Hem NyheterVinnyhet Fast lansering av 2019 Doña Dominga Gran Reserva Carménère

Fast lansering av 2019 Doña Dominga Gran Reserva Carménère

av Livets Goda

Den 1 september lanseras chilenska vinet 2019 Doña Dominga Gran Reserva Carménère i Systembolagets Fasta sortiment. Det är ett allroundvin och passar perfekt till grillat kött och rätter med lamm.

Beläget på den nordöstra gränsen av Colchagua-dalen, vid foten av bergskedjan Anderna, har Los Lingues sitt eget mikroklimat. Carménère och Cabernet Sauvignon får exceptionell hög kvalitet och unika egenskaper här.

Egendomen vid foten av Anderna betraktas som unik med sin varierade topografi, vilket gör det till en fascinerande plats att studera mikroterroir. Här råder ett milt medelhavsklimat. Påverkan från Anderna känns under kyliga nätter, med temperaturskillnader på upp till 20 grader mellan dag och natt. Perfekt för att koncentrera fruktkaraktärerna i druvorna.

 

Druvan Carménère (stavas lite olika, på franska: Carménère och på spanska ofta: Carmenere) kommer ursprungligen från Bordeaux. Där utrotade dock vinlusen nästan alla vinstockar på 1800-talet så de som finns nu växer mestadels i Chile. Därför betraktas den nu som Chiles egen druva.

Gapet mellan bergskedjorna skapar en bris, upprätthåller en konstant temperatur mellan druvklasarna och ger utmärkta odlingsförhållanden. Den genomsnittliga nederbörden i detta område är också lägre än i resten av dalen.

Druvklasarna väljs manuellt innan plockning. Först sker en kall maceration av druvorna i 8 dagar vid sex graders temperatur. Jäsning sker i rostfria tankar i 16 dagar vid en temperatur på 27-28°C. 65 % lagras på franska ekfat i tolv månader. 35% i rostfria tankar.


Produktchef Anders Rüster tipsar:
”Servera gärna Doña Dominga Gran Reserva till grillat kött som entrecôte eller lamm. Eller drick det till mustiga grytor, lammstek eller bara välkryddade rätter. Det här är verkligen ett allround-vin som passar till det mesta. ”

2019 Doña Dominga Gran Reserva Carménère
Nr 2350 · Flaska 750 ml · 14 % · Pris: 159 kr · Antal butiker: 72

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING