- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Exklusiv cava till Divine

Den överlägset största mängden cava som tillverkas i Spanien mognar inte mycket mer än de lagstadgade nio månaderna, och utvecklar därför inte den fina kolsyremousse och den större komplexiteten ur jästen som längre lagrad champagne gör, men hos Sumarroca tänker man annorlunda. Här får vinerna mogna över två år på jästen, minst, innan det är dags för dégorgering. En annan detalj som särskiljer Sumarroca från merparten av de andra firmorna, är att man envist använder sig av Chardonnay i sina cavas eftersom man anser att den både ger en finare kropp och textur än de traditionella druvsorterna, dessutom bidrar med finess. Alltså finner man alltid en portion på upp mot 15 procent av den i cuvéerna. Såväl Cava Brut Reserva (ca 140 kr) och Cava Brut Natur Gran Reserva (ca 150 kr) är väl värda att prova, de är klassiskt eleganta viner, men den allra mest intressanta tappningen är den exklusiva Cava Núria Claverol (ca 360 kr / 91 LGP). Den är liksom firmans andra cavas årgångslös, men lagrad i över fyra år på sin jäst. Cava Núria Claverol görs av cirka 65% Xarel-lo från 50-60 år gamla stockar som ger vinet en fin stramhet och syra, 20% Parellada som bidrar med fin frukt och blommighet och cirka 15% Chardonnay som kompletterar cuvéen med finess. Med en dosage på bara sex gram per liter, är det är ett utsökt torrt vin, och med den mycket finstilta kolsyremoussen är det elegans och inget annat som bjuds. Man gjorde enbart 2 000 flaskor av denna lyxcava, och till Sverige har det kommit 120 flaskor. En vanlig missuppfattning är att man ska jämför cava mot champagne, och lika vanligt är det då att anse att cava är billigt och vardagligt och champagne exklusivt och fint. Att jämföra de två vintyperna är fel även om framställningsmetoden är densamma – klimatet är varmare i Penedés, druvorna är annorlunda (man finner mer fruktiga och blommiga aromer) och man har en helt annan jordtyp med mindre känsla av mineral i vinerna. Eftersom lagringen oftast är kortare, har cava oftast inte samma komplexitet från lagring och jäst. I det här fallet erbjuder vinet precis det som god champagne gör, men det har sin egen personlighet. Precis som andra exklusiva cavas, som exempelvis Kripta från Agustí Torelló och de från Gramona, är det här mycket mer intressant att bjuda på än en standardchampagne för samma kostnad. Importör är Divine, www.divine.se