Hem Vinvärlden Exklusivt erbjudande direkt från Chapoutier´s källare, för Livets Godas Vinklubbsmedlemmar

Exklusivt erbjudande direkt från Chapoutier´s källare, för Livets Godas Vinklubbsmedlemmar

av Livets Goda

Livets Godas Vinklubb erbjuder kontinuerligt mycket bra och exklusiva vinerbjudanden och vinprovningar, liksom andra vinifierade erbjudanden, så ett medlemskap kan bana intressanta vägar till mer av livets goda. Att vara medlem i Livets Godas Vinklubb kostar naturligtvis ingenting.

För att bli medlem så behöver du endast skicka ett mail till info@livetsgoda.se med rubriceringen “Vinklubben”

 
För att alltid garantera en 100 procentig opartiskhet i Livets Godas specialerbjudande så betonar vi som vanligt att Livets Goda inte har några som helst vinstintressen i de exklusiva erbjudanden som skräddasys för våra läsare och vinklubbsmedlemmar.

Tillgänglighet och pris
24 lådor (om 6 flaskor per låda) finns totalt tillgängligt
Pris: 9 582,00 kr (ord. pris ca 10 344 kr)
Dolt artikelnummer
 
Vill ni ta chansen att förära vinsamlingen därhemma med dessa exklusiva rariteter, skicka ett mail till info@livetsgoda.se med rubriceringen “Chapoutier”, så kommer vi skicka er det dolda artikelnumret.

 
Livets Godas chefredaktör, Anders Enquist, om vinerna

 
RÖTT
 
2012 Monier de la Sizeranne, Hermitage, Excellence-range, 94 LGP
(Ord. pris ca 699 kr)
Fatlagring mellan 12 till 14 månader.
 
Monier de la Sizeranne är bättre än någonsin kan vi utan att tumma på sanningen en endaste minut konstatera. Här hämtar Michel syrah från Bessards, Greffieux och Méal-lägena på kullen, samtliga biodynamiskt skötta, och tolvan har den ”djuriskhet” som man gärna vill ha i detta vin. Lite bordeaux-vibbar med utvecklade läder, tobak, ceder och cassistoner möter ursprungslandskapets mer pepparkryddiga mörka körsbär och björnbär i en skönt mineralisk utväxling. Nog anar vi även lite lavendelhintar där i bakgrunden. Ett tätt men silkigt tanninspel smeker medhårs och sammantaget har vi ett distinkt vin med elegant rondör och finess i kraften.
 
2015 Croix de Bois, Châteauneuf-du-Pape, Sélection, Parcellaire, 95 LGP
(Ord. pris ca 699 kr)
Lagring i ståltankar mellan 14 till 16 månader.
 
Druvren grenache där rankorna med sin snittålder på 70 år skapar djup och harmoni och dessutom en lätt stallig burgundisk pinot-känsla utan att tappa fästet i ursprunget. Frukten är juicy fästande och generös med fint syrliga strängar i inslagen av körsbär, mogna vildhallon, läder, lakrits/viol och sansat örtvegetala vindar. En nyans av apelsinskal skänker även vinet en underfundig tropisk hint i Chapoutier-biodynamisk stil. Ett riktigt bra, annorlunda och unikt vin på sitt sätt. Dekantera gärna ordentligt innan servering så når ni de högsta topparna vinet besitter.
 
2011 Le Pavillon, Ermitage, Sélection Parcellaire, 98 LGP
(Ord. pris ca 4 799 kr)
Syrah från 90-100 år gamla rankor. Fatlagrad (varav 30% nya) mellan 18 till 20 månader.
 
Inledande doftspektra slår ner vårt opartiskt sakliga analyserande som en slägga i huvudet, vi ger omedelbart upp och bara låter oss njuta skamlöst av stenrökiga krutstensmineraler, höstall, tobak, lakrits, blommighet, animaliska toner och örtiga inslag i form av mynta och lavendel. I gom fortsätter festen och strukturen i vinet är otroligt läcker, elegant som bara den i sin mörka stil med blodcitrus cirkulerande och transparenta, fräscha kraft. Sensuellt, ungt temperament med gentlemannamässig mognad. Ett underbart vin!
 
2015 Quatuor, Côte-Rôtie, Excellence-range, 96 LGP
(Ord. pris ca 699 kr)
Första årgången av detta helt nya syrah-vin, som tillhör Excellence-rangen. Druvorna kommer från toppvingårdarna; Côte Brune, Côte Blonde, Neve och Tupins. Malolaktisk fermentering i fat, 50 procent i 228 liter bourguigonnes, resterande i 600 liters demi-muids, varav 20-25 procent är nya. Racking i slutet av vintern och lagringen kan komma att ske mellan 12 till 18 månader beroende på årgång och provning av vinet.
 
Mycket inledande muskler och robust framtoning i sina inslag av paprika, blodapelsin samt bacon. Generös sötma från fruktkärnan med aprikoshint känns otroligt läcker och i allt detta växer en rödbärssyrlig fräsch sträng fram och den mineraliska grunden ger intensitet och finslipade tanniner. Det vibrerande spelet mellan den mörkt mogna och ljust distinkta fruktsidan alstrar i slutändan ett ytterst sensuellt vin med ett ofrånkomligt vill-ha-begär.
 
2011 Domaine Bila-Haut v.í.t, Côtes du Roussillon-Villages, Sélection Parcellaire, 95 LGP
(Ord. pris ca 549 kr)
Grenache 65 procent, resterande del syrah. Fatlagring 18 månader.
 
Här hittar vi ett energiskt, lekande och sensuellt spel mellan feminint och maskulint. I det köttiga och svällande ligger en elegant fräsch slagsida som skapar balans och harmoni liksom vibrerande tanniner som framkallar energi och intensitet. Fruktens toner av småstallig lakrits, paprika, tobaksblad, ceder och läder bekläs läckert med de fräscha tonerna av röda körsbär, citrus och blodapelsin. Vinet står även stadigt på en nästan bergigt mineraliskt grund vilket i sin tur skapar en elegant och samtidigt kraftfull struktur med långt, givande efterspel med snygg kryddskjuts. Imponerande vin som bör plocka bort eventuella fördomar ”någon” fortfarande har mot området.
 
VITT
 
2012 De l’Orée, Ermitage, Sélection Parcellaire, 97 LGP
(Ord. pris ca 2 899 kr)
Enkom marsanne från rankor med 60-70 år på nacken och detta kraftpaket kommer helt och hållet från läget Les Murets och lagras i demi-muids där endast en mindre andel är nya. 10 till 12 månaders lagring.
 
Ett vin med lätt blommig oxiderad framtoning utan att vara just oxiderat skapar en häftig skapelse. Den krutrökiga mineraliteten liksom de finlemmade smörnöthintarna från det fingertoppskänsliga fathanteringen visar på ett släktskap med Bourgogne och då främst mogen Chablis. Fruktens tillstånd ger vinet en saftig känsla med djup och samtidigt stram elegans och det råder ett läckert lugn och harmoni i intensitet och syra. Tanninerna i sin tur ger vinet en svalt, torrt krämig och elegant edge.
I aldrig sinande avslutet växer kryddigheten och en grapefruktbeska luftar sina vingar försiktigt. Njutbart så det dunkar i själen…
 
 
 
Övrig notis om priser:
(Ordinarie pris är det pris som vinerna sannolikt skulle ha om de skulle finnas till försäljning på Systembolaget)

RELATERAD LÄSNING