Hem Vinvärlden Extra kärlek till 2017 Gaja Sito Moresco och 2018 A Lisa i dagens lanseringar på SB

Extra kärlek till 2017 Gaja Sito Moresco och 2018 A Lisa i dagens lanseringar på SB

av Livets Goda


2017 Gaja Sito Moresco

Gaja / Piemonte / Italien / Nr 92645 / 379 kr, 1 800 buteljer / 93 LGP
Pang i nosen och vi har utan tvekan landat i Piemonte. Här råder det inga tveksamheter om ursprung eller annat hokus pokus. Blommiga örtvindar med viol och lakrits i seglen. Tanninerna är elegant strama och av det transparenta slaget, fyllda med frukt och som alltid ger den mineraliska grundpelaren en ljus nyans i bärigheten och inte minst en sensitiv hållning i kraft och struktur. En mörkare försiktig bärsötma som smyger fram ger en förförisk kick – allt är utsökt!

Blenden i årgången lyder 50% nebbiolo som kommer från Gajas vingårdar i Barbaresco och/eller Barolo, det varierar från årgång till årgång. Sedan har vi 40% barbera som skördas från en vingård belägen vid sidan av toppvinerna Costa Russi, Sori Tildin och Sori San Lorenzo i Barbaresco. Till sist har vi 10% merlot som kommer från en vingård i Barbaresco.
Druvorna jäses i separata ståltankar och genomgår malolaktisk jäsning i ekfat. Därefter blendas vinerna och får sedan en slutlagring på 12 månader i använda fat.

Vinet finner ni här >>

2018 A Lisa
Bodega Noemia de Patagonia S.A / Argentina / Nr 95527 / 169 kr 75cl, magnum 379 kr / 91 LGP
A Lisa är det där vinet som man intar och som på något sätt bara försvinner ur buteljen innan man ens hinner reagera. Detta innebär inte att det är ett ”bara snällt vin”. Nej, det är smekande och ”demanding” på samma gång. Och det är gott! Feminint driven kraft i den rena fruktens generösa men mineraliskt stolta utspel. Röda bär med fin mognad ges avger en mer mörkmogen sötma och det skapar ett skönt spel mellan bas och diskant. Tanninerna finns visst där men igen, det läckra ”motståndet” vill ni inte vara utan då detta skapar en sensuell friktion i vinet.

Från och med årgång 2017 drog man ner lagringstiden i faten i A Lisa från 11 till 9 månader och samtidigt började man använda en större mängd äldre fat. Jäsningen av vinerna sker fortfarande i både cementkar och ståltankar. Druvblenden fördelas 90% malbec, 9% merlot och 1% petit verdot.
Bodega Noemia i Patagonien grundades av Hertiginnan Noemia Marone Cinzano och den danske vinmakaren Hans Vinding-Diers. Startskottet till ”husets” födelse var upptäckten av en lastgammal malbec-vingård som var planterad i Rio Negro-dalen någon gång på 1930-talet. Det var platsen att börja denna argentinska resa på som Noemia och Hans bestämt att skapa.

Vinet finner ni här >>

I premiumartikeln här finner ni övriga lanseringar, komplett med omdömen och recensioner >>

Läs mer om Premium här >>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING