María José López de Heredia på López de Heredia är känd för sin fatlagrade Viña Tondonía. Hon överväger omplantering av Viura för första gången i bodegans historia för att uppfylla den nya törsten efter vinerna. – Hittills har vi aldrig satt nya viurastockar men nu överväger vi det på allvar, tillägger hon. Vi säljer så mycket Tondonía nu att det knappt räcker till. Det är sommelierer, samlare och konnässörer som gjort det så populärt. López har även kontaktats av andra nordspanska producenter som bett om råd hur de ska lagra högkvalitativa viuraviner. – Jag lär ut det jag kan med glädje, säger López de Herida. Ju mer lagrad Viura det finns på marknaden, desto kändare kommer de att bli. Min far sa allt id att det skulle komma en tid då efterfrågan på vit Rioja skulle komma tillbaka. Där är vi nu. Även Miguel Angel de Gregorio på Finca Allende har fatlagrat små mängder viuravin sedan 1995. Till dessa viner använder han samma fat som i Puligny-Montrachet. – Jag hade en romantisk vision om att guldåldern för Riojas vita viner skulle återvända, förklarar han. Jag älskar våra mogna, vita viner. De är en symbol för det gamla Rioja, tillägger han.
844
RELATERAD LÄSNING
Förra artikeln
Nätwhiskyhandlare lanserar bloggwhisky
Nästa artikel