Hem NyheterVinnyhet Exklusiv favorit i repris från Alain Jaume

Exklusiv favorit i repris från Alain Jaume

av Livets Goda

Den 8 juli lanseras 6 000 flaskor av en ekologisk vingårds-Côte du Rhône; Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2020. Vinet är signerat den välrenommerade och prisbelönte Châteauneuf-du-Pape producenten Alain Jaume.

Alain Jaume har många hyllade viner på sitt samvete. Och Les Champauvins 2020 är inget undantag. De tidigare årgångarna som vid ett par olika tillfällen lanserades i begränsade upplagor hos Systembolaget, har sålt slut i rekordfart och lovordats av den svenska vinjournalistkåren och konsumenterna, och nu är det dags igen för ett parti av vinet. Den 8 juli lanseras nämligen 6 000 flaskor av Domaine Grand Veneur Les Champauvins, årgång 2020, i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment. Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape sedan 1826. Deras egendom Domaine Grand Veneur är belägen vid Rhône, söder om Orange.

Les Champauvins är en jordlott på 34 hektar som gränsar till norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Bara en tre meter bred grusväg skiljer områdena åt, en AOC-gräns som drogs 1936. Jordmån, läge och druvsammansättning är identiska.

– Robert Parker har en gång kallat vinet för ”baby Châteauneuf-du-Pape”, vilket är en fantastisk jämförelse. Främst på grund av odlingsläget givetvis även för vinets breda smakbukett, härliga frukter, stora kroppar, täta strukturer och långa avslut! Det här vinet är definitivt ett lyxigt ”grillvin”. Med en nygrillad entrecôte och tillbehör som persiljesmör, grön sparris eller grillade fyllda portobellosvampar, kommer det definitivt att bli sommarens stora succé ännu en gång!, säger produktchef Malin Rhodin på Hermansson & Co.

Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2020
Lansering: 6 000 flaskor lanseras i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment (TSE) den 3 juni.
Pris och artikelnummer: 159 kr, nr 93682
Alkoholhalt: 15%
Producent: Alain Jaume & Fils
Ursprung: Côtes du Rhône AOP
Druvor: 70% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre.

Lagring: Vinet lagras i en temperaturkontrollerad källare om 15 grader under 14 månader. För grenachedruvorna används tjocka betongfat. Syrah och Mourvèdre lagras i franska ekfat.

RELATERAD LÄSNING