Hem Vinvärlden Exklusivt erbjudande: Unikt vinpaket från Charles Smith

Exklusivt erbjudande: Unikt vinpaket från Charles Smith

av Livets Goda

Charles Smith är nog, som de flesta av er som följer Livets Goda redan vet, en av de tongivande vinprofilerna i Washington State i USA och en av dem som satt regionen Walla Walla på vinkartan i Sverige. Men vi tar lite historia ändå:

I amerikanska media blev Charles utsedd till Årets Vinmakare 2009 och 2010 och han gjorde sig känd som staten Washingtons ”rockstjärna” vad gäller syrah. Sedan dess har han byggt på vinportföljen med det ena prisade vinet efter det andra och samtidigt har hans viner blivit alltmer eftertraktade världen över. Ursprungligen växte Charles upp strax utanför Sacramento, Kalifornien, vid foten av bergskedjan Sierra Nevada. Mamma kom från Wales och pappa från Frankrike, och Charles första inblick i vinframställning var det familjevin som pappan tillverkade varje år. Charles lämnade dock USA och flyttade till Danmark där han av någon anledning som Charles knappt själv idag har koll på, blev tillfrågad att bli manager för ett band. Detta gav med sig att Charles vidare kom att bli manager till flera andra band.
1999 flyttade han dock tillbaka till USA och öppnade en vinbutik på ön Bainbridge Island i Pugetsundet. Under en ”roadtrip” i USA på tre månader gjorde Charles ett stopp i Walla Walla i staten Washington. Där stötte han på en ung fransos vid namn Christophe Baron som hade samma stora passion för syrah som Charles. Christophe föreslog att Charles skulle flytta till Walla Walla för att börja tillverka vin. Då drömmen om att göra eget vin alltid funnits hos Charles så blev den utmaningen för stor att motstå. Arbetet med vinerna påbörjades och 2001 flyttade Charles permanent till Walla Walla. Samma år släppte han 330 lådor av sitt första vin 1999 K Vintners Syrah Walla Walla Valley, som omedelbart sålde slut och resten är historia.

B. Leighton Wines
Brennon Leighton arbetar idag fortfarande med Charles Smith men det var med 2012 som han presenterade sin första årgång av de egna vinerna från B. Leighton Wines som var tre till antalet: Petit Verdot, Grenache och Syrah. Druvorna hämtas från toppen av Olsen Hills Vineyard i östra delen av Yakima Valley. Brennon har även tillsammans med ägaren Leif Olsen planterad en field blend-vingård, och från den vingården kommer första årgången i och med 2015. Brennon har även gjort en blend på Rhône druvor, det vinet kallar han ”Gratitude” och är ett tack och hyllning till alla människor som stöttat och hjälpt honom till att bli den vinmakare han är idag.

Livets Godas Chefredaktör, Anders Enquist, om vinerna
OBS: Begränsat antal paket kvar

2012 B.Leighton Petit Verdot, B. Leighton Wines (450 kr)
Ett vin med ren och elegant kraft, bra mineralisk skärpa, balanserad sötma och fräschör i den mörka fruktigheten där björnbär, mogna jordgubbar, vildhallon och svarta vinbär samsas snyggt om utrymmet och där cederinslagen ger hintar om druvans ursprung. Bra och lång kraft i avslutet med kryddspänst och stabilt fruktfäste. Detta är Charles Smiths kompis Brennon Leightons första årgång av petit verdot och han gör det mycket bra! 94 LGP

Druvorna kommer från en vingård i Olsen Hills i Yakima Valley i Washington State, USA, som ligger 300 meter över havet. Slutlagring 22 månader i 50 % nya och 50 % gamla franska fat.

