Hem Whisky & Bourbon Exklusivt romerbjudande – del 2: Plantation The Barge 166 Jamaica 2012 – ”Bottled for Whisky & Bourbon”

Exklusivt romerbjudande – del 2: Plantation The Barge 166 Jamaica 2012 – ”Bottled for Whisky & Bourbon”

av Livets Goda

Exklusivt romerbjudande: The Barge 166 Barbados 5YO och The Barge 166 Jamaica 2012 är specialbuteljeringar från Plantation där Whisky & Bourbon har valt ut de fat som slutlagrats i världens första flytande fatlager vid stranden till Seine i Paris, och buteljerats i små upplagor som nu erbjuds exklusivt till Whisky & Bourbons läsare samt medlemmar i Livets Godas Vin- & Whiskyklubb. (Längre ner i detta erbjudande hittar ni mer information om bakgrunden till lagringen vid Seine.)

Totalt handlar det om sex olika rom i sex olika fat, varav tre har sitt ursprung i Barbados och tre med ursprung Jamaica. Slutligen har vi även valt ut ett cognacsfat – Cognac Ferrand The Barge 166 2013 – som kommer att erbjudas exklusivt till våra läsare- och medlemskrets. Först ut var de tre rommen från Barbados, och nu är det rommen från Jamaica som står på tur.

Det här erbjudandet gör vi av den anledningen att vi finner detta lika intressant som bra. Upplagorna är små och säljs via Systembolaget med ett dolt artikelnummer.

De tre rommen från Jamaica har lagrats under fyra år på Jamaica i 180 liters bourbonfat. Därefter har rommen skeppats till Cognac Ferrand för fem års lagring 400 liters ex cognacsfat. Slutligen transporterades cognacen till det flytande ”lagerhuset” vid Seine för den slutliga 16 månaders lagringen och finputsningen i 30-liters fat. I detta slutskede har Whisky & Bourbon/Livets Goda sedan valt ut tre fat som buteljerats.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Barge 166 – ett flytande Warehouse från Maison Ferrand & Plantation

Maison Ferrand, som grundades 1989, är ett familjeägt destilleribolag som tillverkar och säljer cognac, rom och gin. Bland bolagets internationellt välkända varumärken finns Ferrand Cognac, Plantation Rum och Citadelle. Deras passion och expertis ligger till stor del i lagringskonsten, det innovativa fatarbetet är hörnstenen och signumet i allt de gör.

Exklusivt romerbjudande

Exklusivt romerbjudande

Deras senaste innovation är Barge 166, världens första flytande fatlager. Vid stranden till Seine i Paris har man byggt om en pråm till ett lagerhus och nu erbjuds även privatpersoner att bli en del av besättningen genom att bli ägare till ett privat fat med cognac eller rom som lagras under flera månader ombord. Som samlare, entusiast och finsmakare utses man till kapten och lagerhuschef och får en unik möjlighet att välja, förfina och slutligen buteljera ett 30-liters fat med sin egendesignade rom eller cognac. Utöver att kunna följa hur sitt Barge 166 Private Cask utvecklas får man möjlighet att boka privata arrangemang ombord. Som Private Cask Member är man alltid välkommen ombord, ensam eller tillsammans med vänner, för att prova sitt fat. Man disponerar ett provningsrum och en terrass med utsikt över floden. Fatägare är också välkomna att abonnera Barge 166 för privata event, affärsmöten eller andra romantiska och festliga tillfällen.

BARGE 166 BYGGDES 1948 FÖR ATT TRANSPORTERA gods och varor i Parisregionen. Maison Ferrand har totalrenoverat och restaurerat pråmen så att den rymmer 1 500 trettiolitersfat med cognac och rom. Pråmen ligger förtöjd sydväst om Paris, utmed Seine, vid Ile Saint Germain, i Issy-les-Moulineaux. Det är en vacker plats vid stranden, ett stenkast från Paris, Eiffeltornet och Triumfbågen.

– Vi ger oss ut på ett innovativt och aldrig tidigare skådat äventyr. Du väljer ditt eget fat, följer det under hela lagringstiden på vattnet och bestämmer när det ska buteljeras. Allt detta ombord på en privat flodpråm, där du som fatägare får vara med om aktiviteter och speciella evenemang år efter år. Det är oerhört spännande, säger Margaux Lespinasse, Private Cask Manager och Maison Ferrands expert sedan 10 år.

Alexandre & Margaux

Alexandre Gabriel, ägare och Master Blender Plantation & Ferrand Cognac säger:

Vårt teams motto är att vi ska skapa genom att inspireras av våra föregångare. Med deras metoder och traditioner, i kombination med moderna erfarenheter och kunskaper vill vi återuppväcka klassikerna. Sedan flera år tillbaka har vi studerat arkiv från förra seklets början som visar på den gynnsamma effekt som långa sjöresor har på rom som fatlagras. Redan för flera hundra år sedan visste man att detta transportsätt berikade och utvecklade smakerna, men det har inte utforskats förrän nu. I dag vet vi att den termiska och hygrometriska amplituden ökar koncentrationen och intensiteten i smakerna tiofaldigt, vilket ger oss en än mer uttrycksfull och smakrik rom.

Det är just detta vi fortsätter att utforska med pråm 166: vårt flytande lager på Seine, specialdesignat för att lagra små fat under vattennivån. Den här innovativa lagringsplatsen gör det möjligt att ta våra experiment ännu ett steg. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda detta äventyr till dryckesentusiaster som har samma passion och drömmar som vi. Vi ser verkligen fram emot att dela den här upplevelsen med dem.” – Alexandre Gabriel, ägare och Master Blender Plantation & Ferrand Cognac

Exklusivt romerbjudande

RELATERAD LÄSNING