Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Färskt från bageriet: tips och fakta om kanelbullen

Färskt från bageriet: tips och fakta om kanelbullen

av Livets Goda

Färskt från bageriet: Nu bullas det upp för fullt inför Kanelbullens dag, idag den 4 oktober, och på hantverksbageriet Gateau bakas det som aldrig förr. Men vad är egentligen en bra kanelbulle och finns det något tips på hur man kan använda överblivna bullar på bästa sätt? Möt Sören Resare, produktionsansvarig på Gateau.

Färskt från bageriet

Färskt från bageriet

Hej Sören! Dags för kanelbullens dag. Hur laddar ni upp inför denna dag på Gateau?
Förberedelser och planering för den här dagen har pågått under lång tid. Kanelbullens dag är en stor och viktig dag för alla bagare, nästan som fettisdagen. Kanelbullen är en av våra mest uppskattade bullar. Både Gateaus caféer och våra två bagerier planerar denna dag ihop för att det skall bli så bra som möjligt.

Vad är en bra kanelbulle?
Det måste finnas en tydlig smak av kanel och lite kardemumma. Kanelbullen ska dessutom ha fin färg – inte för gräddad. Bullen får inte vara torr och inte heller ”degig”.

Hur firar ni Kanelbullens dag?
Vi äter kanelbullar såklart. Den här dagen finns det inga regler när man ska äta sin kanelbulle eller hur många man får äta, till frukost, lunch och kanske även middag.

Har ni något kanelbullematsvinnstips?
Om man mot förmodan inte orkar äta upp alla bullar man köpt eller bakat hemma så är bland det godaste jag testat att göra en kanelbullepudding – kanelbullar som bakas i ugn med äggstanning, hackan mandel eller andra nötter och en god mörk choklad.
Har ni några tips för de personer som bakar hemma – något att tänka på?
Använd mjukt smör i degen, inte smält smör, och nymalen kanel för bästa smak.

Berätta om kanelbullens historia? Hur blev den ens till?
Detta klassiska bakverk(bulle) kom till redan på 1920-talet, först då efter första världskriget blev tillgången återigen god på råvaror som till exempel smör, socker och mjöl och det började bakas. Bullar var ännu en lyxvara och kunde avnjutas på caféer tillsammans med kaffe. Omkring 1950 tog hembakandet fart i Sverige. Begreppet ”saft & bullar” dök upp i bland annat Astrid Lindgrens barnböcker. 1999 myntades Kanelbullens dag av hembakningsrådet och sedan dess har dagen blivit allt större. ALLA gillar väl Kanelbullar?!

RELATERAD LÄSNING