Hem Whisky & Bourbon Exklusivt för Livets Goda / Whisky & Bourbon – Plantation Single Cask!

Exklusivt för Livets Goda / Whisky & Bourbon – Plantation Single Cask!

av Livets Goda

Plantation Rum är resultatet av ett nära samarbete mellan de bästa romproducenterna i Karibien, Syd- och Centralamerika och Cognac Ferrand. Man väljer noggrant ut den bästa rommen från de bästa producenterna, vilken sedan mognadslagras i produktionsregionen innan den skeppas över till Frankrike för den slutliga förädlingen i cognacsfat. Varje Single cask är unik och kommer aldrig att replikeras i framtiden. Vidare är flaska numrerad och visar även från vilken batch den är buteljerad ifrån.

>> Plantation Panama 8 Years Old, Red Pineau finish, 41,8% – 94 poäng
Hemligt art.nr: 86885-01
Pris 699 kr
Antal buteljer: 420
Lagring: 6 år på bourbonfat i Panama, två år på Ferrandfat och finish lagring på Red Pineau fat i Frankrike
I startskottet får vi här nästan en punschkänsla med toner av arrak och muscovadosocker i en tydlig Plantation-stil liksom bakomliggande aromer av apelsin, muskot och en hint tropisk frukt. Allt skulle lätt kunna tippa över åt det för sötare slaget, men det finns fingertoppskänsla bakom rommen som håller allt på rätt sida om den gränsen. Ett silkigt temperament visar sig i gom där ett fylligt bett lurar i bakgrunden. Rommen är överlag rik och generös, samtidigt som den är elegant och håller ett bra grepp om doftaromens inslag. I ”the end” bjuds vi på ett långt och komplext avslut som stramar upp rommen med en torr kryddspets, vegetalt jordiga instick och bra kraft. Det är som en soulig diskolåt med en stark melodi och starkt outro – ja, vi gillar det här! Som notis kan vi tillägga att de som röker cigarr/cigariller, kommer finna en bra match med denna flaska som vän.

 

>> Plantation Belize XO, Grapia finish, 43,1% – 94 poäng
Hemligt art.nr: 86823-01
Pris 599 kr
Antal buteljer: 420
Lagring: 6 år på bourbonfat i Belize, två år på Ferrandfat och finish lagras på Grapia fat i Frankrike
Här har vi en rustikare variant med mer direkt fast bett, fatgrepp och bourbonkänsla, som även denna är förförande attraktiv i aromen. Denna ger en ”sjörövarromskänsla” som framkallar sköna återblickar till Västindien (för de som varit där, och för de som inte varit där men har bra fantasi). Här går Plantation right on spot och visar upp sig på sitt bästa humör med en läcker fyllighet, torr kryddighet och ett något mer återhållsamt sött inspel med ung spänst och bra hugg i munlädret. Mitt i den torra, sköna kraften finner vi vidare en silkig dryck med fin viskositet, mogna äpplen, mjölkchoklad och hasselnötter. Det sjunger även om denna butelj med sitt eldigare temperament. Den här gillar vi också….

Slutsummering…
Sammanfattat så har vi här två stycken olika typer av högkvalitativ rom med bibehållen husstil, som är riktigt goda och väldigt roliga att prova bredvid varandra. Det är svårt att säga att den ena är bättre än den andra, då vi på olika sätt njuter lika mycket av de båda. Det finns med andra ord ett habegär att inneha båda buteljerna. Dessutom kan man ha lite kul här också med båda buteljerna, det vill säga om barnjaget och experimentlustan sätter in, som det gjorde med oss. Vi upptäckte då att man med fördel kan blenda de två rommerna och leka Master Blender. Efter lite trevligt joxande fann vi att procenten 60-40 var bästa fördelningen och en riktigt bra sådan. Vi låter det nu vara osagt vilken av buteljerna som dominerade, men prova er gärna själv fram till vad som passar bäst för er.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING