Hem NyheterVinnyhet Exklusiv lansering av legendariska Barolo Marcenasco i december

Exklusiv lansering av legendariska Barolo Marcenasco i december

av Livets Goda

Vinovativa lanserar den 8:e december Ratti Barolo Marcenasco av den hyllade årgången 2016 (92601, 329 kr). Första årgången av detta vin gjordes 1965.

Historien tar sin början på 1965 när Renato Ratti kommer hem från Brasilien som han emigrerat till på 30-talet och där arbetat som ansvarig för vermouthtillverkningen hos Cinzano. Han kände att det nu var dags att skapa ett eget vineri och valet föll på en liten tomt precis nedanför klostret L’Annunziata i byn La Morra med vingårdar som redan på 1100-talet omnämndes som ”Marcenascum”. I det gamla klostret från 1400-talet vinifierade han sin allra första vingårdsbetecknade Barolo Marcenasco – även om det då inte stod Barolo på etiketten utan ”Marcenasco Antiche Cantine della Abbazia dell’Annunziata”.

Under åren på Cinzano hade dock Renato möjligheten att resa runt och lära sig en del om andra vinregioner, bland annat Bourgogne i Frankrike där han fick upp ögonen för klassningen av enskilda vingårdar (crus). Det sistnämnda var något som inte existerade i Barolo vilket blev en drivkraft för Renato Ratti som blev världsberömd för sina insatser i arbetet att kartlägga de olika geografiska lägena i Langhe och klassificera dem på samma sätt som i Bourgogne.

Renato Ratti skapade en hel del debatt under sin tid då han bland kortade kortade ned både jäsnings- och macerationstiden samt även fatlagringen i syfte att skapa mer raffinerade och subtila viner som på ett bättre sätt lyfte fram druvorna och vingårdarnas ”terroir”.

Renatos son Pietro tog över vingården som väldigt ung redan 1988 då Renato tyvärr gick bort alldeles för tidigt. 2004 byggde han ett nytt vineri med låg klimatpåverkan och ultramodern vinmakningsteknik. Pietro har fortsatt arbetet med att oavbrutet förfina vinerna och få fram finessen, elegansen och inte minst lyfta fram de unika smaker som varje vin får helt beroende på från vilken vingård druvorna kommer från. Att Pietro har gjort ett fantastiskt arbete kan inte förnekas inte minst då hans Marcenasco hamnade på Wine Spectators ”Topp 100” lista bland alla världens viner.

6000 flaskor lanseras i exklusiva sortimentet på Systembolaget 8 december:

Ratti Barolo Marcenasco 2016
92601, 329 kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING