Europa laddar för skörd

Årets växtsäsong är unik i många vindistrikt runt om i Europa. En varm och torr vår och försommar gör att många distrikt ligger hela tre veckor före normal växtsäsong. Våren var den hetaste sedan början av 20-talet. Hela 1,8 grader varmare än den ökänt varma årgång 2003. Mellan mars och maj regnade den hälften så mycket som normalt, något som inte hänt sedan 1976. Den heta vår- och försommaren följdes sedan av den kallaste julimånaden på 30 år, vilket förändrade situationen drastiskt. De unika väderförhållandena gör att bland annat Loire, Champagne och Douro står inför att skörda i mitten av augusti. Vinproducenterna i Champagne planerar att starta den 20:e augusti. Det innebär den tidigaste skörden på 189 år. I Beaujolais planeras skördestarten till den 15:e augusti och i Bordeaux och Bourgogne är de redo att plocka druvor i slutet av månaden. Många vinproducenter har avbrutit sin semester för att undvika de misstag som gjordes 2003. Då skapade den extrema värmen en plötslig och snabb mognadsperiod som i många fall ledde till övermognad. Trots den extrema säsongen är grödan frisk på de flesta håll. Många glädjs över att ha sluppit röta och mögel tack vare de torra förhållandena.