Hem NyheterVinnyhet Faustino I Gran Reserva 2010

Faustino I Gran Reserva 2010

av Livets Goda

I dagarna lanseras Faustino I Gran Reserva 2010 på den svenska marknaden. Den nya årgången har redan hyllats av vinkritiker världen över och anses av många vara ett riktigt guldkorn. 2010 förväntas bli en av de bästa årgångarna under de senaste 50 åren och är redan en starkt lysande stjärna på riojahimlen.

Ett år där vädergudarna gav medvind i vingårdarna

Bodegas Faustino med hemvist i Rioja Alavesa har mer än 150 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. Faustino I Gran Reserva är det mest sålda gran reservavinet i världen. Årgång 2010 är tillverkad av 86% tempranillo, 9% graciano och 5% mazuelo. Druvorna har vuxit i utvalda vingårdar belägna högt över havet kring staden Oyón där vi hittar Faustinos allra äldsta vinstockar. De handplockas minutiöst efter noggrann selektering och därpå förvandlas druvorna omsorgsfullt till vin i vineriet. Därefter lagras vinet 26 månader på fat.  Både amerikanska och franska ekfat används för att ge mer nyansrika aromer där både vaniljkryddig ekfatskaraktär samt cederträaktiga aromer dominerar. Efter lagring har vinet fått vila minst 3 år på flaskan innan den nu släpps till försäljning.

För oss var 2010 en skörd sänd från ovan. Tack vare en något svalare växtsäsong som bidrog till en längre mognadsperiod än normalt uppvisades en fantastisk koncentration och balans i druvorna. Det resulterade i ett exceptionellt vin med en underbar syra och fantastisk lagringspotential, säger Pablo Echavarri Abascal, Export Manager, Grupo Faustino.

Vinet är perfekt att dricka nu men kan också lagras för att avnjutas under flera decennier framöver.

-När man provar Faustino I Gran Reserva 2010 förstår man att Bodegas Faustino förvaltat de fullmogna druvorna på ett mycket skickligt sätt. Att kunna erbjuda svenskarna den här toppårgången och dessutom till det här modesta priset känns väldigt roligt, säger Alexandre Schuster, Senior Brand Manager på Altia.

Faustino I Gran Reserva 2010 dricks med fördel till lite kraftigare rätter av kött eller vegetariska anrättningar. Undvik för mycket sötma eller kryddhetta i maten och välj istället syrliga eller feta tillbehör. Vinet finns nu att köpa i Systembolagets ordinarie sortiment.

Inom kort kommer även två äldre årgångar av Gran Reserva att lanseras i Sverige. Det handlar om 1987 och 2001 som även de var eminenta årgångar i Rioja tack vare exceptionellt fördelaktiga väderförhållanden. De har utvecklats under årens lopp Här gäller det att hänga på låset om man vill knipa en flaska av dessa rariteter.

Faustino I Gran Reserva 2010
Artikelnr: 2678
Alkoholhalt: 13,5%
Pris: 189kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING