Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Exklusivt kök med liten budget

Exklusivt kök med liten budget

av Livets Goda

Exklusivt kök: Att renovera eller bygga ett nytt kök är ett av de mest spännande och utmanande projekten i hemmet. Det är även ett av de dyraste projekteten då kostnaderna lätt springer i väg. Här tipsar Caesarstone, som är en av världens främsta tillverkare av premiumytor till köket, om hur man skapar ett drömkök med begränsad budget.  

Exklusivt kök

Exklusivt kök

Att arbeta med en mindre budget men samtidigt skapa en exklusiv känsla gör det extra viktigt att lägga fokus på detaljerna som gör mest skillnad för upplevelsen. Det är även viktigt att tänka långsiktigt så att köket håller i många år framöver. Det gäller både utifrån själva designen men även för dess användning och slitage.
Ny färg ger alltid ett snabbt resultat till låg kostnad samtidigt som köket får ett rejält lyft. Köket upplevs oftast mer exklusivt om färgtonerna på väggfärgen och köksluckorna hålls ihop. De behöver inte vara exakt samma men använd med fördel olika ljusintensiteter av samma kulör eller kulörer som angränsar till varandra. Om de befintliga köksluckorna inte behöver bytas ut kan de lackeras om i ny färg av en målarverkstad till betydligt lägre kostnad än inköp av helt nya.
För att få ner kostnaden i köksprojektet är ett tips att köpa billiga köksstommar från de stora möbelvaruhusen och i stället investera i mer påkostade köksluckor. Det finns exempelvis flera företag som producerar designade köksluckor till de kända billigare stommarna. Ett annat enkelt sätt att lyfta köket är att köpa lite dyrare blandare, handtag, beslag, knoppar för en exklusivare känsla till en relativt låg kostnad.

Kylen och frysen är två av maskinerna som drar absolut mest energi i hemmet eftersom de står på dygnet runt. Det finns därmed stor anledning att välja så energismarta vitvaror som möjligt. Titta därför alltid på energideklarationen vid inköp av nya vitvaror. De mer energismarta kylskåpen kostar mer, men samtidigt kan de spara en hel del pengar i längden genom att förbruka mindre i energi. Det finns även ett utbud av premiumkylar och frysar på begagnatmarknaden som går att hitta till bra pris då använda vitvaror tappar en mycket stor del av sitt värde.

En av de allra viktigaste komponenterna för upplevelsen är bänkskivan. Den är inte bara en stor och synlig del av köket utan ska även stå emot allt från syra, stötar och vassa föremål under flera år framöver. Det är därför klokt att välja en kvalitetsbänkskiva i tidlös design för lång hållbarhet. Idag finns det flera olika moderna material så som kvartskomposit som kan simulera naturstenens lugna uttryck. Bänkskivor i kvartskomposit är extremt tålig mot fläckar och repor och behöver inget underhåll samtidigt som de skapar en exklusiv känsla.

Glöm till sist inte bort belysningen. Att arbeta med ljussättning är viktigt i kök både för att få till ett bra arbetsljus samt skapa en mysig och lyxig känsla. Det är viktigt att använda sig av flera olika ljuskällor runt om i köket i olika nivåer för bästa resultat. Bra takbelysning är ett måste men komplettera även med ljuskällor ovan- och under skåp samt punktbelysning som kan styras till där du står och arbetar. Idag finns det till exempel ledlister till låg kostnad som enkelt kan monteras under skåpen för ett exklusivare och mysigare kök.

RELATERAD LÄSNING