2015 K Art den Hoed Viognier Charles Smith (349 kr)
Charles Smith kan sin viognier och den frågan vi ställer oss är om det här är det bästa vin han gjort av druvan. Vinet besitter en torrt fyllig, syrlig skärpa med mörkt stenjordig mineralisk bas och en floralt vegetalt honungshintad citrusfruktighet med smörnötiga hintar och en vitpepprig krydda. Det är ett vin med kraft och djup men samtidigt fräscht och godmodigt. Längden i avslutet vill vi nära nog påstå är historiskt för vinet. 92 LGP

Druvornas vingård ligger högt beläget i svala Art den Hoed som ligger i Yakima Valley, Washington State. Jäsning och lagring 6 månader i fat.

2014 Broncho Malbec (595 kr)
Elegant i gom och ytterst välbalanserat och precist i en smått saftig, mogen och mörk frukt. Här visar Charles hur man förenar kontinenter, kraft och elegans men med ett tydligt avstamp i vinets ursprung. Fuktiga tobak- och cedershintar, viss mynta/eukalyptusvindar liksom lakrits, plommon, choklad och ristade toner från faten. En syrlig nyans från körsbär ger en fräsch känsla. Läckert i det stenigt mineraliska och snygga tanniner, bra skärpa och stor i avslutets längd där frukten visar sin styrka.

94 LGP Druvorna kommer från vingården Stoneridge ovan översvämningsplatån vid Columbia River i Washington State. Slutlagring med sin jästfällning i barriques 21 månader varav 50 procent nya.

2014 The Creator (499 kr)
Frukt med inslag av blåbär, syrliga körsbär, mogna svarta vinbär och läder. Faten avsöndrar en läcker vaniljhint, örtig i det vegetala, mörkrött vulkanjordisk i det mineraliska. Bra edge i årgången, bra syra, fin andning i koncentration och intensitet. Elegant och finlemmat silkig i tanninerna och ett avslut med kraft och längd. Kommer kunna ligga länge i källaren. Vinet mår bra av att dekanteras ett par-tre dagar innan servering, ja, vi menar allvar… 94 LGP

Druvorna, 80% cabernet sauvignon och 20% syrah, kommer från Powerline Vineyard belägen 366 meter över havet vid foten av Blue Mountains, strax söder om Walla Walla i Walla Walla Valley AVA appellationen. Slutlagring 20 månader i 60 procent nya franska barriques och 40 procent använda.

2012 K Phil Lane Syrah (598 kr)
100 procent syrah och en redig, intensiv, fräsch kraft sköljer över oss. Fatens karaktär med hintar av vita ekplankor ger vinet en alldeles säregen karaktär. Frukten andas mogna och mörka plommon, björnbär, blåbär, floral viol-lakrits, djuriska hallon och björnbär. Bra syra och rikt, lite fuktigt stenig mineralitet ger vinet bra skärpa, stringens och elegans. Det blir maffigt utan att vara plumpt, muskulöst utan att bli klumpigt. Feminin kraft kanske är ett bra utryck här. Vilket som, vi gillar det här ordentligt! 94+ LGP

Vingården Phil Lane är belägen i den svalare delen av Mill Creek i Walla Walla Valley och är K Vintners första estatevingård och en del av ursprungliga vineriet. Slutlagring 22 månader i franska barriques.

2013 Casasmith Jack´s Barbera (299 kr)
Ett vin gjort av 100 procent barbera i Washington State kan förmodligen få konservativa vindrickare att rynka lite på ögonbrynen. Det är väl också det som är det ”roliga” med det här vinet, att det tänjer på gränser och kliver in på nya oväntade stigar. Om det känns barbera fullt ut kanske är en annan fråga men resultatet är givande, och var det härstammar från råder inga tvivel om. Vinet i sig har en syrlig edge i fruktsötman med mörk, stenig mineralisk matta men rondör i tanninerna. Det mesta av krydda och kraft sitter rätt skönt i mellanspelet och frukten andas mogna jordgubbar, plommon, blyerts, piptobak, lakrits och svarta oliver. Coolt vin! 92 LGP

Druvorna hämtas från Jack´s Vineyard som är belägen i de lägsta och stenigare delarna av Walla Walla Valley. Slutlagring 15 månader i franska barriques.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING