Enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) från 2023 använder cirka 29 procent av Sveriges vuxna befolkning nikotin dagligen. Det är ingen hemlighet att cigaretter och snus innehåller nikotin, men vad vet svenskarna egentligen om nikotin?
Nikotin är en naturligt producerad alkaloid och ett stimulerande ämne som finns i växtfamiljen potatisväxter, som tobaksplantan också tillhör. Det betyder att det finns små doser nikotin i vanliga frukter och grönsaker som svenskarna äter varje dag. Men även om det är nikotinet som ger ett ”rus” eftersom det stimulerar hjärnans belöningscentrum, behöver man inte oroa sig för att bli beroende av tomater eller någon annan av sina favoritfrukter och grönsaker inom den närmaste framtiden.
Markus Lindblad från onlineförsäljaren Haypp förklarar: ”Även om nikotin finns naturligt i frukt, grönsaker och andra livsmedel som vi äter dagligen, är nivåerna extremt små, så det finns ingen möjlighet att bli beroende av dem. När du konsumerar dessa livsmedel passerar de små koncentrationerna av nikotin genom tarmarna och kroppen smälter det lätt. I jämförelse har nikotinprodukter (till exempel. nikotinportioner) större mängder nikotin som absorberas i blodomloppet.
”Nikotin som finns i potatisväxter och andra livsmedel mäts i mikrogram (µg). En miljon µg motsvarar ett gram, så nivåerna är minimala. Det är dock bra för människor att ha en förståelse för vad nikotin är och var det kan finnas. Kanske särskilt intressant för användare av nikotinportioner och vape.”
Markus berättar om de frukter, grönsaker och andra vardagliga livsmedel där nikotin kan finnas:
Aubergine
Ett livsmedel som innehåller nikotin, som ofta finns i vegetariska rätter, är auberginen.
”Auberginen är i själva verket en stor växt i familjen potatisväxter. Varje gram innehåller 100 mikrogram nikotin. Men du skulle ändå behöva äta 10 kg aubergine för att få i dig samma mängd som en cigarett! Det skulle vara en ganska stor moussaka!”
Te
”Te är en vara som älskas av många svenskar. Men vissa teer (både svarta och gröna) kan innehålla nikotin.
”Vanligtvis ligger nikotinkoncentrationen i te mellan 100 och 285 mikrogram/gram, så även här måste du dricka många liter för att känna någon effekt av det.”
Potatis
”Gröna potatisar innehåller en högre koncentration av nikotin (ca 42 mikrogram/gram), men dessa potatisar är inte goda att äta och kan till och med vara giftiga”.
Blomkål
”Den kanske mest överraskande vardagsmaten som innehåller nikotin är blomkålen.
”Trots att blomkål egentligen inte tillhör familjen potatisväxter innehåller den ändå cirka 16,8 mikrogram/gram nikotin.”
Tomat
”Även om omogna tomater tenderar att innehålla en högre koncentration av nikotin, brukar koncentrationen sjunka när de mognar. En genomsnittlig tomat som du hittar i snabbköpet innehåller sannolikt cirka 7,1 mikrogram/gram nikotin.”