Hem Vinvärlden Exklusivt erbjudande för Livets Godas Vinklubbsmedlemmar -Tua Rita årgång 2016

Exklusivt erbjudande för Livets Godas Vinklubbsmedlemmar -Tua Rita årgång 2016

av Livets Goda

Hos Tua Rita i regionen Maremma vid staden Suvereto, granne och fem mil söderut om Bolgheri vid den Toscanska kusten står aldrig något stilla. Stefano Frascolla och hans team jobbar ständigt med att förnya och förbättra, dock utan att tappa grunden eller ursprungskänslan för det som gjort vinerna till vad de är idag – storartade.

Ni känner väl till historien vid det här laget, men sedan sist så har man 2018 nyplanterat 1,5 hektar vermentino samt köpt ytterligare 6 hektar vinmark på andra sidan av staden Suvereto sett från vineriets håll. 2 hektar sangiovese och 4 hektar cabernet sauvignon. 4 hektar av dessa är planterade 2011 och 2 hektar håller avsevärd ålder och möjligen kommer dessa hektar att nyplanteras. Frågan var fortfarande öppen vid vårt besök i september. Totalt omfattar då Tua Ritas planterade vingårdar ca 48 hektar i dagsläget.

En annan glädjande nyhet är vinet Keir som med årgång 2016 gjorde sin premiär. Ett vin gjort av 100% syrah från den yngre delen av vingården som används för toppvinet Syrah Per Sempre. Också just nu det enda av Tua Ritas vin som använder amfora i både vinifikation och slutlagring.

Priset kommer ligga på ca hälften av Per Sempre och 2 000 buteljer gjordes av vinet som är en stark nykomling. Körsbärs rödfruktig med citrusfärgade mineraler och blommighet liksom mörka nyanser av viol och lakritshintar i sötman. Elegant, komplext, vackert och sagolikt gott (97 LGP).

Men åter igen till den aktuella ”gift boxen” med nya årgången 2016. Precis som med 2015 innehåller nya lådan 1 butelj 2016 Redigaffi, 1 butelj 2016 Syrah Per Sempre, 2 buteljer 2016 Giusto di Notri och 2 buteljer 2016 Perlato del Bosco Rosso.

Livets Godas chefredaktör, Anders Enquist, om vinerna;
Livets Godas chefredaktör besöker sedan många år egendomen varje år för att prova de senaste årgångarna. Så här säger han nedan om vinerna och om årgång 2016, som också var första årgången där man använt Terracotta i vinkällaren.

Där 2015 var en fruktig charmör med ödmjuk kraft bjuder 2016 på en mer komplex struktur där frukt, terroir och jordmån jobbar i ett samspel som ger vinerna mer avancerade lager och en transparentare styrka. Båda årgångarna är storartade på sitt sätt, dock skönjer jag en något mer finsmakad elegans i årgång 2016.” – Anders Enquist

Tua Rita 2016 – Vinerna

2016 Redigaffi, 100 LGP
100 procent merlot. Slutlagring mellan 20-22 månader i franska barrique och efter det ett antal månaders vila i butelj. Första årgång 1994.

En mycket stor årgång av vinet i fråga om kraft, frukt och struktur. Där den hyllade årgång 2015 hade en ungdomlig charm i djupet och en åtkomlig rondör av vinets kraft bjuder 2016 på en komplexitet som är av Guds nåde. Kryddan i vinet bär inslag av peppar, tobak och viss orientalisk underfundighet och hela vinet andas klassisk elegans. Mörka fruktmakter spelar basfiol med ljusare krafter och den mineraliska strukturen är finessigt tanninfylld där stor frukt, och dess spatserande sötma, ger kraften transparent fyllighet. Det finns en edge och skärpa i det kurviga spelet i denna årgång som ger vinet en för området sällsynt merlot-pondus och yppig styrka. Ett vaket vin och ett måste i samlingen!

2016 Syrah Per Sempre, 99 LGP
100 procent syrah. Mellan 20-22 månader i franska barrique. Sedvanlig vila i butelj flera månader efter det. Första årgång av detta vin gjordes 2001.

Denna årgång besitter en så förförisk och omlindande stark kraft och påvisar sitt ursprung tydligt med maritima vindar, lätt fuktiga tobakshintar, lavendel, läder och ceder. Ett vin med robust tyng och samtidigt ytterst elegant i samma andetag. De äldsta vinrankorna i detta vins druvor är från 1998, den pondusen börjar märkas på allvar i vinet. 2016 har ett makalöst fint djup och är som den största, längsta och bästa Havanna-cigarren – rik!

2016 Giusto di Notri, 96 LGP
80 cabernet sauvignon, 5 merlot och 15 cabernet franc i druvprocentfördelning. Slutlagring cirka 18 månader i nya och använda franska barrique och sedan en tids vila i butelj. Första årgång 1992.

Vinet som var startskottet och är själen i Tua Ritas historia. Och vinet har både behållit och förfinat sin, låt oss kalla det Bordeaux-elegans men med själen tydligt förankrad i sitt maritima ursprung. Det är ett lysande vin, ypperligt strukturerat och sobert fruktdrivet med inslag av mörka körsbär, viol, tobak, ceder och utsökt nyanserad fruktsötma. Ett solitt mineraliskt basspel ger stadga och transparent elegans. Mumma för själen.

2016 Perlato di Bosco, 94 LGP
100 procent sangiovese. Slutlagring sker i 50 procent använda barrique och 50 procent i 35 hektoliters smalare fat.

Detta ”insteg” briljerar fenomenalt i 2016. Förmodligen den bästa årgången jag intagit av vinet. Frukten med sina rödnyanserade körsbär skedar tätt och intensivt med den minerala ryggraden. Och fruktens sötma bär en maritim, nyanserad sälta som i par ger ett syrligt, elegant drag i de mörka nyanserna av choklad, violört och läder som smyger runt sådär försiktigt ödmjukt. De syns inte men finns där. Vinet är avancerat okomplicerat och föredömligt gott!

Erbjudandet – Tua Rita Box 2016 Selezione

Trälådan innehåller:
1 x 2016 Redigaffi
1 x 2016 Syrah ”Per Sempre”
2 x 2016 Giusto di Notri
2 x 2016 Perlato del Bosco Rosso

Denna låda finns i en begränsad upplaga om 35 stycken och kan enkelt beställas via Systembolagets Beställningssortiment, på ett dolt artikelnummer.

Priset med den speciella Livet Goda-rabatten är; 5 598 kr (ord.pris. 6 194 kr)

Vill ni ta chansen att förära vinsamlingen därhemma med denna exklusiva raritet, skicka ett mail till info@livetsgoda.se med rubriceringen ”Tua Rita”, så kommer vi skicka er det dolda artikelnumret.

Detta erbjudande är ett samarbete mellan Tua Rita och Livets Goda och distribueras av den svenska importören Provinum. För att alltid garantera en 100 procentig opartiskhet i Livets Godas specialerbjudande så betonar vi igen att Livets Goda inte har några som helst vinstintressen i de exklusiva erbjudanden som skräddasys för våra läsare och vinklubbsmedlemmar.

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp
En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>

 

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING