1

Ett vin för merlotvänner – 2015 Clarendelle Rouge från Bordeaux

Två veckor innan 2015-skörden startade på den högra stranden i Bordeaux så besökte jag Saint-Emilion och Pomerol. Stämningen då var spänd men förväntansfull. Druvornas potential var enastående men som garvad vinproducent tar man på inga sätt ut något i förskott. Nu gick allt vägen och efter några tidigare tuffa år så var 2015 det bästa sedan 2010, inte minst om man hade fokus på merlot i sina vingårdar. I mitt glas ett fint bevis på detta – 2015 Clarendelle Rouge.

Det kvittar vad Miles i Sideways hade att säga om merlot och att det knappast gav druvan en skjuts framåt (om du ännu inte sett filmen så är jag avis på dig) – jag är likväl en merlotskalle och håller den som en av mina absoluta favoriter. Inte minst när den kommer från Bordeaux och högra stranden samt Graves och Pessac-Léognan. Och i år som 2015 gör den mig extra knäsvag.

Vinet jag har i mitt glas, 2015 Clarendelle Rouge, domineras av merlot (83 procent) och resterande är cabernet sauvignon och cabernet franc. Vinet produceras av Clarence Dillon Wines och görs i samma vineri som självaste Haut-Brion där det också lagras. Druvorna är en selektering från just Premier Cru-slottet Château Haut-Brion, men även grannen La Mission Haut-Brion och Château Quintus i Saint-Emilion. Förutsättningar för en tilltagen prislapp men Clarendelle klockar in på dryga tvåhundringen och visar att bra Bordeaux inte behöver vara dyrt.

Niklas intryck av 2015 Clarendelle Rouge

Årgång 2015 visar just nu upp sig från sin bästa sida med en skön mix av första mognadssteget men med ännu bevarad ungdomlig frukt som här tar sig ett floralt och örtigt inbjudande intryck. Doften fullkomligen skriker merlot när det är som bäst och det rullas upp plommon, korinter, höstlöv och lakrits och snyggt integrerade fat. Smaken är inbjudande med flirtig röd och blå frukt, örtiga instick och silkiga tanniner som ändå bjuder på motstånd. Syran är något lägre men ändå där och jag förstår de som dragit paralleller mellan 1982 och 2015. Torrt såklart men oj vad förföriskt mogen frukten är i vinet och den känslan fortsätter med till avslutet som tar sig en mer örtig ton.

91 p

Jag är såld på hur vinet uppför sig idag men som alltid finns det mer att hämta om man vill gömma undan några flaskor. Clarendelle Rouge har artikelnummer 3147 och en flaska (750 ml, 13,5%) kostar 209 kronor. Vinet beställer du hem till din önskade systembolagsbutik.

Till vinet HÄR >