. Drar fint med tobak och läderbeklädd humidor i avslutet och det är återigen en imponerande ung whisky från detta fina lilla destilleri. Whiskyn destillerades 2010 och buteljerades i år. 660 buteljer till Sverige

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING