Hem Whisky & Bourbon Exklusivt: James E. Pepper 1776 Straight Rye & 1776 Straight Rye Barrel Proof

Exklusivt: James E. Pepper 1776 Straight Rye & 1776 Straight Rye Barrel Proof

av Livets Goda

James E. Pepper 1776 Straight Rye & 1776 Straight Rye Barrel Proof

-Exklusivt bourbon erbjudande till våra vin- och whiskyklubbsmedlemmar

Familjen Pepper’s varumärke är ett ikoniskt sådant som ursprungligen producerades under amerikanska revolutionen och fortsatte fram till 1967. Familjen byggde och drev två huvuddestillerier: först grundade de platsen som idag hyser Woodford Reserve Distillery, och senare James E. Pepper Distillery i Lexington. På slutet av 1960-talet drabbades bourbonindustrin hårt av svåra tider, och både varumärket och destilleriet i Lexington övergavs under över ett halvt sekel.

År 2008 återlanserades varumärket av whiskypionjären Amir Peay. En tio år lång kamp av grundlig historisk forskning och insamling av data användes för att kunna återberätta den förlorade historien om detta ikoniska amerikanska whiskeymärke och för att destillera nya lager av “Pepper” whiskey.

För att påbörja omstarten av varumärket bildades partnerskap med Lawrenceburg Distillery i Indiana och Bardstown Bourbon Co. i Kentucky. Efter flera års byggnadsarbete blev det historiska James E. Pepper Distillery—som efter femtio år av försummelse hade förfallit totalt —helt återuppbyggt och återställt. I december 2017 började destilleriet återigen att destillera whiskey med samma historiska recept som när det stängdes ner 1967.

Exklusivt: James E.

Pepper´s 1776 är whiskey gjord på gammaldags sätt från en formel som använts i mer än 100 år av tre generationer av Pepper-familjen. Amir Peay har berättat att man innan återlanseringen av 1776, gjorde omfattande efterforskningar och tillbringade flera år med att samla in och analysera fullständiga, konserverade flaskor med original Pepper Whiskey. Peay fick till och med tag på ett brev skrivet av Pepper själv, som beskriver den exakta mäsken och receptet som användes för att skapa Old 1776.

Nu kan vi exklusivt erbjuda er medlemmar i Livets Godas- och Whisky & Bourbons klubb James E. Pepper 1776 Straight Rye & 1776 Straight Rye Barrel Proof. Dessa finns inte att få tag på i Sverige på något annat vis.

1776 Straight Rye Barrel Proof, 57,3%, kostar 499 kr och ett uppskattat officiellt försäljningspris hade varit 619 kr. Totalt finns 105 buteljer tillgängliga. OBS – nu slutsåld, reservlista gäller

1776 Straight Rye, 46%, kostar 399 kr och ett uppskattat officiellt försäljningspris hade här varit 519 kr. Totalt finns 215 buteljer tillgängliga.

Hur beställer jag flaskorna?

Maila till info@livetsgoda.se och rubricera mailet ”1776 ” och skriv ner vilken/vilka flaskor du önskar (Straight Rye Barrel Proof och/eller Straight Rye) samt hur många buteljer som önskas så emotser ni av oss de dolda numren på Systembolaget för beställning.

Chefredaktör Anders Enquist om 1776 Straight Rye Barrel Proof, 57,3%

(OBS – nu slutsåld, reservlista gäller) Som nämnts en bourbon gjort på samma traditionella metoder som Pepper förespråkade för att återställa 1776. High-rye mash bill, icke-kylfiltrering och överjäsande karaktär med intensitet och densitet. Det som sätter sig först är den alldeles utsökta, nöt- och vanilj inspirerande smått karamelliserade (muscovado) sötman som lägger sitt veto i whiskeyn´s fruktighet. Honung, tunnflytande lönnsirap och toffée i en förtjusande smältdeg med viol och lakritsmyntad prägling i slingor av körsbär, citrus och mogna äpplen. Det är en fast kryddbas i drivet och bra driv i diskanten, men med fräscha nyanser och balanserad gång. Det är helt enkelt väldigt bra.

94p

Chefredaktör Anders Enquist om 1776 Straight Rye, 46%,

Ofiltrerad rye på 46 procent som är uppbyggd av 95% Rye och 5% mältat korn. Åldern är mellan 3-4 år och i denna butelj lite snällare proof med 46%. Det ger även ett lite mjukare varv men faten viker inte ner sig och ger fruktigheten både vanilj och ett bra kryddfäste utan att bli skrapigt. Densiteten är något mer transparent än sin ovanstående broder, men energin finns där och ger snygga vibrationer i gången. Återigen en njutfull sötma med toffée, ljus choklad och honungssirap som rundar och berikar tonerna av viollakrits-mintade citrus, körsbär, mogna äpplen och sultanrussin. Det är en smooth operator i sin kraft.

94p

Whisky & Bourbon samt Livets Godas Vin- och Whiskyklubb erbjuder kontinuerligt mycket bra och exklusiva erbjudanden, så ett medlemskap kan bana intressanta vägar till mer av livets goda. Vi påpekar även igen att Livets Goda/Whisky & Bourbon inte har några vinstintressen i våra erbjudanden. Vi tar fram olika erbjudande för det exklusiva i och med ett medlemskap i klubben.

 

RELATERAD LÄSNING