Hem Vinvärlden Farliga viner på den kinesiska marknaden

Farliga viner på den kinesiska marknaden

av Livets Goda

“Händelsen inträffade i förra veckan i Changli i provinsen Hebei, ett område som döpts till “”Kinas Bordeaux””. Ett TV-team med dold kamera, skickades ut av den statliga televisionen till en vingård i området. Filmen visar vinmakare som tillsätter sockervatten, färgämnen och artificiella aromer i vinerna för att sedan sätta på falska etiketter, rapporterar Global Times. Kinesiska medier rapporterar att flera av dessa tillsatser kan orsaka hjärtbesvär och huvudvärk, några kan dessutom vara cancerframkallande. På kinesiska Wal-Mart har de redan plockat bort de misstänkta vinerna från hyllorna. Hittills har de kinesiska myndigheterna stängt 30 vingårdar i landet samt frusit dessa företags konton. Över 5000 lådor vin har beslagtagits men det är fortfarande osäker hur mycket av de preparerade vinerna som nått butikshyllorna. Changliregionen producerar en tredjedel av Kinas viner. För producenterna i området som nu laddar inför det kinesiska nyåret, kom avslöjandet som en katastrof. Så sent som 2008, dog sex barn och över 300.000 blev sjuka efter att ha fått i sig ett mjölkpulver som var spetsat med melamin. Detta var tillsatt för att produkten skulle visa högre proteininnehåll.”

RELATERAD LÄSNING