1

Exklusivt erbjudande till Livets Godas vinklubbsmedlemmar

Denna gång har vi lyckats få Ceretto att släppa 120 buteljer mot 60 föregående årgång och vinet kan endast beställas privat (kommer även att finnas på utvalda restauranger) genom Livets Goda. Vi påpekar även igen att Livets Goda inte har några vinstintressen i våra erbjudanden. Vi tar fram olika erbjudande för det vinexklusiva i och med ett medlemskap i vinklubben.

Vingården Prapó är 2.4 hektar stor och första årgången av vinet var 1976 och produktionen idag ligger normalt årligen på 5 000 buteljer. Jäsning och maceration sker i ståltankar och slutlagring tar plats i 300 liters franska ekfat och 22 månader i 25/40 hektoliters stora fat.

Livets Godas chefredaktör Anders Enquist om 2014 Ceretto Barolo Prapó DOCG:
”Visst rådde det knepiga väderförhållanden 2014 på många håll och kanter i Italien och visst led vissa druvor i några områden hårt, men jag anser att årgång 2014 kan vara en av historiens mest underskattade årgångar i detta vinland och det på grund av att många ofta bedömer vädret och inte vinet och samtidigt ser hela Italien som ett område. Så är det naturligtvis inte vilket vi alla vet och detta är en i raden av dessa eminenta viner som visar styrka i 2014. Dessutom är Ceretto en Piemonte-producent som inte gör sina toppviner om de anser att kvaliteten på frukten inte håller den nivå som krävs.

I denna årgång hittar vi en oemotståndlig charmig körsbärsfärgad frukt med struktur och karaktär. De ursprungstypiska särdragen från Piemonte som örthintad vegetal krydda, höstlöv från en melankolisk skymning, viss blommighet, tobak, ceder, fuktig jord, viol och ett mineraliskt basspel, sitter där det ska. Tanninerna är silkigt fruktstinna och det är en fin melodi som går igenom vinet.

Det finns här en elegant tillgänglig edge och skärpa och i en direkt jämförelse med årgång 2013 så kan jag väl säga som så att 2014 dricker jag med stor belåtenhet idag och låter 2013 få ligga och dra i källaren. Kommer 2014 ha bra lagringspotential? Självklart om än kanske inte lika länge som 2013, men då 2014 är sådär förbaskat god just nu här och idag så är det svårt att låta bli vinet, för trots sin ungdom är helheten i balans.”

Betyg: 95 LGP

Jag vill självklart komma över en eller flera flaskor av detta vin, hur gör jag?
Priset per flaska är 999 kr artikelnumret är; 70932-01

Vinet beställer ni via Systembolaget här >>

 

Livets Godas Vinklubb erbjuder kontinuerligt mycket bra och exklusiva vinerbjudanden och vinprovningar, liksom andra vinifierade erbjudanden, så ett medlemskap kan bana intressanta vägar till mer av livets goda. Att vara medlem i Livets Godas Vinklubb kostar naturligtvis ingenting.