Hem Vintips Ett urval viner provade på redaktionen

Ett urval viner provade på redaktionen

av Livets Goda

Ett urval viner: Här presenterar vi några viner i urval som provats senaste tiden på redaktionen, samt två provade viner från www.Boxtoppen.se. Häng med.

Provat av: Linus Johansson

Ett urval viner

Ett urval viner

Ett urval viner;

Vin, vitt

Catalina Sounds Sauvignon Blanc 2022
Marlborough / Nya Zeeland / Joval Family Wines / 750 / 2672 / 161 kr / 92
Viner, såhär generöst aromatiska och fruktiga, är inget annat än ljuv musik för smak- och doftsinnet. Är det detta som avses med namnet “Catalina Sounds”, är jag mer än idel öra för vad än Jowal Family Wines kan tänkas leverera I framtiden. Från första anslag är man fast, till tonerna av svartvinbärsblad, petroleum, fuktigt gräs, fläder och gula äpplen som båda spelar dubbla instrument I denna aromsymfoni. Tungan dansar med, det är nämligen rätt svårt att stå still när mogna krusbär, sötvarm syra, som av grillad citron, och jordig grön paprika-pepprighet styr takten. När det långa saltstänkta avslutet ebbar ut, har jag bara en musikterm kvar. All killers, no fillers (Bara hits, ingen utfyllnad).

Vin, rött

Calera Pinot Noir 2020
Kalifornien / USA / Calera Wine Company / 750 / 87282 / 301 kr / 93
2020 I Kalifornien följde I princip handboken för hur ett lyckat år I vingårdarna bör vara. En genomgående sval vinter, vårregn, en vår och sommar med soliga dagar och svala nätter, och inga extrema värme/kyla-toppar/dalar på det. Då kan det bli såhär, bra alltså. Lätt rökig till en början, men får sen en elegant rödbärig arom av jordgubbar, och kryddiga nypor kanel och kardemumma. Röda bär, precis på gränsen till det mogna, körsbär och hallon där syran känns sval, ren, naturlig och I direkt balans med de ömsinta tanninerna.

Château Pech-Latt 2022
Languedoc-Roussillon / Frankrike / Château Pech-Latt / 750 / 2233 / 161 kr / 85
Finstämd doft, lite pepprig och lätta toner av skogens bär. Torrt, med lena tanniner som lirar väl med medelhög syra. Ett vin I juicig stil, nästan läskande lätt stundtals när gommen träffas av strålarna från solkyssta plommon och körsbär. I avslutet finns en behaglig rundhet som andas friskt krämig och syrlig lakritsgrädde.

Château de la Liquière Faugères 2022
Languedoc-Roussillon / Frankrike / Château de la Liquière famille Vidal Dumoulin / 750 / 3531 / 175 kr / 93
Rhône’s GSM-blends kan alla, Grenache+Syrah+Mourvedre. Nånstans kan jag tycka att Languedoc-Roussillon’s motsvarighet, som vi kan kalla GSC (Grenache+Syrah+Carignan), förtjänar samma vedertagande, framförallt i takt med att vinerna härifrån håller allt högre klass. Familjeägda Château de la Liquière, med Francois Vidal, Sophie Dumoulin, och Laurent Dumoulin i spetsen, driver sedan 2012 ekologiskt certifierad vinproduktion, men familjetraditionen av vinmakeri sträcker sig ända bak till 1700-talet. Château de la Liquière Faugères 2022 är resultatet av ett torrt och varmt år, där det sena regnet kom att göra den avgörande positiva skillnaden. För vi får här ett fräscht och koncentrerat vin, packat med mörk mogen frukt, lena tanniner och medelhög syra. Mörka murriga körsbär, juiciga björnbär, saftigt friskt granatäpple, djup sötkryddig bergamott. Örter och kryddor, salvia och citrussyrlig sichuanpeppar, fuktig tobak. Det kommer I etapper, vilket gör upplevelsen både komplex och lång.

Beaujolais Villages 2022
Beaujolais / Frankrike / Marc Dudet / 750 / 2317 / 141 kr / 87
Mörkt lilaröd, nästan rödbetsfärgad, och tät I färgen. Intensiv och direkt I doften, där blåbär och skogshallon ligger I framkant, toppat av krossad kanelstång. Djup och koncentrerad smak av mörka bär, köttiga bigarråer, med en syra som kramar om tungan rejält och vrider på salivkranen.

Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur 2021
Rhonedalen / Frankrike / Alain Jaume / 750 / 2845 / 327 kr / 91
Torr som fnöske, med närgångna tanniner, och syra för dagar. Mörk och fruktig, så som björnbär och körsbär I doften, men även en grön pepparton som går åt samma håll. Frukt och krydda följs åt även I smaken, där körsbärskänslan blir än mer påtaglig, och får sällskap av lakrits och svala eukalyptusvibbar.

Ett urval viner provat från Boxtoppen.se

Vin, rött

Altero Toscana 2015
Toscana / Italien / Cantinetta Vini / 750 / 56643 / 101 kr / 4 av 5
Fyllig, varm doft av röda och mörka bär, körsbär, hallon och vanilj, som en nybakad hallonkaka man precis tagit ut ur ugnen. Den trygga stugkänslan späs på ytterligare av doften av läder och nysandpapprad ceder. De mörka bären går igen i smaken, där körsbär och hallon får sällskap av björnbär och tranbär. Alltsammans hålls ihop fint och frisk genom lättuggade tanniner och hög syra som ligger i bra balans. Lätt beska i avslutet.

Mousserande

Goldeck Zweigelt Rosé
Niederösterreich / Österrike / Goldeck Wein- und Sektkelleri / 750 / 73822 / 99 kr / 5 av 5 – full pott!
Friskt och fruktigt mousserande rosé från anrika Goldeck. Friskt och kittlande turas såväl röda bär som grön frukt om att pocka på uppmärksamhet, anfört av näst intill mjölig syra som bäst kan liknas vid att bita i ett saftigt grönt äpple. Med toner av päron, pigga hallon, röda körsbär, jordgubbar, och blommiga hintar av fläder och hibiskus, gör sig denna Sekt mer eller mindre självskriven som aperitif, och ljumna sommarkvällar.

Läs mer på Boxtoppen.se HÄR

RELATERAD LÄSNING