Färska grönsaker det som svenskarna slänger mest

av Livets Goda

Grönsaker, rotfrukter och mejerivaror står för den största andelen matsvinn i svenska hushåll. Det visar en ny undersökning från Norstat som gjorts på uppdrag av Findus i Sverige. Det är också tio gånger vanligare att svenskarna kastar grönsaker som förvarats i kylen jämfört med de som förvarats i frysen och bara en minoritet känner till att djupfrysta varor kan bevara näringsämnen lika bra, eller till och med bättre, än färska livsmedel.

Frysning är ett naturligt sätt att bevara livsmedel och gör att maten håller betydligt längre jämfört med färska varor. Grönsaker skördas när de är som allra bäst i säsong och vid djupfrysning bevaras viktiga vitaminer, mineraler och näringsämnen. I en undersökning som nyligen gjorts av Norstat på uppdrag av Findus framgår att det är tio gånger vanligare att svenskarna kastar grönsaker som förvarats i kylen jämfört med mat som förvarats i frysen. Ängslan över att maten blivit dålig eller ändrade matplaner är det vanligaste skälen till att man slänger mat, men även datummärkningen är en vanlig anledning, trots att en majoritet menar att de kan tänka sig att smaka och lukta på maten innan den går i soporna.

Enligt SCB steg priserna på mat med 0,4 procent under oktober. Högst prisökning stod kategorin grönsaker för, som steg med 3,2 procent. Samtidigt visar statistik från Svensk Dagligvaruhandel att svenskarnas konsumtion av frukt och grönt sjönk med 6,5 procent mellan Q2 2022 och Q2 2023. Detta trots att frukt och grönt har viktiga hälsofördelar. Enligt den nya undersökningen från Findus får en majoritet av svenskarna (61%) dåligt samvete när det slänger mat och fyra av tio anser att ett minskat matsvinn i familjen skulle förbättra hushållsekonomin. Hälften av svenskarna uppger att de kan tänka sig att köpa mer fryst mat för att minska det egna matsvinnet.

– Genom att djupfrysa mat kan vi ta vara på färska råvaror när det är säsong. På så sätt kan vi till exempel äta grönsaker skördade i säsong året runt. Det är som att stanna tiden efter skörd, bakning eller fångst. Nedbrytningsprocessen pausas och näringsämnen bevaras på ett naturligt sätt utan onödiga tillsatser. Produktens hållbarhet förlängs och matsvinnet minskar då det underlättar för den som ska laga mat att bara ta fram så mycket som behövs från frysen, där och då, säger Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director, på Findus Norden.

Trots att djupfrysta grönsaker funnits i Sverige sedan 40-talet finns kunskapsluckor hos konsumenten. Undersökningen visar att endast 24 procent av hushållen känner till att djupfrysta varor bevarar både vitaminer och näringsämnen bättre än färska/kylda motsvarigheter. Något som möjliggörs tack vare tekniken med djupfrysning.

– Det finns fortfarande kunskapsluckor om fryst mats fördelar och vi vill bidra med vår kunskap och expertis för att öka kännedom om att fryst mat bevarar näringsämnen och vitaminer bättre eller lika bra som färska och få konsumenter att vilja köpa mer fryst mat för att enkelt kunna minska matsvinnet hemma genom att bara ta fram det som behövs från frysen, säger Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director, på Findus Norden.

Från undersökningen:

  • Hälften av svenskarna kan tänka sig att köpa mer fryst mat för att minska det egna matsvinnet.
  • Endast 24 procent av hushållen känner till att djupfrysta varor bevarar både vitaminer och näringsämnen bättre än färska/kylda motsvarigheter.
  • Pensionärer slänger minst mat, endast en dryg tredjedel (36%) av pensionärerna säger att de slänger mat.
  • Fyra av tio anser att ett minskat matsvinn i familjen skulle förbättra hushållsekonomin.
  • Sex av tio (61%) svenskar slänger grönsaker och rotfrukter som blivit dåliga i kylen.
  • Drygt fyra av tio (43%) säger att de brukar slänga mejerivaror.
  • En femtedel (19%) slänger maten eftersom datummärkningen gått ut.