- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Exklusivt för Livets Goda: Selection de François Lurton – prestigelåda om 6 viner

*** I SVERIGE ENDAST FÖR LIVETS GODAS PRENUMERANTER OCH VINKLUBBSMEDLEMMAR ***

Sakta men säker har François Lurton byggt upp ett solitt rykte i prestigeklassen med eminenta toppviner från de regioner han idag är verksam i; Spanien, Frankrike, Chile och Argentina. Nu kan vi i samarbete med vinimportören The Wineagency och François Lurton erbjuda Livets Godas prenumeranter och vinklubb en riktigt fin låda om sex viner, ett vitt och fem röda, och det handlar om toppvinerna från Chile, Argentina och Spanien.

Vinerna kan endast beställas via Livets Goda och i lådan medföljer ett häfte med information om både vinerna och egendomarna. Missa inte detta!

Lådan kostar 2 994 kr och innehåller följande viner:

Chacayes 2008, Argentina
Piedra Negra Gran Malbec 2015, Argentina
Alka 2016, Chile
Gran Araucano Cabernet Sauvignon 2014, Chile
Campo Eliseo Rueda (blanco) 2017, Spanien
Campo Eliseo Toro (tinto) 2014, Spanien

För att komma över det dolda artikelnumret på Systembolaget gör ni så här:

Mejla till info@livetsgoda.se och rubricera det ”Lurton låda”, meddela även hur många lådor du önskar köpa. Därefter mejlar vi snarast beställningsnumret.

Så här skriver Anders Enquist om vinerna:

Chacayes 2008, 95p

ARGENTINA; VISTA FLORES, TUNUYÁN, ALTO VALLE DE UCO, MENDOZ
Blenden i årgången av detta vin vars kommersiella födelse var 2002, lyder 85% malbec och 15% cabernet sauvignon. Kan ju vara intressant att notera att en hektar av malbecfruktens vingårdsläge har en densitet på 20 000 vinrankor per hektar. Ser vi till dagsformen så är den på topp i detta höghöjdsvin, vi pratar 1 100 meter över havet. Ett svalare år gav en längre
mognadsprocess och har gett vinet en bra intensitet och koncentration med ett elegant tannindriv. Fint mineraldriv i den
utsökt, friskt mogna fruktens vingslag av körsbär, fikon, plommon, vinbär och björnbär. Vilar lätt tobak och lakrits i fruktens
attraktivt beskt präglade sötma och de vegetala tonerna är snyggt integrerade. En sammets stringent pleaser med runt 6-7 år år kvar i stiligt utförande.
Mellan 4 166 och 7 400 vinrankor per hektar i densitet. 30-35 hl/ha i skördeuttag. Genomsnittlig ålder på vinrankorna är 15 år. Slutlagring två år i franska ekfat.

Piedra Negra Gran Malbec 2015, 94p

ARGENTINA; UCO VALLEY
Vintern var torr och följdes av en het och fuktig vår och allt startade tidigt i rankornas utveckling. Svalare väder följde dock efter detta och gav en lugnare mognadsprocess innan skörd och vinet har en lång kurva i drivet. Det är ett malbecvin som  har för sig bra. Intensitet och fokus med tydligt markerande tanniner med bra elegant velvet i stenen där en stark och vältajmad kryddspänstig och lätt violblommig frukt inte viker undan. Snyggt torra drag av kaffebönor och i vinets mörka kraft finns en vital fräschör som ger ljusa insläpp. Storartad längd. Intas idag och kommande 10 åren.
Första årgång av vinet 1999. 4 500 vinrankor per hektar och en snittålder på 35 år. 30 hl/ha i skördeuttag. Lagring 15 månader i franska barrique, varav 50% nya.

Alka 2016, 93p

CHILE; LOLOL VALLEY, APALTA, COLCHAGUA VALLEY
Varmt och torrt tidigt på våren men sedan blev det avsevärt hetare och skörden av t ex cabernet sauvignon var avslutad redan den 28:e februari, vilket var den tidigaste skörden av druvan på 10 år. Här 100% syrligt elegant och mineraliskt  fästande carmenèrefrukt som ger vinet en tydlig ursprungsidentitet med lätt torkade örttoner i det vegetala vindarna. Mörkt mogna körsbär, plommon och björnbär med en snygg lakritssälta, timjan och tobak med vissa maritima drag och pensling av choklad och kaffebönor präglar vinet snyggt. Tannindrivet är utsökt och fruktrikt. Ett styrkebesked för druvan i sig. Idag och kommande 5-6 åren.
Första årgång av vinet var 2005. 5 555 i genomsnitt 15-åriga vinrankor per hektar. 45 hl/ha i skördeuttag. Lagring i minst 18
månader i 100% nya franska fat, 600 liter demi-muids.

Gran Araucano Cabernet Sauvignon 2014, 93p

CHILE; COLCHAGUA VALLEY
En vinter med bra regn följdes av en torr och het vår med tidig vegetal tillväxt. En het mars påskyndade mognadsprocessen och skörd, här 100% cabernet sauvignon med elegant chilensk särprägel med sin speciella torkade örtvegetala glans. I detta fall även med maritim lakritssälta och tobak i följe i den mörkt moget, ansade körsbär- och svarta vinbärsfruktigheten. Det är ett elegant vin med transparens och andningshål i intensitet och ett bra centrifugerande mineraliskt fäste vilket ger ett fräscht, syrligt driv med viss pomerans i steget.
Idag och kommande 3-5 åren. Första årgång av vinet 2005. 4 000 vinrankor per hektar och en snittålder i vingårdarna på 20 år. 45 hl/ha i skördeuttag. Lagring 18 månader i ekfat, varav 70% nya.

Campo Eliseo Rueda 2017, 93p

SPANIEN; RUEDA
2017 kom med sämre väderförhållanden och en frost i april skadade många vinområden i Spanien. I Rueda och Toro föll dessutom endast 250 respektive 300 mm regn under hela året. Sammantaget innebar allt att skördeuttaget blev klart lägre  än normalt och verdejo druvorna som här är stjärnan, mognade ovanligt tidigt. I detta charmar årgången med en avspänd och närapå lössläppt, transparent attityd inledningsvis, men snart framkommer det att vinet har en sensitiv och känslig fruktighet som plockat upp mycket av sin omgivning i venerna, och är samtidigt rikt med en rustik dragning i det fräscha drivet där maritimt örtbelägen orange mandelhintad citrusfrukt drar förbi. Intas idag och kommande 3 åren.
Vinet bygger på 100% verdejo och första årgången var 2014. Vinrankornas ålder är ca 35 år och densiteten i vingårdarna är 3 000
vinrankor per hektar. Alkoholjäsningen sker i en källare 10 meter under jorden. Naturlig jäst och en jäsning på mellan 30-60 dagar i franska 600 liters fat. Ingen malolaktisk jäsning tillämpas och vinet slutlagras 10-12 månader i franska ekfat i samma källare och på sin jästfällning som rörs om regelbundet de första fem månaderna.

Campo Eliseo Toro 2014, 93

SPANIEN; TORO
Toro och Rueda hade en bra torr och varm sommar i detta på många håll i Europa svåra år. Något svalare temperaturer än genomsnittet men gott om solsken och den röda Eliseo som bygger på 100% tinta de toro (lokal tempranillo) står stark i årgången och ger oss ännu en bekräftelse på Toros fina utveckling som skett de senaste 10-15 åren. Bra komplexitet, snygg fräschör med en rödbärig slöja i det mörka drivet och bra fruktgrepp i det silkigt strukturerade tannindrivet. Växande tobak och ceder med mer salvipenslat vinbärshäng i avslut. Intas idag och kommande 5 åren.
Första årgången var 2001 och vinet bygger på 100% tinta toro. 3000 över 50-åriga vinrankor per hektar. Vingårdarna är belägna på mellan 620-750 meter över havet med en järnhaltig och sand-siltig jordmån. Eftersortering överförs frukten in i nya franska ekfat för jäsning. Vinet får sedan en kall för-maceration i 4-5 dagar i concretes med en temperatur på 6°C, följt av en alkoholjäsning med racking. Efter detta en maceration i cirka tre veckor innan den malolaktiska och naturliga jäsningen sker i franska ekfat. Slutlagring 16-18 månader i samma franska ekfat.

Livets Godas Vinklubb
Livets Godas Vinklubb erbjuder kontinuerligt mycket bra och exklusiva vinerbjudanden och vinprovningar, liksom andra vinifierade erbjudanden, så ett medlemskap kan bana intressanta vägar till mer av livets goda. Vi påpekar även igen att Livets Goda inte har några vinstintressen i våra erbjudanden. Vi tar fram olika erbjudande för det vinexklusiva i och med ett medlemskap i vinklubben.