Hem Nyheter Exklusiv lansering av Chaveviner

Exklusiv lansering av Chaveviner

av Christoffer Enquist

Den här veckan lanserar Systembolaget två exklusiva viner från Jean-Louis Chave, men det är endast ett fåtal flaskor, så det gäller att vara kvick i vändorna om man vill komma över dessa dyrgripar. Först ut är det röda vinet Domaine Saint-Joseph 2016 som lanseras 16/1.

Chave

Årgång 2016 är ett mycket bra år i norra Rhônedalen. Det började lite oroväckande under våren där bland annat Hermitageberget drabbades av hagel. En hög sommarvärme gjorde även att mognadsprocessen stannade av på vissa platser, men septemberregn gjorde att druvmognaden kom i gång och slutresultatet är riktigt bra viner.

Två av J.L Chaves mest eftertraktade Domaine viner

Det är ingen tvekan om att Chave är en de mest hyllade producenterna i norra Rhônedalen och nu lanseras vi två av hans mest kända Domaine viner. Det vill säga viner som kommer från de egna vingårdarna i Saint-Joseph och på Hermitage berget. Både vinerna är en blandning från olika vingårdar inom appellationen. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. En konstart som Jean-Louis och pappa Gerard behärskar mästerligt.

En Saint-Joseph som gör en hänförd

Först ut är det röda vinet Domaine Saint-Joseph 2016 som lanseras med start den 16/1 kl 10.00. Den globala efterfrågan på Jean-Louis Chaves viner är mycket stor så man kan endast lansera 36 flaskor. Men andra ord gäller det att sitta vid datorn, beredd klockan 10.00 den 16/1 för att ha möjlighet att köpa. Familjen Chave har odlat vin i Lemps som ligger i Saint-Joseph sedan 1481. Och Jean-Louis (den 16:e generationen) som nu driver egendom har utökat antal vingårdar i just Saint Joseph. Man innehar nu vingårdar i Lemps, Mauves och i Tournon. Eftersom det skiljer både i jordmån, topografi och mikroklimat blir det extra komplexitet i den slutgiltiga blandningen.

En röd Hermitage som är en god investering

Den 23/1 med start klockan 10.00 är det dags för nästa vin. Då lanseras 48 flaskor av Domaine Hermitage Rouge 2016. Ett vin som är en god investering på flera sätt. Man mycket väl avnjuta vinet den närmaste tiden med en god och vällagad köttbit, men om man tålmodigt ger vinet ytterligare några år kommer det att utvecklas och erbjuda en annan, stor smakupplevelse. Inom några år och framåt kan man även sälja vinet på Bukowskis Systembolagets auktioner om man så önskar.

Domaine J-L Chave Saint Joseph 2016
Systembolagsnummer: 92958
649 kr

Systembolagsnummer: 92959
2.150 kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING