Examination för Restaurangakademiens första spetskursstudenter

Michel Jamais som sedan starten varit en av Livets Goda&#39s huvudskribenter är mer än nöjd med uppslutningen. – Jag och Camilla Ericson på California Wine Institute har pratat i ett par år om att göra mer än bara provningar på Kalifornientemat. Eftersom de inte har någon lokal att tillgå, så diskuterade jag med Magnus Svensson, kreativ ledare för sommelierutbildningen på Restaurangakademien, om att ha utbildningen här. Att genomföra den här typen av spetskurser går dessutom helt i linje med vår ambition om att erbjuda våra sommelierstudenter vidareutbildning. Så han var enbart positiv. Att det sedan skulle bli en sådan succé, hade jag dock aldrig kunnat drömma om. Enligt Michel så bestod kursdeltagarna främst av gamla RA-studenter vilka idag är utspridda i olika branscher. – Många är restauranganställda idag men det var även några från importsidan, någon från systembolaget samt en handfull privatister som idag är vinprovarkonsulter vid sidan om. För att klara kursen krävdes att deltagarna klarade ett teoriprov, men framöver hoppas Michel att examinationen på spetskurserna även inkluderar en blindprovning. – Vi lär oss ju hela tiden och just det här med blindprovning kommer vi med säkerhet att utveckla framöver. Kursettan Alf Tumble är även han Livets Goda – medarbetare på frilansbasis men arbetar också som musikproducent och bloggar på taffel.se. Förutom äran fick han en Goody-Bag från California Wine Institute med bland annat härliga viner och kultfilmerna Sideways och Bottle Shock. I höst, så kan de som är sugna på fördjupande vinkunskaper, se fram emot bland annat Bourgogne på Restaurangakademiens schema. – Vi har hört oss för vad det finns för intresse i branschen, säger Michel och fortsätter. Jag och Magnus Svensson vill gärna göra Riesling worldwide och sen har vi fått önskemål om bland annat Sherry och Champagne. Framöver kommer vi dessutom att ta in internationella föreläsare. Det finns otroligt mycket att göra, vi hoppas kunna täcka alla klassiska områden. Även Camilla Ericson på California Wine Institute, en branschorganistation med över 1100 kaliforniska vingårdar, var nöjd med utbildningen. – Det är så givande när okomplicerade samarbeten ger full utdelning som i det här fallet där vi tillsammans med Restaurangakademien hittat ett koncept som gör en utbildning mer tillgänglig.