1

Exklusiv och limiterad webblansering av Michter’s Straight Rye Toasted Barrel Finish samt 10 YO Single Barrel

Tänjer man på begreppen har Michter’s anor tillbaks till 1753. Då hette destilleriet Shenk’s, låg i Pennsylvania och whiskeyn sägs ha favoriserats av George Washington. Efter några ägar- och namnbyten, plus en förbudstid, så fick destilleriet sitt nuvarande namn på 1950-talet. En ägare slog påhittigt ihop namnen på sönerna Michael och Peter. Dessvärre var kvalitet inte nog och precis som hela whiskeyindustrin så led Michter’s under åttiotalet av nedgången och gick till sist i graven.

Två som vägrade glömma och bestämde sig för att göra något, var Joseph Magliocco och Richard Newman. Under nittiotalet återupplivade de märket efter att bägge beundrat Michter’s och sörjt dess placering i malpåsen. Magliocco kände till Michter’s från yngre ålder då han arbetade som bartender för att finansiera sina juridikstudier. Newman i sin tur hade efter tjänstgöring i marinkåren gjort karriär i whiskeyindustrin där han genom sin anställning hos National Distillers ansvarade för Old Grand-Dad, Old Taylor och Old Crow. Därefter var han ordförande och CEO för Austin Nichols som gör Wild Turkey.

Marknads- och styrelseerfarenheter och god smak räcker långt men inte hela vägen. Man måste kunna hantverket. Därför var det naturligt att flytta till Kentucky för att få tillgång till de mest erfarna människorna och de bästa råvarorna. Här uppfördes ett nytt destilleri i Shively. Om ambitionen är att producera bästa möjliga whiskey så finns inga genvägar – bara empirisk erfarenhet är gott nog. Och fingertoppskänsla såklart. Med tre destillatörer som tillsammans hade närmre ett sekels erfarenhet av hela tillverkningsprocessen – från sädesfält till tunnbinderi och hur faten bäst används, så säkrade Magliocco och Newman expertisen och lade den främsta grunden till Michter’s.

Master Distiller, Willie ”Dr. No” Pratt, har mer än fyrtio års yrkesvana och är specialist på fathantering och lagring. Smeknamnet har han fått av Michter’s säljare för sin hårdnackade vägran att buteljera innan han anser att whiskeyn är på topp även om det innebär att den säljs äldre än vad som anges. Utöver det insisterar han på att whiskeyn ska lagras i värmeväxlade lagerlokaler. Värmeväxling, när lagringstemperaturen skiftar med korta intervall, gör att ekfatens porer expanderar och krymper snabbt, något som låter whiskeyn ta åt sig mer smak. Nackdelen är att avdunstningen ökar och ”Änglarnas andel” blir större.

Michter’s rågwhiskey har först lagrats på klassiskt kolade amerikanska fat av vit ek. Kolningen öppnar upp porer i träslaget och frigör aromer såsom vanilin i eken. Därefter har whiskeyn flyttats till ett rostat fat av vitek som lufttorkats under två års tid. Buteljerat vid fatstyrkan vilket innebär en viss diskrepans mellan de olika fatens styrka.

Livets Goda provar Michter’s Straight Rye Toasted Barrel Finish
Redan från första sniffen så är det uppenbart; det här är en rye som kräver provarens uppmärksamhet. Doften är djup, omfamnande och bjuder på läckra toner av körsbär, Odense marsipan, mörk choklad, tjärad båt och integrerad fatkryddighet där vanilj och muskot är mest framträdande. I gommen en initial delikat sötma, påtaglig men integrerad alkohol, bra krydbett och en närmast vinös körsbärssyrlighet. Det dyker upp nyanser av apelsinskal, aprikos, blommor och vanilin tillsammans med piptobak och ett stänk tjära. Avslutet har den klassiska beskan som är typisk för rågwhiskey men allt kompletteras fint med aprikoser och kryddbutik. Snyggt hantverk utan tvivel även om den inte når upp till djupet som Michter’s 10-åring uppvisar. Likväl ett måste för alla som vill ta chansen att prova något unikt – men var snabb på avtryckaren då det endast dyker upp 48 flaskor i Sverige och denna försvinner på några sekunder.

Livets Goda-redaktionens samlade intryck: 94 LGP

Michter’s Straight Rye Toasted Barrel Finish kostar 979 kronor och länk till Systembolaget finner du här

Michter´s spjutspets
Den åttonde mars så lanseras Michter´s spjutspets som en webblansering – Michter’s Straight Bourbon 10 YO Single Barrel. Normalt brukar den svenska importören få en tillgång på mellan 6-18 flaskor vilka säljs försvinnande fort. Men i år så har man lyckats med konststycket att roffa åt sig hela 240 buteljer av denna ädla sort, vilket är en sällsynt stor allokering, och det ger naturligtvis alla bourbondrickare där ute en ärlig chans att lyckas lägga vantarna på en flaska av denna.

Michter’s Straight Bourbon 10 YO Single Barrel (1899 kr)
Startskott med skogigt, örtkryddiga inslag av tallbarr och ormbunke, tillsammans med hårt karamelliserade apelsinklyftor och rostade vaniljtoner från faten. Sedan kommer den där bekanta känslan av gammalt rep som visar på mognad i bourbonen. Adderas gör smaker av Kungen av danmark pastiller med tjära, framträdande fat med attityd, men som viker undan efterhand och lägger sig vid sidan om istället för att dominera och syrligt smörsockrade persikatoner med torkad piptobak framträder. Det finns ett tungt bett, men det är balanserat och nyanserat med silkig edge. Avslutet oändligt med bibehållet frukthäng och vi kan inte annat än konstatera att denna butelj är lika komplex som god. Vackert!

Livets Goda-redaktionens samlade intryck: 96 LGP

Länk till 10-åringen finner du här

Importör i Sverige: Cask Sweden AB