Hem Vinvärlden Familia Torres når målet om 30% minskade koldioxidutsläpp ett år tidigare än planerat

Familia Torres når målet om 30% minskade koldioxidutsläpp ett år tidigare än planerat

av Livets Goda

Familjen Torres har sedan 2008 arbetat aktivt för att minska företagets klimatpåverkan. Samma år sattes målet att till år 2020 minska koldioxidutsläppen per flaska med 30% i hela kedjan – från vingård till konsument – jämfört med 2008 års nivåer.

Enligt den senaste koldioxid-genomgången av år 2019 har man lyckats komma ner till de önskade nivåerna ett år tidigare än beräknat. Lagom till sitt 150-årsjubileum i år kan således det familjeägda vineriet i Penedès, Spanien, fira att det uppnått sina klimatmål med bra marginal.

Ändå ökar nu företaget sina ansträngningar för att anpassa verksamheten ytterligare till klimatkrisen och dess konsekvenser. Detta innebär att Torres nu satt upp ett nytt mål: Att till år 2030 minskat koldioxidutsläppen med 55 % jämfört med 2008 års nivåer.

Miguel A. Torres, Familia Torres koncernchef, konstaterar: “Vi har gjort en kolossal ansträngning för att nå våra uppsatta utsläppsmål. Vi ansåg dem ambitiösa men nu är det tid att sträva efter ännu mer ambitiösa mål och verka för att mildra klimatuppvärmningen och dess konsekvenser för vinodling.

Flera faktorer har bidragit till den framgångsrika minskningen av utsläpp. För det första har samarbeten med leverantörer med låga utsläppsnivåer gjort en stor skillnad eftersom leverantörer av råmaterial, paketering och distribution står för nära 90% av vineriets totala koldioxidutsläpp. Andra faktorer är användandet av förnybar energi, effektivisering av energianvändande, hållbara transporter samt införandet av lättviktsflaskor.

Den biomasspanna familjen Torres använder vid huvudvineriet i Pacs del Penedès har minskat användningen av gas med 95%. Anläggningens solcellspark kommer öka med 100 kW utöver de 1.500 kW som idag förser familjen Torres anläggningar med solenergi över hela Spanien. Dessutom består fordonsflottan till 80% av el- eller hybridmodeller. I dagsläget undersöker man möjligheten att använda elektriska traktorer för arbetet i vinmarkerna och har genomfört en testperiod i början av året.

Men det är inte bara minskning av koldioxidutsläpp som Miguel A. Torres är angelägen om – att fånga in växthusgaser i troposfären, vilka orsakar global uppvärmning – är lika viktigt. Detta angriper man på två fronter: för det första genom ett stort återplanteringsprojekt av träd i chilenska Patagonien. Ett projekt som påbörjades 2019 och ska fånga in 10.000 ton koldioxid per år. För det andra genom CCR-teknologi (där CCR står för Carbon Capture Reuse) vilket innebär att man samlar in och återanvänder koldioxiden som produceras vid jäsningen av vin.

Dessa åtgärder är del av Torres & Earth miljöprogram som påbörjades 2008 som ett svar på klimatförändringarnas faktum. Familjen Torres öronmärker varje år 11% av företagets vinst till detta program. Men för att få en global verkan av minskade koldioxidutsläpp måste hela vinsektorn medverka. Därför sjösatte familjen Torres tillsammans med Jackson Family Wines i Kalifornien 2009 International Wineries for Climate Action (IWCA). Målet är att sammanföra vinerier vilka är villiga att verka för minskade koldioxidutsläpp inom vinsektorn. Initiativet belönades med Wine Star Award 2019 av tidningen Wine Enthusiast.

RELATERAD LÄSNING