Ett vin som förenar glädje och kontemplation i ett!

Niklas Jörgensen 5 Oct, 2018
Vin Få viner tickar alla boxar för min del men är det någon dryck som närmast har autostrada till mitt hjärta så är det de klassiska starkvinerna från Portugal och Spanien. Inte bara håller jag dessa som något av det främsta som överhuvudtaget buteljeras, det är precis lika mycket en resa i tid och rum. Ett vin som får en att stanna upp, tänka till och reflektera över dagens tempo i samhället i stort. Sherry hör onekligen till dessa viner som förenar glädje och kontemplation i ett.

Sherry kan, precis som Port och Madeira, inte kategoriseras sådär på ett bräde utan stilarna är många och likaså tillfällena där de matchar som bäst. Men en sak får de olika typerna av Sherry att sticka ut hakan lite extra och det är deras matvänlighet, särskilt då de torra som erbjuder ett brett spektrum av kombinationer. De hanterar kryddor, örter, vitlök och olja strålande samtidigt som vinet bibehåller sina attribut och inte viker ner sig en tum. Fino sherry är kanske det mest naturliga valet till de olika smårätterna men det finns även andra stilar som visar upp en annan karaktär och som inte minst fångar in höstens och vinterns tongångar i vårt kök. Palo cortado exempelvis.

"...som aperitif, som kompis till maten, som digestif"

Historiskt sett ett vin som avvek från mallen då florhinnan, det jästtäcke som skyddar finon, plötsligt dog och istället började vinet sin resa med oxidationen som ledsagare. Stilen landade någonstans mer mot oloroso men hade attributen av en amontillado på nosen. Idag kan man styra en palo cortado genom att sprita upp tidigare så att jästhinnan lägger av och vinet startar en oxidationsprocess istället.

I Systembolagets sortiment återfinns klassiska Lustaus version av palo cortado - Península Solera Reserva. Det är en sherry som snittar på tolv års fatlagring och som är det ultimata vinet att ha stående hemma, som aperitif, som kompis till maten, som digestif. Lätt kyld är det en förnäm resa som visar upp en doftrepertoar och smakrikedom få kan matcha.

"Det är så lätt att älska viner som detta..."

Niklas om Palo Cortado, Península Solera Reserva, Lustau

Alltså den där doften; man vill liksom bara försvinna i den. Samtidigt är det ett vin som kräver din uppmärksamhet med sina salta havsvindar, torkade tobakstoner, pomerans, hasselnötskräm och fina kryddighet. Torkad frukt och härlig gammal sherrybodega ovanpå det. Komplext, traditionellt men lik förbaskat så fräscht och tidlöst.

Smaken kopplar ett rejält grepp om gommen, bjuder på initial sälta, torkade nyanser, tobak och nötter i en mörkmurrig nyans men där ingefärstoner och apelsinskal piggar upp. Syran känns stenfruktig, tänk gröna äpplen, och om det fanns en antydan till sötmaförväntan i doften så är smaken precis det du inte trodde! Torrt, intensivt, balanserat och med ett långt fint gammelträigt avslut.

Det är så lätt att älska viner som detta, viner som andas tålamod, noll stress och som envetet håller fast vid en stil som aldrig borde gå ur mode.

Niklas intryck: 92 poäng

Palo Cortado, Península Solera Reserva
Nr 8233, 19%
249 kr (750 ml)
Jerez, Spanien

En flaska av Lustaus Palo Cortado kostar 249 kronor, finns i 105 Systembolagsbutiker och kan beställas till övriga >>

Servera vinet lätt kylt i ditt vitvinsglas, skänk det till tapas med svamp och vitlök, till soppor, kantarelltoast, lufttorkade skinkor och salami, till salta mandlar...ja du hör själv, det funkar till mycket.


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018

Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018

Malmö Beer Week flyttas och ingår samarbete med Malmö Öl & Whiskyfestival

Whisky och Bourbon Intresset för öl och hantverket bakom är kanske större än…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet