Hem Whisky & Bourbon Exklusiv samlarwhisky från Balvenie på Systembolaget – TUN 1509, Batch No 2

Exklusiv samlarwhisky från Balvenie på Systembolaget – TUN 1509, Batch No 2

av Livets Goda

Master blender David Stewart behöver väl knappast någon mer ingående presentation, men en av hans färdigheter, som han själv utvecklat, är så kallad ”whisky marrying”, vilket innebär att ett antal fat blandas samman i en stor ekbehållare, en Tun, och att de utvalda faten får gifta sig med varandra under en längre tids Tun-lagring.

När Balvenie och David Stewart för en tid sedan lanserade Tun 1401 möttes den av mycket positiv respons från whiskyvärlden. Det talades till och med om att det var den bästa whiskyn någonsin från Balvenie. Nästa steg var att ta detta till ytterligare en nivå i och med uppföljaren Tun 1509, som innehöll fyra gånger mer whisky än Tun 1401. Balvenie TUN 1509, Batch No 1 släpptes i Sverige för ett år sedan, för 2499 kronor flaskan.

Till Balvenie TUN 1509, Batch No 2 har master blender David Stewart valt ut 32 fat. 23 är av amerikansk vitek och 9 fat har innehållit sherry, varav 7 är sherry butts och 2 sherry hogsheads. Totalt blev det 8500 flaskor av vilka de svenska whiskyälskarna alltså kan dela på 144. Whiskyn är icke åldersbestämd, men den yngsta beståndsdelen lär vara 20 år.

Whisky & Bourbons redaktion har såklart provat whiskyn:
Förföriska toner av citrusfrukt, apelsinskal, choklad och romerska bågar. Stor fräschör, bra bett, skön fatkrydda och längd. Totalintrycket är otroligt snyggt, silkig sötma med len och bra balans. Komplex, varm och bred finish. 95-96 poäng.

The Balvenie TUN 1509, Batch No 2
Pris: 2599 kr Art.nr 87536″

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING