Hem Vinvärlden Exklusivt för Livets Goda: Tua Rita Gift Box 2019

Exklusivt för Livets Goda: Tua Rita Gift Box 2019

av Livets Goda

I Sverige endast för Livets Godas vinklubbsmedlemmar och prenumeranter: Tua Rita Gift Box 2019

Under några år har vi på Livets Goda kunnat erbjuda en speciell och exklusiv låda av Maremmaproducenten Tua Ritas toppviner till er hugade vinälskande vinklubbsmedlemmar och prenumeranter av Livets Goda. Nu följer vi upp med 5 viner i årgång 2019 och ett vin i årgång 2020 av dessa viner från denna lysande stjärna – Tua Rita Gift Box 2019.

30 lådor finns tillgängligt och priset är 6 000 (ordinarie pris drygt 6 900 kr). Denna Gift Box´s viner kan endast beställas via Livets Goda på detta sätt.

Boxen innehåller följande viner;

Redigaffi 2019 ca.pris 2 400
Per Sempre Syrah 2019 ca.pris 1 900
Keir 2019 ca.pris 1 100 kr
Giusto di Notri 2019 ca.pris 900 kr
Perlato del Bosco rosso 2019 ca.pris 360 kr
Rosso dei Notri 2020 ca.pris 250 kr

För att komma över det dolda artikelnumret på Systembolaget gör ni så här:

Maila till info@livetsgoda.se och rubricera mailet ”Tua Rita 2019”, meddela även hur många lådor du önskar köpa. Därefter mailar vi snarast beställningsnumret

 

Livets Godas chefredaktör Anders Enquist om vinerna:

Anders Enquist besöker sedan många år egendomen varje år för att prova de senaste årgångarna. Så här säger han om årgång 2019:
Bra kvalitet och kvantitet och ur vinmakarögon sett ett ”lätt år” utan problem och man kunde skörda varje del i vingårdarna klart innan nästa påbörjades. Det var också en senare skörd som skedde under längre tid med start den 6:e september och avslut den 21:a. Årgången jämförs med 2007 av Tua Rita själva.

Redigaffi 2019, 98p

Det numera alltid magnifika merlotvinet som på ett imponerande vis undviker svackor i sina olika årgångar. Här med en konturskarp elegans i sin mörkfruktiga skepnad som drar snyggt med ljusa slöjor i linjen och fin kryddighet. Effektivt jobbandes tanniner som markerar med frukt i kanterna och jordmånen ger transparens i intensiteten. Intas med fördel ungt med en generös dekantering innan servering, och beträffande lagring pratar vi om runt 15 år framåt.
18-20 månader lagring i franska barrique. Total produktion ett normalt år runt 13 000 buteljer.

Per Sempre Syrah 2019, 99 p

100% syrah från de äldre delarna av vingården och som alltid de senaste åren stor leverans. Kraftfull med finess och delikat kryddspänstig fruktmognad med kaffebönor och choklad i hänget. Utsökt lavendel örtiga vindar i det vegetala som påminner om var vi befinner oss. En stor, men ödmjuk syrah som öppnar sig fint i sin ungdom med lång dekantering. Källarpotentialen känns mycket stor, minst 15 år, plus.
Lagring 20-22 månader i franska barrique. Total produktion ett normalt år runt 3 500 buteljer.

Keir 2019, 98p

Keir hade sin premiär med årgång 2016 och bygger på 100% syrah från den yngre delen av vingården som används för toppvinet Per Sempre. Här i årgången är Keir i magisk form och det är den bästa årgången som hittills buteljerats. Ge Keir rejäl tid med luft innan sval servering så har ni ett vin med en finstämt rundat men markerat tannindriv i generöst mogen bärfrukt etsad med nyanserad choklad, lakrits, rostade kaffebönor och elegant vital örtvind. Intas idag 10-12 år framåt.
Vinifiering och lagring i ståltank, amfora och barrique. Total produktion ett normalt år runt 2 000 buteljer.

Giusto di Notri 2019, 97p

Cabernet sauvignon dominerar med 80%, sedan lika delar merlot och cabernet franc i detta vin som var det första egendomen producerades av Virgilio Bisti och Rita Tua i sin drömmar om att skapa en Bordeauxblend i Maremma. Vinet väckte inte någon större uppmärksamhet med den första årgången, men ses idag som ett av Maremmas verkliga toppviner. Underbart vin, komplex med mörk skymning och mineraliskt ljus. Intas med fördel idag efter rejäl dekantering, och kommer utvecklas väldigt väl de kommande 10-12 åren.
Slutlagring runt 18 månader i både nya och använda franska barrique. Total produktion ett normalt år runt 35 000 buteljer.

Perlato del Bosco rosso 2019, 93p

100% sangiovese i ett vin med eleganta tanniner, bra mineraliskt tapetserad fruktighet med en mogen yppighet i horisonten av körsbär och vinbär där choklad och tobak lägger sig snyggt i bakgrunden. Ren i drivet med sina kalkigt grusiga tanniner som rundas av snyggt med lite dekantering serverat ungt. Inga problem att låta vinet få runt 7 år i källaren.
Lagring sker i 50% 20 hektoliters ekfat och 50% i 40 hektoliters ekfat med avsmalnande form. Total produktion ett normalt år runt 40 000 buteljer.

Rosso dei Notri 2020, 91p

Insteget kan vi kalla det, i den röda rangen och en blend av cabernet sauvignon, merlot och syrah. Ett vin som också visar på hur opulent och på samma gång substansfyllt ett vin kan uppföra sig i denna region. Det finns ett markerande tannindrag men med ett sinnligt driv i den mörkt mogna körsbärsfrukten spetsat med ört, lakrits och tobak med maritima vindar. Fin terroir speglar sig och vi intar idag, och vet att vi med lugn i sinnet kan låta vinet får åtminstone 4-5 år i källaren.
Lagring i ståltankar. Total produktion ett normalt år runt 150 000 buteljer.

Tua Rita

Tua Rita egendomen är belägen i regionen Maremma vid staden Suvereto, granne och fem mil söderut om Bolgheri vid den Toscanska kusten. Här skapar Stefano Frascolla och hans team storartade viner.

Tua Rita har under lång tid varit ledande i elegantifieringen av vinutvecklingen i regionen Maremma med sina viner av karaktären kraftfull elegans, mörk, mogen frukt med den nyanserade finessen från mogen rödbärig ungdomlig spänst och silkig mineralitet liksom maritima vindar. Det finns inga kompromisser i vinerna.

Från början var det Virgilio Bisti och Rita Tua som köpte marken på då två hektar 1984. Paret såg det enbart som ett kul hobbyprojekt. Då deras största vinkärlek stavades Bordeaux planterades främst också mest cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Vinerna som producerades gick länge enbart till privat bruk, 1992 släpptes den första kommersiella årgången av vinet Giusto di Notri. Stefano Frascolla var sedan den som med stor fingertoppskänsla fick förverkliga Rita och Virgils vindrömmar och satte vinet på världens vinkarta. 1997 planterades även syrah-rankor då Tua Ritas andra vinmakare Stefano Chioccioli förstod potentialen av syrah i regionen. Resten är historia och idag omfattar Tua Ritas planterade vingårdar ca 48 hektar och man gör 12 olika viner.

Livets Godas Vinklubb erbjuder kontinuerligt mycket bra och exklusiva vinerbjudanden och vinprovningar, liksom andra vinifierade erbjudanden, så ett medlemskap kan bana intressanta vägar till mer av livets goda. Detta erbjudande sker i samarbete med den svenska importören Provinum Vinhandel och producenten Tua Rita.
Vi påpekar även att Livets Goda inte har några vinstintressen i våra erbjudanden. Vi tar fram olika erbjudande för det vinexklusiva i och med ett medlemskap i vinklubben.

Stefano – Tua Rita

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING