Hem Vinvärlden Experternas premiumfavoriter från Lagerrensningen

Experternas premiumfavoriter från Lagerrensningen

av Livets Goda

Dessa viner plus mycket mer finner ni på Winefinders lagerrensning här >>

Winefinders chefssommelier Anna Rönngren;

Badenhorst Family Wines, Family Red 2014
Från en av Sydafrikas absolut bästa vinmakare och ett av de där vinerna som startade revolutionen i Swartland. AA Badenhorst Family Red är en blend från olika vingårdsdelar på familjens ägor. Druvsammansättningen är 68 % shiraz, 18 % grenache, 10 % cinsault och 4 % tinta barocca. Druvorna fottrampas när de kommer in till vinerier och får därefter jäsa i cementtankar i 6 månader tillsammans med skalen innan de till sist pressas. Slutligen lagras vinet på 4000-litersfat i 16 månader.
Ord. pris 314:-, nu 269:-

Olivier Rivière, el Cadastro Arlanza 2014
Kultklassad spanjor med höga poäng från ovanliga appellationen Arlanza. Efter att inte ha gjort denna cuvée 2013 så är Olivier tillbaka med årgång 2014. Detta vin kommer från gamla rankor där de olika druvsorterna växer tillsammans i samma vingård, en så kallad field blend. Den procentuella fördelningen av de olika druvorna varierar därför från år till år och består av Tempranillo, garnacha, bobal och garnacha tintorera. Vinet lagras i 18 månader på ekfat.
Ord. pris 415:-, nu 369:-

Fine Wine-rådgivaren Peter Wallin

Bodegas Artadi, Rioja Valdegines 2014
Rioja i modern stil från legendariska Artadi gjort på 100 procent tempranillo. De 7 hektaen Valdeginés ligger vackert i San Ginésdalen ett par kilometer från vingården i Laguardia. Valdegines odling är ekologisk/biodynamisk. Fokus är på tempranillo som här ger eleganta viner med finess och det är Artadis mest eleganta vin till dagens datum.
Ord. pris 599:-, nu 469:-

Jasper Hill, Georgias Paddock Shiraz 2013
Från en de riktigt stora shiraz-stjärnorna! Georgias Paddock är ett vingårdsvin från Bendigo i Victoria. Första årgången som producerades var 1982 och det anses numera vara en aussieklassiker och kultvin. Vingården planterades 1975 och till vinet används druvor från sammanlagt 12 hektar. Druvorna skördas för hand och avstjälkas innan en sex veckor lång maceration. Vinet får sedan ligga på små (mestadels amerikanska) ekfat, av vilka ca 20 procent är nya, under 14 månader. Egendomen är ekologiskt certifierad.
Ord. pris 699:-, nu 649:-

Fine Wine-rådgivare Robert Jensen

Diebolt-Vallois, Blanc de Blancs Brut
Frisk och krämig! Den här champagnen kommer uteslutande från Jacques Diebolts grand cru-egendomar på sluttningarna ovanför byn Cramant. Blanc de Blancs betyder att vinet är gjort på endast vita (gröna) druvor, och i det här fallet är det chardonnay. Vinet är drickfärdigt men håller för en tids ytterligare lagring. Producent Diebolt-Vallois ligger i hjärtat av Cramant och drivs av Jacques Diebolt och hans familj. Efterfrågan på deras viner har varit enorm sedan de i början av 1990-talet blev utsedda till årets champagneproducent.
Ord. pris 379:-, nu 329:-

Fess Parker, Chardonnay Ashleys Vineyard 2016
Underbar amerikansk chardonnay! Fess Parkers Ashley’s Chardonnay är döpt efter Fess dotter Ashley. Druvorna kommer från block H, G, 6D och I i Ashley’s Vineyard – planterad 1996 – som ligger beläget i Santa Rita Hills en kort bit från Stilla Havet. De svala havsvindarna bidrar till att hålla ner temperaturen och ger druvorn koncentration och hög syra. Vinet lagras i nio månader på fransk ek där 35 % av ekfaten var nya.
Ord. pris 399:-, nu 349:-

 

Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? Följ oss gärna på @livetsgoda_magazine


Inköpschef Henrik Norén

Famille Perrin, La Gille Gigondas 2015
Familjen Perrin är ägarna till legendariska Château Beaucastel. Här ser vi ett av deras absolut mest prisvärda viner från distriktet Gigondas. La Gilles är en vingård som är belägen nedanför den gamla centrala delen av byn Gigondas. Det här är också den äldre och historiska delen av distriktet där jordmånen är mer sandig. Efter skörd avstjälkas druvorna innan selektering och pressning. Vinifiering sker på stora ekfat samt rostfria ståltankar, därefter lagras vinet på dels små franska barrique och större foudres. Precis som på Château Beaucastel använder man sig även här av biodynamiska principer – dvs att vinet är mer än ekologiskt!
Ord. pris 299:-, nu 269:-

Radio Coteau, Dusty Lane Syrah 2014
Biodynamisk legendar från Mendocino. Hyllade Eric Sussman, hjärnan bakom detta vin, håller till i det svala klimatet runt Sonoma och Mendocino. Hans Syrah Dusty Lane kommer från odlaren John Dierkes ägor och en vingård som planterades 2006. Radio Coteau är ensamma att ta druvor från denna vingård. Druvorna jäses med hela klasar och buteljerades efter 21 månader. Detta är ett generöst och fruktigt enastående vin i tydlig Rhôneinspirerad stil. Ett måste för vinälskaren.
Ord. pris 699:-, nu 499:-

Fine Wine-inköpare Magnus Olsson

Waterkloof Wines, Circumstance Chenin Blanc 2016
Waterkloof tillhör Sydafrikas hetaste vingårdar och jobbar biodynamiskt och lägger ner hårt arbete i vingården. Druvorna skördas för hand, pressas mycket varsamt och får jäsas helt naturligt utan tillsats av kommersiella jäststammar. Chenin blancdruvorna bakom Circumstances växer på så kallade bush vines cirka fyra kilometer från havet. Vinet fick jäsa på gamla fat under fem månader och sedan vila på samma fat ytterligare några månader.
Ord. pris 269:-, nu 219:-

Domaine Pierre Damoy, Chapelle Chambertin Grand Cru 2013
Toppvin från topproducent! Pierre Damoy driver egendomen sedan 1992 och vinerna tillhör idag de bästa i området. Han vinifierar inte hela skörden själv, utan behåller endast de absolut bästa druvorna och säljer resten – en lyx som det är få förunnat när det handlar om Grand Cru på den här nivån. Pierre Damoy skördar sina druvor bland de sista i området och det präglar också hans viner som blir djupa och rika med fantastisk hög koncentration av mogen, smakrik frukt. 2013 blev en strålande årgång och kallas av Jancis Robinson för ”the fairy-tale vintage” – svalt, elegant och komplext.
Ord. pris 2299:-, nu 1749:-

#winelover & vinnörd Magnus Ericsson


Liquid Farm, White Hill 2014
Hyllat, balanserat och coolt från USA. Så långt från överekad chardonnay som du kan komma. Här hamnar vi istället någonstans mellan Chablis och Puligny-Montrachet i utrycket.  Liquid Fram bedriver mycket kvalitativt jordbruk med hållbart fokus. Med tydlig Chablisinspiration får 90 procent av vinet ligga på neutrala fat i 11 månader, och 10 procent på ståltank. Så läckert. 
Ord. pris 558:-, nu 469:-

Pax Wine Cellars, Syrah Castelli-Knight Ranch 2012
Ett av de bästa syrah-viner vi provat från USA – helt i en egen klass. Det dramatiska vingårdsläget Castelli-Knight Ranch, med sin orangea jordmån med ljusa stenar, producerar täta viner och kraft och fyllighet. Läget är svalt till följd av sin nord/nordöstliga exponering och ger svalka till druvorna. Vinerna lagras i 18 månader å neutral fransk ek. Det är tydligt att det är norra Rhône som är förebilden. Pax har använt sig av denna vingård sedan 2001 och Robert Parker rankar årgång 2012 som den bästa han smakat.
Ord. pris 649:-, nu 499:-

Dessa viner plus mycket mer finner ni på Winefinders lagerrensning här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING