Hem Vinvärlden Exceptionell Pineau des Charentes

Exceptionell Pineau des Charentes

av Livets Goda

Produktionen är förhållandevis liten och det mest av drycken dricks lokalt. I skrivande stund finns det bara två sorter på Systembolaget och lite mer än en handfull till som säljs genom importörerna direkt till restaurang. Cognacshuset Château de Beaulon är en av dem som producerar en svit utsökta tappningar av detta spännande starkvin. Slottet, vars anor sträcker sig tillbaka till 1480-talet, är unikt ur flera aspekter. Mest frapperande är att egendomen ligger i distriktet Fins Bois i cognacsregionens utkant, där man normalt sett bara producerar förhållandevis enkel cognac för tidig konsumtion eller som bas i volymtappningar, en annan att man är helt ekologisk. Ytterligare en aspekt är intressant, medan 99 procent av arealen för cognac är planterad med druvsorten ugni blanc, har man här både colombard och den ännu bättre och mer aromatiska folle blanche, dessutom det gamla druvsorten motils, som är sällsynt här men något mer vanlig i Gascogne där man tillverkar armagnac. Slottets innovation stannar inte där, på Château de Beaulon gör man single estate cognac, man köper alltså inga druvor eller något basvin, vilket är ovanligt i ett distrikt som under flera århundraden har profilerat sig med cuvéer av cognac av olika druvor, från olika vingårdar och egendomar, olika distrikt och även sprit av olika ålder. Här på slottet anger man dessutom hur gammal i år räknat cognacen är, inte enligt de traditionella och alltid så otydliga benämningarna VSOP och XO, med flera. Man gör tre olika versioner av Pineau des Charentes, däribland en röd Pineau des Charentes Vieille Réserve 10 ans (ca 289 kr / 91 LGP) av cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot, som har en fin koncentration med en aning knäckig sötma och en lång, len och väldigt elegant eftersmak. Det här är ett utmärkt, till och med bättre alternativ till portvin till chokladdesserter. Av de vita tappningarna är det 1995 Pineau des Charentes (ca 295 kr / 94 LGP) som imponerar allra mest. Vinet görs av drygt två tredjedelar ojäst must av omkring 80 procent sémillon och 20 procent sauvignon blanc som spritas upp med en tredjedel vällagrad cognac och sedan slutlagras i ekfat som har köpts från Château d&#39Yquem i Sauternes. Resultatet är enastående, vackert bärnstensfärgad med en stor och intensiv doft fullpackad av torkade aprikoser, gula plommon, honung och även med en delikat nyans av saffran. Smaken är medelfyllig, rik och söt med en silkig textur, intensiv frukt, mjuk syra, en aning värmande men väl balanserad alkohol (18 procent) och en lång, fabulöst god eftersmak som nästan klingar av helt torrt. Än så länge säljs dessa exceptionella starkviner endast till restaurang, det är därför på ett fåtal av landets restauranger man kan finna dem. Importör är Martin & Servera, www.martinolsson.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING