1

Exklusiv Macallan whisky och en välljudande gin från Norrtelje Brenneri i dagens SB lansering

The Macallan Anecdotes of Ages är mötet mellan Macallan och den brittiske konstnären Sir Peter Blake – ni kan läsa mer om detta här på hemsidan. Serien består av två exklusiva lanseringar och den första ”Anecdotes of Ages Collection: Down To Work Limited Edition” lanserades i Sverige den 15 april på svenska marknaden. Whiskyn var av årgång 1967, upplagan i Sverige 1 exemplar och priset var 580 000 kronor. Nu är det dags för den inte riktigt lika kostsamma lanseringen ”An Estate, A Community and A Distillery”.

Vi har provat denna, liksom två nyheter från våra svenska destillerier Norrtelje Brenneri och  Bergslagens. Häng med….

The Macallan Anecdotes of Ages  47,7%

Skottland / Storbritannien / Macallan / 700 / Nr 51887 / 9 000 kr / 96p
Elegant kryddfin torkad fruktighet med inslag av citrus, mörk choklad, sultanrussin, nöt, karamelliserat farinsocker och örtigt sötade toner. Greppet är vitalt elegant med bra intensitet och syrlig stringens i avslutet och det ligger ett vinöst flow i whiskyns linje. Mångfacetterad rackare som inte gör ont att vårda whiskysjälen med. Ca 80 flaskor finns tillgängligt.

Gast Bergslagens Swedish Single Malt Whisky 9 Years  57%

Sverige / Bergslagens Destilleri Örebro / 500 ml / Nr 35986 / 995 kr / 89p
Med en lagring i peated cognacsfat samt bourbonfat har man fått fram en sjöskogig rökighet med viss aska i vindarna. Det tillsammans med 57%  ger ett bra men inte överdrivet grepp i denna whiskys äppelmogna och torkade fruktkaraktär. Den karamelliserad sötman med sin nyans av choklad är syrligt nyanserad och balanserad, och tar inte över föreställningen. Bourbonfaten ger även en sansad och attraktiv hinna av vanilj. Avslutet med sitt transparenta moln av piptobak sitter fint i gom i och överlag sitter denna whisky rätt väl i sin kostym.
Men, är den så bra, unik och speciell att det motiverar priset av en tusenlapp för 500 ml? Mm…

Roslags Gin Navy Strenght EKO  57%

Sverige / Norrtelje Brenneri / 500 / Nr 36042 / 429 kr / 92
Jag uppskattar destilleriets tre tidigare EKO gin Roslags Gin, Roslags Gin Fatlagrad och Roslags Gin Havtorn en hel del. De ligger lägre i procentstyrka, 42%, men här drar man på med 57 och det gör man rätt i. Det ger oss en mer påtaglig intensitet och närvaro. Med sin smått sjöaktigt stengrusiga mineraliska bottenplatta i spriten har denna gin en finfin stadga och utsökt sötma utan att bli bombastisk. Inslagen av bland annat tallbar, rosmarin, citrus, enbär, anis och kryddnejlika är ett sammansvetsat team och har ett bra driv. Riktigt bra!