Hem Vinvärlden Exklusiv lansering på Systembolaget – 31 augusti

Exklusiv lansering på Systembolaget – 31 augusti

av Anders Enquist

Tillfälligt lanseringssläpp på Systembolaget med som vanligt en hel del botaniseringsvärda saker. Ny fin årgång av Marimar Torres pinotvin Cristina, Arrans briljanta whisky Sherry Cask och inte minst Gaja´s Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2016.

Vin, Vita 

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru 2016
Alsace / Frankrike / Gustave Lorentz / 750 / 93963 / 319 kr / 92
Pålitlig leverans från husets grand cru och en riktig stark årgång av vinet. Dessutom en vackert livfull riesling med spelande ört, fin syragång och distinkt krydda i den mineralstinna frukten. Vissa tropiska vindar drar i den citrusblommande persika-, äpple- och päronmejslade fruktigheten. En ömsint honungssötma liksom små petroleum skönmålar. God lagringspotential.

Musbrugger Grauer Burgunder Weingut Ziereisen 2018
Baden / Tyskland / Weingut Ziereisen / 750 / 90308 / 249 kr / 91
100 procent grauer burgunder, vilket i sin tur innebär att det är druvan pinot gris det handlar om. Och en bra förvaltat sådan som i flytande form får ligga på sin jästfällning 18-22 månader i ekfat av olika storlekar. Detta har gett en pinot gris med krydda och bra intensitet i det kalkmineraliska drivet som har sitt grepp om den blommigt präglade blodapelsin- och limefruktigheten. Bra trimmade muskler i avslut som ger en indikation på att vinet förutom sin fina passform idag, har bra källarpotential.

Loimer Gumpoldskirchner 2018
Thermenregion / Niederösterreich / Österrike / Weingut Loimer / 750 / 90111 / 179 kr / 90
Druvblenden i detta vin är 75% zierfandler och 25% rotgipfler och i Thermenregionen, som ligger strax söder om Wien, har båda druvorna alltid odlats här och ofta kombinerats med varandra för både dess olikheter och likheter. Här mynnar det ut i en blommig och kryddig lime- och persikakaraktär med bra syra, kalkmineraliskt fäste och intensitet. Om vi är lite långsökta så kan vissa släktskap med vit Jura spåras i släktträdet. Ett vin till en köttig tartar.    

Mai Sentito La Staffa
Marche / Italien / Società Agricola “La Staffa” di Baldi Riccardo / 750 / 95756 / 129 kr / 87
Verdicchio och viss trebbiano i blenden och här slutför man den i ståltank naturliga jäsningen i butelj, och får ett mousserande vin som har både vissa cider och belgiska spontanjästa klosteröl vindar i sitt vinösare dragspel, skrivet med en positiv inriktning. Det har också gett en attraktiv, torr beska i en fin kalkmineraliskt hållen småblommig zestcitrusfruktighet. Harmoniskt och god hållning i avslut.       

Mâcon-Uchizy Les Maranches 2019
Mâcon-Uchizy / Bourgogne / Frankrike / Les Héritiers du Comte Lafon / 750 / 95315 / 269 kr / 92
10 mil söderut om Beaune och norr om staden Mâcon i kommunen Uchizy ligger chardonnay vingårdarna som bygger detta vin, som Meursault-familjen Lafon producerar. Det är ett ytterst snyggt regisserat vin med stringent karaktär men rik gomkänsla. Fint kryddsinnad och lätt krutig mineraliskt trimmad limefästad citrusfruktighet drar med vit persika, äpplen och förfinad melonsötma, och det är rent och propert hållet med bra omfång i avslut. Har lagring i sig men är ungdomligt tilltagande likaså.

Mercurey Clos Rochette Monopole 2019
Mercurey / Bourgogne / Frankrike / Domaine Faiveley / 750 / 95284 / 269 kr / 92
Ytterst seriöst och kvalitativt vin från den burgundiska ”bakgården” som det har kallats, från vissa med kärlek, från andra med förakt. Idag finns det inget föraktfullt med vinerna härifrån. Kvaliteten har ständigt tagit steg uppåt de senaste 10-15 åren. Lite regn, frost i april-maj och värmeböljor gav lägre skördevolym i slutändan i årgången, men med mycket god kvalitet och bra syra. Här i vinet ligger en fin honungslöjad limecitrus, apelsin och vit persikaspelande fruktighet med ett mineraliskt kalkrikt grepp som ger vinet både stadga och friskhet. Bra, transparent intensitet och driv i slutsteget.

Vin, röda

2019 Dolcetto d’Alba Coste & Fossati
Piemonte / Italien / G.D. Vajra / 750 / 95029 / 189 kr / 90
Mycket välskapt vin där dolcetto druvan har sin hemvist i högt belägna vingårdar i Barolo. Det ligger en hel del mognad och mörka fruktslöjor med avtryck av blommigt pudrade körsbär, hallon och vinbär, med viol och lakrits i den strama sötman och med rosmarin i det vegetala mynningen. En mineralkalkig glans ger samtidigt en ljusare, fast klarhet i vinets karaktär och där en elegant silkig tanninstruktur med finess markerar och ger bra konturer. Det är ett mycket angenämt och kvalitativt dolcettovin som gärna intas ungt.

Chinon Le Puy 2019
Loire / Frankrike / Jean Maurice Raffault / 750 / 94056 / 259 kr / 92
100% cabernet franc som bjuder på sig själv på ett både ödmjukt och kraftfullt vis. Mörk och mogen cassisfrukt i botten med fast krydda och lätt stalliga toner, men ljusa, fräscha körsbärsgardiner och ett centrifugerande mineraliskt driv som skalar av sig viss blodcitrus och apelsin ger vinet en dubbelbottnad och oemotståndlig attraktion. Svårt att inte tycka bra om det här.

Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2016
Toscana / Italien / Gaja Pieve Santa Restituta / 750 / 93836 / 599 kr / 94
Medan 2015 hade ett mer mörkare moget fruktdriv så vilar 2016 på den mer rödfruktiga och transparenta sidan, med mörka sötma, driven av lakrits och viol i linjen. Moreller och mer söta körsbär gör fin pardans och viss cassis deltar undergivet men förtjänstfullt. Rosmarin och lavendel harmoniserar i det vegetala som så närstående de är, och i avslutets delar cederkryddad och tobakshintad spegling. Det ligger en fin mognad även i denna årgång, men det är en ödmjukare intensitet och mer feminin grace i vinet som ger det en ytterst attraktiv hållning från start.

La Vialla Barriccato 2018
Toscana / Italien / Fattoria La Vialla di Gianni / 750 / 92295 / 198 kr / 90
Organiskt odlad sangiovese och cabernet sauvignon i blenden som håller en fint syrlig, mineraliskt driven fräschör i sin småsaftiga fruktighet med rödmogna körsbär, vinbär och nypon i vindarna och lakrits och nyanserad vanilj i det söta draget. En smooth tanninstruktur smeker snyggt utan att vara oskärpt och i avslutets vindar tobaksblad och en viss välplacerad maritim sälta. Ett utsökt vin, inte minst till robusta pastarätter och charkuterier.

2018 Sarget de Gruaud Larose
Bordeaux / Frankrike / Château Gruaud Larose / 750 / 92140 / 399 / 92
Klassisk Bordeauxblend i slottets ”andravin” där merlot i årgången är huvudrollsinnehavare med 49%, följt av 39% cabernet sauvignon, 11% petit verdot och endast 1% cabernet franc. Och här bjuds det på delikat charm med njutfullt och ytterst attraktivt och rödmoget fruktdriv med körsbär, plommon och cassis i högsätet. Choklad med en nypa lakrits och nypon i fruktens sötma sitter vältajmat och i vines senare del markerande men ytterst eleganta tanniner med ceder och tobak i avslutande linjen.
Endast 390 buteljer av vinet på SB, och jag skulle vara snabb på den här, det är sinnligt bra.

2016 Marimar Cristina Pinot Noir
Russian River / USA / Marimar Estate / 750 / 92957 / 559 kr / 94
Marimar Torres viker inte av från sin karaktäristiska pinostil i det här vinet, som fått sitt namn efter hennes dotter Cristina. Och varför göra det när kombinationen och turerna sitter som de gör. Uttrycksfullt ödmjuk kraft som inte minst visar sig i det växande avslutet, vital mognad, tydliga terroir och jordmånsintryck liksom en generös, mogen och stilfullt hållen pinjenöts- och blodapelsinhintad körsbärs och cassis fruktighet. Ett smooth mineraliskt markerat tannindriv driver vinet elegant framåt och det sammanhållna avslutet tänjer ut länge och rikt.

Sprit, Whisky

Arran – Sherry Cask 55,8%
Isle of Arran / Highlands / Skottland / Arran / 700 / 40800 / 595 kr / 95
Denna orökta och first fill sherry Hogshead lagrade ungdom är smått sensationellt smakfull och balanserad. Fruktdriven med vitalt supermogna äpplen, körsbär och smooth citrushinna i spelet. Sötman är utsökt i sitt torrt kanderade utspel där mörk chokladkola ger fint djup. Bettet är pirrande kryddigt och strukturen är vinöst elegant med en smått mineralisk silkighet. Det är transparent i sin intensitet och har ett ljust, stramt skimmer i sin mörkare grundton. Avslutet hålls ihop och drar ut på ett ytterst imponerande vis och visar även upp nyanser av tobak och ceder.

Tomatin Single Cask 2011 56,2%
Highlands / Skottland / Tomatin / 700 / 11101 / 895 kr / 92
Destillerad 2011 och buteljerad 2021, således har vi en 10-åring, lagrad i ett bourbonfat och exklusivt riktad till Sverige. Fatet har whiskyn i ett fast grepp och ger bra kryddighet. Whiskyns fylliga textur och rikedom i den småtropiskt blommande citrus- och aprikosfruktigheten hanterar dessutom fatkrafterna mycket väl. Den söta linjen med sina nötiga vanilj- och ljusa chokladtoner sätter sig till rätta efterhand, efter en något överhintad inledning, och gifter sig fint med cigarrlådans vindar i avslutet. Upplagan ligger på 255 buteljer.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING