Hem NyheterVinnyhet Europeisk vinbrist hotar i takt med klimatförändringarna

Europeisk vinbrist hotar i takt med klimatförändringarna

av Livets Goda

Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen skapar stora utmaningar för vinodlarna. Med ömsom extremhetta, bränder och frost hotas skördarna runt om i Europa. Den sårbara vinindustrin står nu inför stora utmaningar. Den franske vinmakaren Xavier Vignon kommer därför till Sverige för att berätta mer om hur vinindustrin kan anpassa sig och bli mer ekologiskt hållbar.

Xavier Vignon är en av Frankrikes främsta och mest erfarna vinmakare. Vid ett seminarium i Stockholm berättar han om vinindustrins utmaningar, den senaste utvecklingen på området och hur vintillverkare kan göra för att hantera krisen.

Han kommer från den drabbade Rhônedalen i Frankrike och vid besöket kommer han också att prata mer om hur vinernas smak riskerar att förändras, hur priserna påverkas och hur kvaliteten av skördarna kan variera. I sitt seminarium tar han också upp hur vinindustrin kan anpassa sin produktion efter de nya förutsättningarna, hur man kompenserar för variationer i produktionsvolym och hur det blir det i framtiden.

– Xavier Vignon har ett stort fokus på hållbarhet och innovation för att möta de klimatförändringar som vi står inför. Förutom att han är skicklig på att komponera balanserade viner planerar han samtidigt att alla hans viner kommer att vara ekologiska inom fyra till fem år, säger Alexander Schuster, senior brand manager på Anora.

Ett exempel på Xaviers satsning på hållbarhet och känsla för att komponera balanserade viner är Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape Organic 2017 – ekologisk Châteauneuf-du-Pape-vinet som finns i Systembolagets ordinarie butikssortiment.

Erfarenhet från hela världen
Det är få personer som har så initierad kunskap och inblick i Rhônedalen som Xavier har. Förutom sin egen verksamhet har han haft 600 konsultuppdrag som oenolog (vinexpert) i området. Han har också en stor global erfarenhet som vinmakare i både Kalifornien, Nya Zeeland, Australien, Turkiet, Chile och Kina. I Frankrike har han även haft uppdrag i Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Loire och Alsace.

Fakta om Xavier Vignon
Xavier Vignon har lång erfarenhet och stor kunskap från sitt arbete som konsulterande vinmakare under 34 skördar på både södra och norra halvklotet. Han har bland annat arbetat mycket i Champagne och har haft flera hundra uppdrag i södra Rhônedalen. Men sedan 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet Xavier Vins, som i dag producerar omkring en miljon flaskor per år och ligger i Châteauneuf du Pape.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING