Hem Vinvärlden European Sommelier Open Workshop

European Sommelier Open Workshop

av Livets Goda

För att lyckas i denna ambitiösa och nog så viktiga utmaning har man anlitat ett antal personer med dokumenterad tyngd inom sina respektive områden. Söndagens introduktion till Court of Master Sommeliers led av Ronan Sayburn från England som är just Master Sommelier. Ett viktigt och högintressant seminarium följer därpå, frågan om hur man ska lyckas locka fler kvinnliga sommelierer både till restaurangyrket och till tävlingarna. I panelen hittar man bland andra Hanna Halpern, vd för Restaurangakademien och Årets Kock som har stor insikt i den här frågan, Mischa Billing som lång erfarenhet inom sommelierhantverket och utbildning, Béatrice Becher som har vunnit fina framgångar som tävlingssommelier och idag arbetar på Sturehof och därtill ett par internationella kvinnliga sommelierer. Måndagen handlar mycket mer om vinet i sig. På morgonen diskuteras ett högaktuellt ämne, ekologisk och biodynamisk odling och effekterna av sådan. Här har man bjudit in Emmanuel Cazes från Domaine Cazes i Roussillon som har arbetat biodynamisk sedan 1997 samt Raphael Pommier från Domaine Notre Dame de Cousignac, en firma i Côte du Vivarais som har varit ekologiska sedan 1970-talet. Huruvida vinrankorna påverkas av den jord de växer i eller inte är en fråga som ofta skapar diskussioner. Gregory Viennois från Domaine Laroche i Chablis och Iain Munson från Jeanjean i Languedoc ger sina synpunkter på jordens betydelse i begreppet terroir. Eftermiddagen avslutas med en exklusiv och intressant provning av unga och äldre viner från Côte-Rôtie, Hermitage och Gigondas, ledd av Fabrice Sommier som är sommelier på trestjärniga Georges Blanc i Frankrike. Strax innan provningen kan man lyssna på en intressant paneldiskussion ledd av både svenska och internationella sommelier. Det här seminariet handlar om betydelsen av att ha ett uttalat vinprogram på sina restauranger. Programmet i sin helhet lovar både funderingar, inspiration och ny kunskap. Värt att betona är att det är öppet för alla, sommelier eller inte. Olycklig nog kolliderar söndagens aktivitet med det Svenska Mästerskapet i sommellerie som arrangeras av Svenska Sommelierföreningen, men troligen är intresset så stort att det finns utrymme för båda övningarna. Det går dessutom att kombinera de två eventen tack vare att Sommeliergillet börjar sitt program redan 10.00 på morgonen. Program söndag 4 maj 10.00-12.00 informell provning där non vintage champagnes provas 12.00-13.00 lunch 13.00-14.00 introduktion Court of Master Sommeliers 14.00-16.00 paneldiskussion om kvinnigt sommellerie Program måndag 5 maj 11.00-11.45 seminarium om ekologisk och biodynamisk vinodling 11.45-12.30 seminarium om terroir i Bourgogne och Languedoc 12.30-13.30 Lunch 13.30-15.00 paneldiskussion vinprogrammen på restaurang 15.00-16.30 exklusiv provning med viner från Rhône Eventet äger rum på Spegelsalen på Grand Hotel, Stockholm European Sommelier Open Workshop välkomnar alla som har ett intresse för sommellerie och är helt kostnadsfritt. Eftersom antal platser är ytterst begränsat behöver man göra sin anmälan snarast, senast den 30 april. Din anmälan mejlas till esow@sommeliergillet.se Vill man anmäla sig till båda dagarna märker man mejlet ESOW. Vill man endast anmäla sig till söndagen märker man mejlet SÖNDAG och följaktligen märks mejlet MÅNDAG om man endast vill anmäla sig till måndagens program.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING